Havarikommission vurderer færgens uheld

Havarikommission vurderer færgens uheld
En del af skaden på Express 5 fotograferet umiddelbart efter uheldet. Foto: William Sonne Kaalø
TRAFIK | Torsdag 28. november 2024 • 05:30
TRAFIK | Torsdag 28. november 2024 • 05:30

Den Maritime Havarikommission er i gang med en indledende undersøgelse af hurtigfærgen Express 5s uheld i Rønne Havn. Der er dog ikke noget, der tyder på, at det bliver til mere - men det vil tiden vise, lyder det fra undersøgelseschef.

Den Maritime Havarikommission er blevet underrettet om Express 5s uheld i Rønne Havn mandag aften. Det bekræfter undersøgelseschef Thomas Davidsen.

– Vi gør det, som vi altid gør, når vi får en underretning, at vi kontakter rederiet og skibet og indhenter de foreløbige oplysninger som findes, og så vurderer vi, om vi skal undersøge yderligere. Det gør vi ved alle ulykker, vi bliver underrettet om, siger Thomas Davidsen.

Express 5 stødte ind i læmolen/kaj 30 i Rønne Havn mandag aften kort før klokken 20.30, da færgen var på vej ud af havnen for at sætte kursen mod Ystad. Kort derefter kunne Tidende ved selvsyn på havnen konstatere, at færgen havde fået minimum én stor revne i det højre skrog, ligesom videoer af færgen optaget umiddelbart efter hændelsen viser, at der er tale om i hvert fald én revne mere.

– Det er det, der hedder en indledende eller foreløbig undersøgelse. Hvis der ikke er noget i den, der peger på, at der er noget sikkerhedslæring at komme efter, så gør vi ikke yderligere ud af det, siger Thomas Davidsen.

Ikke alvorligt nok

For selvom skaderne for lægfolk kan se voldsomme ud, ligesom flere passagerer efterfølgende fortalte, at færgen rystede usædvanligt meget, og at det føltes voldsomt, så er det umiddelbart ikke en alvorlig sag for havarikommissionen.

– Denne her er så relativt enkel, så det gør vi ikke så meget ud af - endnu i hvert fald. Det er selvfølgelig ret drastisk for rederen og for øen, men som ulykke er det ikke noget, vi fordyber os i, siger Thomas Davidsen.

Du siger "endnu" - hvad ligger der i det?

– Det er, hvis der dukker noget op, som gør, at det bliver interessant - mere interessant end det umiddelbart er. For et skib der i blæsevejr der rammer en kaj og får en bule - for at sige det lige ud - er ikke alvorligt nok til, at vi sætter det helt store i gang. For dem er der hundredvis om året af, og vi sætter det hele ind på dødsulykker, meget alvorlige ulykker, forureninger og sådan nogle ting, og der er kun begrænset tid til at tage sig af andre ting, svarer Thomas Davidsen.

Men selv mindre alvorlige hændelser, i kommissionens terminologi, kan dog blive interessante, fortæller undersøgelseschefen:

– Det hænder, vi laver noget, hvis noget sker ti gange på en sæson. Så kan det godt være, vi siger: "Der er et eller andet systemisk her, hvis det bliver ved med at ske." Så kunne det godt være interessant, hvor enkeltulykken ikke er spændende nok, men hvor vi synes, at antallet af hændelser eller gentagelsen er det.

Færgen kom i drift i slutningen af april sidste år, og det er tredje gang, den rammer en kaj eller mole. Er det en skærpende omstændighed for jer?

– Det er ikke, fordi det som sådan er skærpende. Vi laver ikke juridiske vurderinger i vores butik, men det kan blive interessant, hvis relativt banale ulykker sker på stribe. Det siger jeg ikke er tilfældet her, fortæller Thomas Davidsen.

Kender ikke årsagen

Han understreger senere i interviewet, at han ikke ved, om blæsevejr er årsagen til Express 5s uheld i mandags, men henviser til, at han ved, at traditionelle færger og hurtigfærger tit har problemer med vindtrykket.

Den Maritime Havarikommission har indtil videre fået de oplysninger fra både rederi og skib, den har bedt om. Nu skal man se på de oplysninger og finde ud af, om der er mere at undersøge.

– Det er der, den står nu - for man kan altid blive klogere og få at vide, at der er sket noget andet, end man troede, eller at omfanget er større, end man troede. Men det er der ikke noget, der tyder på nu, siger Thomas Davidsen.

Kommissionen kan ikke på nuværende tidspunkt sige noget om årsagen til uheldet baseret på de indhentede oplysninger.

– Det kan vi ikke sige noget om. Hvis vi har noget at sige, udgiver vi en rapport - derudover må vi ikke sige noget. Vi har fået nogle oplysninger om de faktiske omstændigheder fra skibet om, hvad det var, der skete. Men derfra til at komme med en årsag - der er lang vej, lyder det fra undersøgelseschefen.

Den Maritime Havarikommission får årligt besked om et sted mellem 100 og 200 ulykker om året. Ved hovedparten af ulykkerne foretager kommissionen blot en foreløbig undersøgelse, hvorefter alvorligheden bliver afgørende for, hvad der bliver undersøgt grundigt.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT