Én type køretøjer bliver billigere at få med færgerne i 2023

NYHED | ABONNENT | 19. AUG 2022 • 17:12

Priserne for de rejsende med Bornholmslinjen stiger generelt efter nytår, men der er stor forskel på, hvor meget dyrere færgebilletterne bliver for de forskellige billettyper. Det skyldes, at rederiet opkrævede for mange penge sidste år.

 

Med de meget svingende priser med Bornholmslinjen kan det være svært for almindelige passagerer at vurdere, om billetterne samlet set bliver dyrere eller billigere. Det kan koste fra 99 til 1.099 kroner at få adgang til vogndækket på hurtigfærgen, men over et helt år skal rederiet overholde nogle maksimale gennemsnitspriser, der fastsættes af Transportministeriet.

Generelt bliver færgebilletterne dyrere næste år på grund af inflationen og stigende oliepriser, men der er store forskelle på, hvor meget de forskellige billettyper stiger i pris. For nogle billettyper holdes prisen i ro, og i et enkelt tilfælde bliver den maksimale gennemsnitspris endda sænket i 2023. Det gælder høje biler, som over et helt år bliver 5,4 procent billigere, dog ikke for pensionister.

Forskellene skyldes, at Bornholmslinjen i 2021 tog for mange penge for billetterne for en del billettyper. I alt opkrævede rederiet godt 8,3 millioner kroner for meget. En overskridelse medfører nemlig en tilsvarende reduktion af de maksimale gennemsnitspriser for de respektive billettyper to år senere. Næste år kommer det især de rejsende til gode, som rejser i bil. For lave biler – det vil sige typiske personbiler – sker der også et fradrag, så gennemsnitsprisen blot stiger med tre procent. Det viser en prissammenligning, som Tidende har lavet ved at sammenligne listepriserne i 2022 og 2023.

Uden justeringerne for overopkrævning ville priserne stige med 12,9 procent.

Nogle billettyper stiger mere end 12,9 procent, og det kan hænge sammen med, at der i 2022 er blevet givet en rabat, fordi Bornholmslinjen solgte disse billetter for dyrt i 2020. Højere priser rammer blandt andet autocampere med Køge-færgen, hvor gennemsnitsprisen hæves med 22 procent, og lave biler med anhængere på hurtigfærgerne til/fra Ystad. Høje biler med pensionistrabat kan Bornholmslinjen i gennemsnit sælge 17 procent dyrere næste år, og dermed bliver prisforskellen for pensionister og alle andre passagerer mindsket.

 

 

Nye analyseværktøjer

Transportministeriet godkendte i juli næste års listepriser, som inden sommerferien blev præsenteret for Trafikkontaktrådet. Det bornholmske råd godkendte priserne med tilføjelsen om, at det ønsker på "at tage en generel drøftelse af den dynamiske prisstruktur, eventuelt i forbindelse med Bornholmeranalysen".

Molslinjen skriver i notatet til ministeriet, at rederiets kommercielle afdeling arbejder på at udvikle og forbedre analyseværktøjerne, så Molslinjen på et tidligere tidspunkt får en indikation af, hvor de realiserede gennempriser vil kunne forventes at lande.

"Med dette initiativ forventer Molslinjen fremadrettet at kunne begrænse overskridelser mest muligt," skriver rederiet om analysearbejdet.

Uoverensstemmelserne er grunden til, at rederiet i ydersæsonen nærmest har foræret billetter væk til rejsende med campingvogne. I oktober-december kan man komme med færgen for 19 kroner, hvis man har en form for anhænger med.

I 2022 er der i gennemsnit et olieprisfradrag på 8,1 procent, fordi olien i 2020 var billigere end ventet. Næste år erstattes fradraget af et pristillæg på 1,2 procent, som vil vokse i 2024, fordi de aktuelt forhøjede brændselspriser slår igennem på færgebilletterne med to års forsinkelse.

 

 

 

Fakta om færgepriser

I færgekontraktens ydelsesspecifikation er der både fastlagt et loft over, hvor meget billettyperne maksimalt må koste, og hvad den maksimale gennemsnitspriser over et helt år må være. Prislofterne justeres år for år.

Transportministeriet beregner den samlede prisopregning ved dels at anvende skønnene for den forventede udvikling i nettopriserne i 2022 og 2023, men også ved at beregne et oliepristillæg eller -fradrag.

I 2023 bliver der tale om et oliepristillæg på 1,2%. Det erstatter det nuværende olieprisfradrag i 2022 på 8,1%. Dette er den væsentligste årsag til, at den samlede prisstigning fra 2022 til 2023 lander på 12,85 procent, hvis man ser bort fra den modregning, der laves, fordi Bornholmslinjen sidste år opkrævede 8,3 millioner kroner for meget.

Den generelle udvikling i nettopriserne resulterer i en prisstigning på 2,44 procent.

 



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT