Kirsten Juni udgiver bog om et fiskerleje i forvandling

Kirsten Juni udgiver bog om et fiskerleje i forvandling
Kirsten Juni. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 06:02
| ABONNENT
28. APR 2021 • 06:02

KULTUR

Da lokalsamfundet i Arnager for fem år siden satte sig for at istandsætte den nedslidte træbro ud til bådehavnen, fulgte Kirsten Juni med som fundraiser og historiefortæller.

Hver dag lagde Kirsten Juni, der har boet i Arnager i mere end 20 år, billeder og små historier op på brobyggeriets facebookside, og gav derved bornholmerne muligheden for at følge med i det langsomt fremskridende arbejde fra efteråret 2018 og frem.

På en vindblæst dag i oktober 2019 blev den nye bro åbnet af daværende borgmester Winni Grosbøll, og siden har Kirsten Juni arbejdet på at samle materiale ind til en bog om brobyggeriet.

Bogens arbejdstitel er Brobyggerne fra Arnager, og den udkommer efter planen i juni måned, fortæller Kirsten Juni. Hovedhistorien bliver selvfølgelig fortællingen om, hvordan et stærkt lokalsamfund kan løfte en kæmpestor opgave, hvis blot viljen er til stede.

– Brobyggerne i Arnager skal fortælle, hvordan et lille fiskerleje tog sagen i egen hånd og med en god plan, dygtige håndværkere og byens særegne fællesskab gennemførte første etape af det lokale udviklingsprojekt Mere Arnager//liv på land og vand, nemlig en helt ny bro, bygget af azobetræ, udtaler forfatteren i en pressemeddelelse.


Brosjakket fra Arnager. Yderst til venstre Anders Schou Jensen, formand for Arnager Bådehavn, yderst til højre havnefoged Birger Jørgensen. Ved siden af ham Martin Hansen, frivillig lystfisker fra Arnager, samt de to brobisser Peter og Steffen fra PL Entreprise. Arkivfoto: Berit Hvassum

Frivillige fagfolk i front

Bogen er dels baseret på Kirsten Junis egne opdateringer på facebook, dels fra historisk research og personlige bidrag fra de mennesker, der lagde hundredvis af frivillige timer i arbejdet med at istandsætte Henrik Zahrtmanns 200 meter lange bro fra 1884.

– Vi var begunstiget af fire meget dygtige fagfolk, som har haft stor betydning for, at et så stort projekt kunne lykkes, skriver Kirsten Juni.

Udover formanden for Arnager Bådehavn, Anders Schou Jensen, som stod i spidsen for planlægning, projektering og udførelse, fremhæver forfatteren brobisserne Bobo, Peter og Steffen, som alle får en fremtrædende plads i bogen om brobyggerne.

Bogen udgives på eget forlag, i tæt samarbejde med Arnager Bådehavn og Arnager Borgerforening.


De første pæle sættes i. Eget foto


Kirsten Juni

Kirsten Juni flyttede til Arnager i 1999, og har siden 2016 været frivillig fundraiser på byggeriet af den nye bro i Arnager i samarbejde med formanden for Arnager Bådehavn, Anders Schou Jensen.

Med generøs støtte lykkedes det at finde fuld finansiering på 3,8 millioner kroner fra fonde, Bornholms Regionskommune og crowdfunding.

 


Fakta

Kirsten Junis bog bliver på 152 sider og kommer til at koste 198 kroner. Hakon Holm Grafisk står for opsætning, grafik og tryk.

 


Info

Bogudgivelse har fået støtte fra Bornholms Brand, Velux Fonden (Aktive Ældre) og 3F Bornholm