Efter ulykke i Sverige: Bornholmslinjen har faste rutiner for at undgå kollaps

Fredag kollapsede en del af bildækket på Povl Ankers søsterskib, der nu sejler mellem Åland og Sverige. Der er faste procedurer for at sikre, at noget lignende ikke sker på Bornholmslinjens færge, fortæller rederiet.
Henrik Nielsen
Mange bornholmere husker uden tvivl færgen Jens Kofoed, som i en lang årrække udgjorde livlinen til resten af landet sammen med søsterskibet Povl Anker.
De to færger kom til Bornholm i slutningen af 1970'erne og sejlede billedligt talt side om side, indtil Jens Kofoed i 2005 blev solgt til Eckerö Linjen på finske Åland. Begge færger er stadig i drift, og fredag skete der en ulykke på Eckerö, som Jens Kofoed nu hedder. En del af bildækket kollapsede, faldt ned over biler, og to personer blev lettere kvæstet.
Ulykken skete i forbindelse med losning i den svenske færgehavn Grisslehamn vest for Åland, og nyheden om det kollapsede bildæk rejste hurtigt Sverige rundt. Den nåede også til Tidendes spalter, og hos Molslinjen og Bornholmslinjen opdagede man også, at der var sket noget på den tidligere bornholmerfærge, som er bygget efter samme plan som Povl Anker.
– Vi har selvfølgelig noteret os uheldet, og det er korrekt, at det er samme system, som vi har på Povl Anker, fortæller pr- og kommunikationschef Jesper Maack.
Faste procedurer
Samtidig maner han til ro. Trods ulykken i Grisslehamn er der ingen grund til at være bange, næste gang man kører ombord på Povl Anker.
– Vi har faste procedurer for kontrollen af systemet, hvor vi får hjælp af eksterne til de regelmæssige kontroller. Og så er der faste procedurer for, at hængedækket aldrig betjenes, når der er mennesker under det, lyder det fra Jesper Mack.
Ulykken på Eckerö skyldtes ifølge Eckerö Linjen, at en wire på hængedækket knækkede. Det fik en del af dækket til at styrte ned over biler på det faste bildæk. Et hængedæk er et mellemdæk, man kan sænke ned, så der bliver plads til flere biler.
Sikre mod nedstyrtning
I Bekendtgørelse om supplerende bestemmelser for last- og passagerskibe kan man læse, at bevægelige hængedæk med tilhørende ramper og sikkerhedsanordninger skal certificeres af en anerkendt organisation, og at de skal underkastes et periodisk eftersyn af den anerkendte organisation eller en virksomhed, der er autoriseret til eftersyn og reparation af hejsemidler i skibe.
Det fremgår også, at der skal tages passende tiltag til at sikre mod klemningsulykker eller nedstyrtning.
På grund af ulykken var Eckerö ude af drift resten af fredagen. Myndighederne var ombord for at inspicere ulykkesstedet og for at rådgive i forbindelse med og godkende reparation af hængedækket. Færgen sejlede igen lørdag morgen.
Bornholm, bombet og befriet?
MEST LÆSTE
Hvad er meningen med et forsvar?


Å rekorera
(med tryk på tredje stavelse) at rekvirere.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration