Bilister kører mod retningen på motorvejen før broen

Bilister kører mod retningen på motorvejen før broen
Nye dynamiske skilte skal øge sikkerhenden på Øresundsbroen. Pressefoto
NYHED | 1. DEC 2022 • 15:30

Det sker jævnligt at bilister vender om og kører den modsatte vej på motorvejen, fordi bilisten har misset den sidste afkørsel før broen. Det oplyser Øresundsbroen.


Selvom den sidste afkørsel fra den svenske motorvej inden man kommer til Øresundsbroen, i mange år har været markeret med både vejskilte og blinkende lys, sker det jævnligt, at bilister vender om, og kører modsat kørselsretningen eller bakker på motorvejen. Og det kan føre til meget farlige situationer. Derfor sætter Øresundsbroen nu et nyt tiltag i kraft, nemlig mere dynamisk skiltning.

– Flere digitale og dynamiske skilte ved betalingsanlægget på Øresundsbroen skal stoppe såkaldte spøgelsesbilister – det vil sige bilister, der kører mod kørselsretningen og udsætter sig selv og andre for stor fare i trafikken. Ved hjælp af sensorer aktiveres lysende beskeder på skiltene, når der sker afvigende bevægelser på vejen, skriver broen i en pressemeddelelse.

– Skiltene er allerede blevet aktiveret flere gange og har afværget potentielt farlige situationer, så vi ser allerede en positiv effekt af, at skiltene virker, siger Jopas Wulff, chef for trafikledelsen på Øresundsbroen.

Skiltene er dynamiske og lyser op med beskeder i begge retninger ved hjælp af sensorer. Hvis man som bilist vender om, møder man fire skilte, der tydeligt signalerer, at det er den forkerte vej, man kører, og de der kører den rette vej på motorvejen, bliver samtidig mødt af to skilte, der advarer om, at der kan komme en bilist kørende i den forkerte retning.

– Med skiltene forsøger vi at gøre spøgelsesbilister opmærksomme på situationen, så de agerer på en måde, der reducerer faren i trafikken. Og samtidig advarer vi andre bilister om en ubehagelig situation, da det jo er endnu farligere at møde en spøgelsesbilist, hvis man ikke er forberedt, siger Jopas Wulff.

Vend ikke om

Man må aldrig vende om eller bakke på motorvejen, heller ikke selvom man kun lige har misset den sidste afkørsel. I stedet skal man køre videre, og kontakte personalet ved betalingsanlægget.

– Vores personale hjælper gerne døgnet rundt, hvis du er kørt forkert, og guider dig til en sidevej, så du kan forlade betalingsanlægget. Mange bilister ved det godt og kontakter betalingsanlægget, men der er desværre også nogle, der hurtigt vælger at vende om og køre tilbage ad motorvejen mod kørselsretningen i stedet for, siger Jopas Wulff.

Øresundsbroen oplyser, at det er hver uge, at trafikcentralen opdager spøgelsesbilister og slår alarm hos politiet. Hvis det ender godt, standser bilisten af sig selv eller bliver gjort opmærksom på situationen af andre, inden der sker en ulykke. Men det kan i værste fald ende med en ulykke. Når de dynamiske skilte aktiveres, får trafikcentralen yderligere en hjælp til at overvåge trafikken.

– Sikkerhed er meget vigtigt for os, og derfor er vi landet på denne løsning med dynamiske skilte. Det er glædeligt, at skiltene har en positiv effekt og bidrager til en mere sikker forbindelse, siger Jopas Wulff.


Fakta

• Digitale skilte ved Øresundsbrons betalingsanlæg skal gøre spøgelsesbilister opmærksomme på, at de kører mod kørselsretningen. Samtidig skal de informere medtrafikanter om, at der kan komme modkørende i den forkerte kørselsretning.

• Ved hjælp af sensorer aktiveres lysende beskeder på skiltene, når der sker afvigende bevægelser på vejen, fx en bil, der bakker eller vender om og kører mod trafikken.

• Der er placeret seks dynamiske skilte ved betalingsanlægget i retning mod Danmark.

• Skiltene blev taget i brug i efteråret 2022. Når de aktiveres, bliver trafikcentralen informeret med det samme, og de er dermed et supplement til overvågningen.