Næsten 16 måneder efter branden er byens bodega vendt tilbage i ny form

Næsten 16 måneder efter branden er byens bodega vendt tilbage i ny form
Med mundbind på bodega. En del var nyt, men mest var ved det gamle, da den tidligere Svaneke Bodega genåbnede, nu under navnet Søllings Bodega. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 23. APR 2021 • 19:51
Jakob Marschner
Journalist
| ABONNENT
23. APR 2021 • 19:51

ERHVERV

En stor dag for mange i Svaneke. Nogle vil sige en stor dag for hele byen: Svaneke Bodega er vendt tilbage efter den brand, der forrige nytårsaften hærgede ikke bare den, men hele Søllingsgaard. Fredag klokken 14 er der åbningsreception. Genåbningsreception.

Det ser velkendt ud. Baren og billardbordet står, hvor det plejer. Stedets store skibsmodel er også stadig fremme, nu med svedne sejl fra branden.

Og så alligevel: Nogle møbler står også anderledes, noget er flyttet, og så er alting blevet lysere. Det brune værtshuse er blevet mere hvidt. Det er også blevet røgfrit.

– Det er retro-futuristisk. Vi går tilbage til det kendte, men vi går alligevel også lidt fremad, siger Anders Gasbjerg, medindehaver af det, der nu hedder Søllings Bodega. I den forstand forsvandt Svaneke Bodega med branden.

– Det betyder meget for muligheden for at samle byen, at vi nu har fået det naturlige vandingshul igen. For os betyder det et nyt kapitel. For byen er det et nyt, gammelt kapitel, siger Anders Gasbjerg.

– Vi står på skuldrene af nogle generationer. Det forpligter os til at gøre det godt. At det ikke bliver en eller anden norsk kapitalfond.


Venner af huset: Stor glæde hos fra venstre Ole Kofoed, Aja Braid, Hanne Nimskov og Gitte Kofoed fredag eftermiddag på Søllings Bodega i Svaneke. Foto: Jens-Erik Larsen


Hatten af for familien

Ved bordet i hjørnet nærmest baren sidder Hanne Nimskov sammen med ægteparret Ole og Gitte Kofoed. Stor glæde også hos dem.

– Det er meget nemt: Byens hjerte er begyndt at slå igen. Det har været så hårdt at se, at den brand slukkede byens hjerte. Man må tage hatten af for familien Sølling, fordi de har bragt stedet tilbage, siger Hanne Nimskov.

– Det har hele tiden stået og tikket i baggrunden, hvornår bodegaen ville komme tilbage, for den er virkelig byens hjerte. Jeg kommer her ikke voldsomt tit, men jeg holder meget af stedet, siger hun.

Gitte Kofoed er kommet på bodegaen i omkring 20 år.

– Det er dejligt, at den er vendt tilbage. Også at den er blevet røgfri. Og så kan vi holde vores 5-møder hernede igen, siger hun.

Tid til tilvænning

Aja Braid har en helt særlig historie med bodegaen. I 26 år frem til 2008 var hun medhjælpende hustru på stedet, der fra 1982 var forpagtet af hendes mand Peter Braid. Hun er også meget glad.

– Det er jo vores dagligstue nummer 2. Det var virkelig frygteligt med branden, siger hun.

Aja Braid skal samtidig også lige vænne sig til, at en del nu ser anderledes ud.

– Jeg synes, at her er en anderledes duft. Det er jo ikke tobaksrøg, det er maling man kan dufte lige nu, siger hun.

Aja Braid peger over mod vinduet. Hverken gardiner eller røg forhindrer det frie udsyn ud mod Svaneke Torv

– Vi havde gardiner for vinduerne. Vi havde det i det hele taget lidt mere skummelt.