Fartgrænsen bliver sat op: Man skal køre efter forholdene

Fartgrænsen bliver sat op: Man skal køre efter forholdene
I Bølshavn bliver fartgrænsen på 40 kilometer i timen sat op til 50 kilometer i timen. Det samme sker i Gudhjem. Generelt er der på Bornholm et ønske om at få sænket farten i byerne. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 22. DEC 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. DEC 2022 • 15:30

I både Bølshavn og Gudhjem bliver fartgrænsen sat op til 50 kilometer i timen. Det ene sted sker det efter ønske fra byen, det andet sted er byforeningen imod ændringen.


Fartgrænsen bliver sat op i både Gudhjem og Bølshavn. Begge steder bliver det tilladt at køre 50 kilometer i timen, men det bliver modtaget meget forskelligt at de to byforeninger. I Bølshavn er man utilfreds, fortæller TV2 Bornholm, og i Gudhjem håber man, at det vil føre, at bilisterne sætter hastigheden ned, fortæller DR Bornholm.

Det er ikke kun reaktionen på den nye fartgrænse, der er forskellig. Årsagen er heller ikke helt den samme, fortæller Lars Greve, som er sagsbehandler i regionskommunens vejmyndighed.

– I Gudhjem er det, fordi byen selv har ønsket at ændre forholdene, fordi de mener, at når man skilter med 40 kilometer i timen, så indbyder det nærmest til, at man sætter farten op, fremfor at køre efter forholdene. Det er den korte version, siger han til Tidende.

Til DR Bornholm siger Flemming Willum Nielsen, som er talsperson fra trafikgruppen i Gudhjem By- og Museumsforening:

– Hvis man prøver at køre ned igennem Brøddegade med bare 20-25 kilometer i timen, så vil man allerede der fornemme, at farten er for høj. Så kigger man, og nå ja, man må jo køre 40, så hvad er problemet. Så det er ikke hensigtsmæssigt med skiltene.

Indbyder til almindelig hastighed

Egentlig handler ændringen i Bølshavn også om at køre efter forholdene, men der indbyder forholdene til en højere fart end de 40 kilometer i timen, som hidtil har været gældende.

– Det som vi og politiet især hæfter os ved, det er, at man altid skal køre efter forholdene. Det vil sige, at hvis forholdene i Gudhjem indbyder til, at man kører 10, 20 eller 30 kilometer i timen ned ad Brøddegade, så er det det, man gør. Så kører man ikke 40 kilometer i timen, selvom det står på et skilt. Det er egentlig lidt det samme i Bølshavn, men der er vejen af en sådan udformning og beskaffenhed, at bilisterne har lyst til at køre mere end 40 kilometer i timen, forklarer Lars Greve.

I Bølshavn er forhistorien, at man i 2018 lavede vejen igennem byen om til en såkaldt 2 minus 1-vej i et forsøg på at gøre bilisterne ekstra opmærksomme på de bløde trafikanter, da der hverken er plads til fortov eller cykelsti. Samtidig satte man hastigheden ned til 40 kilometer i timen for at give bilisterne en bedre chance for at lære den nye type vej at kende.

– Det har vist sig, at vejens forløb og udformning absolut indbyder til en almindelig hastighed på 50 kilometer i timen, som man har i byzone generelt, siger Lars Greve.

Derfor bliver fartgrænsen sat op til 50 kilometer i timen, i hvert fald i en periode.

– Det er endnu en prøveperiode, hvor vi monitorerer hastigheden hen over sommeren, og ud fra det kan vi tage den endelige beslutning i efteråret, siger Lars Greve.

Han siger samtidig, at der i Bølshavn er et ønske om at få sat fartgrænsen yderligere ned – i stedet for op.

Til TV2 Bornholm siger formand Jakob Jensen fra Bølshavn Borgerforening, at man ikke opgiver kampen:

– Vi har oplevet det som Don Quixotes kamp mod vindmøllerne, men vi kæmper videre.

Et generelt ønske

Faktisk er der mange steder på Bornholm et ønske om at få sat fartgrænsen ned.

– Vi får generelt mange henvendelser om, at man ønsker at få sat farten ned. Det er generelt for hele øen, at man rigtig mange steder ønsker at få sat hastigheden ned, typisk til 40 kilometer i timen, siger Lars Greve fra kommunens vejmyndighed.

Det er dog nemmere sagt end gjort, da der skal være nogle tungtvejende forhold, der gør at man sætter den ned, tilføjer han.