Forsinket færge har været ramt af corona og uvejr

Forsinket færge har været ramt af corona og uvejr
Februar 2021 - byggeriet af Express 5 er i gang. Foto: Bornholmslinjen
NYHED | ABONNENT | 17. JAN 2023 • 12:44
Tommy Kaas
Digital chef
NYHED | ABONNENT
17. JAN 2023 • 12:44

Hurtigfærgen Express 5 har været igennem en turbulent tid, allerede inden den kommer til Østersøen. Tidende har kigget på tiden fra nyheden om byggeriet i oktober 2019 og frem til tirsdagens nyhed om endnu en forsinkelse.

 

September 2018
Bornholmslinjen har vundet udbuddet og overtager den samfundsbegrundede færgebetjening af Bornholm efter rederiet Færgen på en ny 10-årig kontrakt.

 

Oktober 2019
Bornholmslinjen forlænger kontrakten med staten med to år, så den løber frem til 2030. Til gengæld bestiller rederiet en ny hurtigfærge hos værftet Austal, som også stod bag byggeriet af Leonora Christina. Nyheden kommer, efter at Bornholmslinjen gennem et år har været udsat for massiv kritik på grund af mange aflysninger. Express 5 skal sejle i Østersøen i foråret 2022.

 

Januar 2020
Maskinchef Henrik Hansen tog af sted i november – i det nye år har Bornholmslinjen fem mand hos Austal i Perth, Australien, hvor forberedelserne er i gang. Færgen, der har fået navnet Express 5, skal bygges i Philippinerne.

 

Juli 2020
Måneders samarbejde mellem ingeniører, designfolk og produktionshold fra Molslinjen og Austal-værftet har nået sit første højdepunkt, lyder det i en pressemeddelelse. Der er taget hul på "en utrolig spændende byggeproces", siger Molslinjens administrerende direktør, Carsten Jensen. Byggeriet er gået i gang som planlagt trods vanskeligheder med covid-19. Motorkonstruktion med fire motorer på 16 cylindere sættes sammen hos Wärtsilä i Finland.

 

Novermber 2020
Corona får direkte indflydelse på designet af Express 5, oplyser Bornholmslinjen, som trækker stolerækker fra hinanden og gør plads til beskyttelsskærme mellem bordrækkerne. Det giver vanskeligheder, men byggeriet holder tidsplanen, oplyser rederiet.

 

Februar 2021
Tidsplanen holder, lyder det endnu en gang, selv om der kun er et år til levering, og coronapandemien blandt andet har sat en stopper for, at Bornholmslinjen har kunnet tage planlagte ture til Austal-værftet.

 

April 2021
Byggeriet når en milepæl, oplyser Bornholmslinjen. Nogle af de første og største skrogdele til hurtigfærgen er begyndt at blive samlet. Det foregår i hallen Bay 10 på værftet i Filippinerne.

 

Juni 2021
Første melding om forsinkelse. Coronapandemien får skylden. Express 5 forventes nu leveret til Bornholm i slutningen af 2022. "Vi kan løfte opgaven med Express 1 og Max, indtil Express 5 er klar", lover Bornholmslinjen.

 

September 2021
Delta-varianten af covid-19, som er i hastig spredning, ødelægger Bornholmslinjens mulighed for at sende mandskab til Filippinerne for at følge byggeriet af Express 5.

 

Januar 2022
En uge før jul ramte årets voldsomste tyfon Filippinerne, og stormens bane gik lige hen over øen Cebu, hvor Austals værft ligger. Tyfonen, der kostede over 400 mennesker livet, har standset arbejdet med Express 5. En bestemt dato eller måned for jomfrusejladsen med passagerer kan Molslinjen ikke fastsætte.

 

August 2022
Express 5 bliver sat i sejlplanen. Første tur med Bornholms nye superfærge bliver mandag den 20. marts 2023. Billetterne er sat til salg for 99 kroner for en bil plus fem passagerer.

 

September 2022
Det har hidtil heddet, at Express 5 bliver leveret i slutningen af 2022. Nu oplyser Bornholmslinjen, at færgen ankommer i begyndelsen af 2023. Rederiet forklarer til Tidende, at man er ramlet ind i tiden omkring jul og nytår, og at det ikke er de "allerbedste dage at lave overlevering og papirarbejde i".

 

17. januar 2023
Express 5 bliver ikke klar til den 20. marts. Påskesejladsen skal klares af de nuværende færger, som har mindre kapacitet. Bornholmslinjen kan ikke fortælle, hvornår man forventer, at den nye hurtigfærge kan indgå i sejlplanen.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning