Bornholmslinjen lander flotte trafiktal for juni

Bornholmslinjen lander flotte trafiktal for juni
410 afgange på Rønne-Ystad ruten blev det til for Bornholmslinjen i juni måned. Det er ni procent flere end juni sidste år. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 7. JUL 2022 • 14:43

Hvor Bornholmslinjen i begyndelsen af denne måned har været voldsomt udfordret af forsinkelser på Køge-ruten, landede juni måned med flotte trafiktal. Det viser månedsrapporten fra rederiet.

 

410 afgange på Rønne-Ystad ruten blev det til for Bornholmslinjen i juni måned. Det er ni procent flere end juni sidste år, hvilket kan forklares med, at Folkemødet i år blev afviklet med fuldt program, hvor det sidste år var et kraftigt decimeret arrangement.

– Der var ikke det store behov for transport under Folkemødet sidste år. Der pillede vi afgange ud for ikke at sejle med tomme færger. Men i år var det tilbage på tidligere niveau, så derfor havde vi flere afgange, siger Jesper Maack, pr- og kommunikationschef hos Bornholmslinjen.

Ud af de 410 afgange ankom 98,8 procent af dem planmæssigt, hvilket vil sige med en margin på 10 minutter. Fem afgange, altså de resterende 1,2 procent, viste en forsinkelse på mellem 10 og 20 minutter. Dermed blev juni måned, på trods af et hektisk folkemødeprogram, den mest rettidige måned for rederiet i år.

– Ja, det er gået rigtig fint. Vi var jo også begunstiget med dejligt sejlvejr. Vi har jo oplevet nogle folkemøder, hvor der har været voldsom blæst. I år havde vi heller ingen tekniske problemer i de dage. Så det gør jo, at vi kan holde sejlplanerne, siger Jesper Maack.

Mange dukker ikke op

Igen i år oplevede nogle passagerer under Folkemødet, at der virkede til at være rimelig god plads på færgen på trods af, at den var udsolgt. Og netop det er folkemødets natur, mener Jesper Maack.

– Det er stadig en klassiker omkring Folkemødet. Der er altid en større del af passagererne, der ikke dukker op, og det er måske naturligt nok. For når folk begynder at booke, så er der ofte temmelig lang tid til Folkemødet. Så sidder der måske et firma og forsøger at planlægge, hvor mange der skal med, og så sker det bare, at de kommer til at booke til lidt for mange. Og derfor kan det, der på papiret ligner udsolgte afgange, af passagererne opleves som, at der er god plads på færgen. Det skyldes simpelthen sidste øjebliks omrokeringer.

Tallene i juni måneds rapport viser også, at med Folkemødet fulgte langt flere personbiler og passagerer, der skulle flyttes mellem Rønne og Ystad. Stigningen i forhold til 2021 er på 8,8 og hele 25,1 procent for de to typer. Samtidig fragtede færgerne 21,7 procent flere busser end sidste år i samme måned.

Dermed kan Bornholmslinjen se tilbage på det første halvår med en generel stigning på alle parametre, undtagen løstrailere, på Ystadruten.

Stort fald på Køge-ruten

Anderledes ser det ud på ruten mellem Rønne og Køge. Antallet af afgange i år er fuldstændig det samme som sidste år i juni måned – 60 styks med Hammershus. Men i juni måned, og i øvrigt hele første halvår af 2022, har der været et markant fald i antallet af personbiler og passagerer på ruten. Og det skyldes især en ting, fortæller Jesper Maack.

– Hammershus er stort set fyldt op af fragt på hverdagene. Og når der står løstrailere på hele vogndækket, så kan vi simpelt hen ikke klemme personbiler ind. Og trailerne er de vigtigste at få med. Så derfor er antallet af personbiler faldet så drastisk. Vi har en ekseptionel høj udnyttelse på Hammershus, når det gælder gods. Vi kan se, at vi har haft 10 procent mere fragt med, når vi sammenligner med 2019, som er det år, vi mener, vi kan sammenligne bedst med, og i juni 22 i forhold til 2019 har vi 24 procent mere fragt med, forklarer Jesper Maack.

Det store fald i antallet af personbiler og passagerer på Køge-ruten har dog ikke haft betydning for det samlede antal personbiler og passagerer, som Bornholmslinjen det første halve år af 2022 har transporteret til og fra Bornholm.

De samlede tal viser, at der er i forhold til samme periode sidste år, er afviklet 2.088 afgange, hvilket er 83 flere. I alt 230.282 personbiler har der været med færgerne, og det er en stigning på 16,2 procent.

 

 

Fakta om første halvår 2022 i forhold til første halvår 2021

Antal afgange: 2.088 +4,1 procent

Antal personbiler: 230.282 +16,2 procent

Antal passagerer: 757.876 +27,5 procent

Antal busser: 1.758 +21,4 procent

Antal lastbiler: 5.675 +15,9 procent

Antal løstrailere: 18.446 +1,6 procent