Konklusionen klar: Derfor rev færgen sig løs

Hvordan kunne det ske, at Bornholmslinjens færge Express 5 rev sig løs fra færgelejet i Ystad og drev gennem havnebassinet? Rederiet har undersøgt sagen og konkluderer, at der ikke var nogle tekniske fejl på fortøjningssystemet. Derimod var vinden for kraftig til, at systemet kunne holde færgen på plads.
"Da Express 5 var i gang med at blive tømt for biler og passagerer efter ankomst 19.50, rev den sig løs fra sin vante plads ved færgeleje 5. Den drev gennem havnebassinet med retning mod modsatte kaj, leje 4, hvor polensfærgen normalt er at finde."
Sådan lød et af de indledende afsnit i en artikel på Tidende.dk om en hændelse i Ystad Havn den 8. juni om aftenen, hvor Express 5 endte med at ramme kajen i færgeleje 4. Men hvorfor rev færgen rev sig løs?
Tidende kan i denne artikel på baggrund af dokumenter fra Molslinjen og Søfartsstyrelsen, som avisen har fået adgang til via aktindsigt, fortælle nye detaljer om fortøjningssystemet, der angiveligt har en central rolle. Desuden er rederiet også nået frem til en konklusion.
Express 5 ankom til Ystad klokken 19.50. Færgen blev fortøjet med en fortrosse/tension wire, en agtertrosse samt en antrækskrog. Det såkaldte tension-spil på havnen i Ystad, der er udgangspunktet for føromtalte stålwire, og som holder færgens forende til kaj, er denne aften indstillet til "normalt træk".
Se tension-spillet i aktion. Videoen er optaget dagen efter hændelsen med Express 5. I videoen er det Express 1, der lægger til kaj. Video: William Sonne Kaalø
Wiren blev revet af
Men da der kort efter ankomst pludselig kommer en kraftig vindbyge på 17-18 m/s, som samtidig ændrer retning fra 200 til 300 grader, er spillets indstilling "normalt træk" ikke nok til at holde færgen på plads, og færgen driver fra kaj, skriver kaptajnen i en redegørelse, der beskriver forløbet.
Tensionspillet har tre indstillinger: lav, normal og høj. Indstillingen "normalt træk" holder skibet inde ved kaj med vindhastigheder op til 12-13 m/s, hvorefter der skal støttes med thrustere (bovpropeller, red.), fremgår det af dokumenterne.
– Tensionspillet var indstillet til normal under ovenstående hændelse, hvor vindstødet på 19 m/s fik spillet til at spole helt ud, hvorefter wiren blev revet af tromlen, fremgår det.
Som opfølgning på hændelsen har Søfartsstyrelsen stillet nogle spørgsmål til rederiet. Det fremgår af en mailkorrespondance, at styrelsen blandt andet spørger, om det er standard, at skibet bruger "normal tension (spænding ved træk, red.)" eller om skibet har en procedure, der beskriver under hvilke omstændigheder tension skal indstilles, hvad angår vejr, vind med videre.
– Nej, der skiftes til “high tension”, når kaptajnen vurderer det nødvendigt. Det sker ud fra en vurdering af forventet/faktisk vindhastighed og vindretning. Der er ikke en direkte procedure. I dette tilfælde var der intet, der tydede på, at “high tension” var nødvendigt, og derfor blev der ikke skiftet, svarer Molslinjen.
Da færgen anløber Ystad Havn og færgen bliver fortøjet er vindretningen 180 grader med en vind på 7 m/s. Da det pludselige vejrskifte indtræffer er vindretningen imidlertid skiftet til 320 grader med en vind på 19 m/s, viser et dokument med en grafisk præsentation af vejrforholdene i Ystad.
Roser besætningen
Som en midlertidig foranstaltning indførte rederiet, at der ved vind i retning væk fra kaj skal være en navigatør på broen. Det er gældende indtil rederiet får evalueret endeligt på hændelsen, skriver Molslinjen i sit svar til Søfartsstyrelsens spørgsmål. Derudover blev det besluttet at etablere en ekstra trosse, som nemt kan håndteres fra færgen og sættes over en pullert i tilfælde af vind væk fra kajen.
– Til yderligere information, så anser rederiet besætningens handling som meget professionel i den opståede situation, hvor besætningen på under to minutter får reageret på den pludseligt opståede vejrsituation, hvor losning bliver stoppet, færgen startet op og manøvreret, således skaden blev stærkt begrænset, skriver Molslinjen.
Søfartsstyrelsen påpeger over for rederiet, at det vil give mening at genbesøge risikovurderingen for brug af tension-spillet.
– I nævner selv, at vindretning og vindhastighed ændrer sig uventet og at det ikke kunne forudses. Når I ligger inde med den viden, der er en potentiel risiko, og reelt har skibsføreren ikke kunne vurdere nødvendigheden/risikoen, så kunne man med rette argumentere for, at et forsigtighedsprincip bør overvejes, skriver en medarbejder fra styrelsen, der blandt andet også tilføjer:
– Dernæst vil jeg/Søfartsstyrelsen gerne rose besætningen for hurtig og professionel håndtering og handling, da hændelsen indtræffer og der er behov for at agere på alle niveauer i skibet i forhold til at få stoppet losning fra vogndækket, håndtere de tilbageværende passagerer om bord, stoppe nye passagerer for at gå om bord, starte hovedmaskineriet op og få manøvreret skibet tilbage langs kaj.
'Første hændelse af sin slags'
Efter at have undersøgt sagen er Molslinjen kommet frem til konklusionen, at tension-spillet ikke fejlede noget.
– Spil var sat i medium og da vinden pludseligt skiftede meget kraftigt fra 6-7 sekundmeter ind mod kajen til 18-20 meter i sekundet væk fra kajen, så kunne spil ikke holde færgen, skriver rederiets pr- og kommunikationschef, Jesper Maack, til Tidende, og han tilføjer:
– Det ville et tension-spil i high (høj, red.) formentlig ikke kunne ændre på.
Det fremgår af føromtalte dokument med den grafiske præsentation af vejrforholdene, at spillet ved indstillingen "høj" holder skibet inde ved vindhastigheder op til 16-17 m/s, hvorefter der skal støttes med thrustere.
– Efter 20 års sejlads med hurtigfærger er dette første hændelse af sin slags, skriver Jesper Maack, der også oplyser, at rederiet nu er ved at kigge på procedurer for fortøjning.
Da Express 5 ramte den modsatte kaj i havnen fik færgen en indtrykning på stævnen. Rederiet kalder det selv for en 'minimal skade', og der blev udført en midlertidig reparation ved ankomst til Rønne, som blev godkendt af klassifikationsselskabet. Når Express 5 skal på værft, bliver skaden endeligt udbedret.
Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Søfartsstyrelsen tirsdag.
Kaptajnens redegørelse
"Express 5 lå fortøjet i Ystad leje 5 med en fortrosse/tension wire, en agtertrosse samt antrækskrog. Kort efter ankomsten kommer der pludselig en kraftig vind (17-18m/s) som samtidigt drejer fra 200 grader til 300 grader.
Tension-spillet står til normalt træk. Dette er ikke nok i den kraftige vind og forskibet driver fra kaj. Overstyrmanden som står ved agter rampen stopper straks losningen og adviserer samtidigt på WT (walkie talkie, red.) at skibet er begyndt at drive.
Jeg er i skibets messe og iler straks til broen. Den bagbord truster er sænket og klar til brug sættes til 100% trust mod kajen. Maskinchefen kaldes til broen på pa-anlægget, og ankommer samtidigt hvor maskiner startes op.
Agtertrossen og antrækskrogen er nu bristet. Alt wire på spillet for er kørt af tromlen. Jeg forsøger at få kontrol over driften i skibet, men rammer med bagbord side helt forude på fender/kaj 4. Herefter kan jeg begynde at krappe skibet tilbage i lejet.
Under hele hændelsen lå Polonia, som var ved at svaje for ex5, langs fenderne på silokajen.
Losning af bildækket blev afbrudt med cirka 20 biler tilbage ombord. De gående passagerer havde forladt skibet, og der var netop blevet åbnet for passagererne som skulle ombord. Teamlederen var i land og fik stoppet dem inden de nåede frem til landgangen.
Da skibet var tilbage i lejet blev de resterende biler losset. Skibet blev besigtiget for opståede skader. Rederi og myndigheder informeret.
Klokken 22.00 blev skibet lastet. Efter myndighedernes godkendelse til at sejle retur, afgik EX5 klokken 22.35 mod Rønne."
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration