Om behovet for alternative transportformer skriver BAT dog, at trafikselskabet vil søge puljer om tilskud til alternative transportmuligheder, efterhånden som regeringen og ekspertudvalget for kollektiv mobilitet i hele Danmark kommer med deres anbefalinger og etablerer puljerne.
Ekspertudvalgets første delrapport er offentliggjort, og den peger blandt andet konkret på brugen af fleksible busser, samkørsel, frivilligbusser og lempeligere rammer for privat betalt kørsel og øget udbredelse af delecykler og deleløbehjul, fremgår det af referatet. Men da ekspertudvalgets endelige rapport foreløbigt er udsat til foråret, når den ikke at indgå i arbejdet med den nye køreplan, der som skrevet skal være klar den 1. april næste år. I stedet vil BAT løbende komme med nye oplæg om tiltag, der har en økonomisk fordel og et formål med at fremme den kollektive transport på Bornholm.
Inputs fra workshops
Noget der til gengæld kommer til at være en del af grundlaget for den nye ruteplan, er input fra en dialog- og fokusgruppe om fremtidens kollektive transport på Bornholm, som BAT har etableret. Trafikselskabet holdt en workshop den 29. maj, hvor blandt andet den rådgivende bestyrelse, BAT's brugerråd, Bornholms Passagerforening og de fire største erhvervsvirksomheder på Bornholm deltog. Her var temaerne blandt andet den nuværende køreplan, fremtidens køreplan og alternative transportmuligheder.
For nylig skulle der have været endnu en workshop for de unge på Campus Bornholm den 1. oktober. Uddannelseslederen og cirka 20-25 meldte dog fra, og derfor var det kun fem uforberedte elever, der stillede op. Workshoppen blev således aflyst i sidste øjeblik, fremgår det af referatet. BAT's trafikchef og den rådgivende bestyrelses forperson, Helle Munk Ravnborg, vil nu se på, hvordan kontakt med de unge kan ske mere direkte.