Bornholm blev ikke inddraget i placering af testcentre: 'Uprofessionelt', siger bytingsformand

Bornholm blev ikke inddraget i placering af testcentre: 'Uprofessionelt', siger bytingsformand
Foto: Jens-Erik Larsen
SYD ØST | Tirsdag 2. marts 2021 • 18:08
Af:
Aleksander Klug
SYD ØST | Tirsdag 2. marts 2021 • 18:08

CORONA

I kun to ud af Bornholms tre største byer har borgerne dagligt mulighed for at blive testet for corona, nemlig i Rønne og Nexø. Borgere i Aakirkeby må derimod køre langt for at få en test.

Bornholms Tidende har rettet henvendelse til Region Hovedstaden for at få svar på, hvorfor der endnu ikke er oprettet et testcenter i Aakirkeby,samt begrundelsen for, at man har valgt at prioritere kystbyer som Allinge, Gudhjem og Svaneke. Derudover har vi spurgt ind til hvilke lokale aktører, der har været involveret i beslutningen.

Ifølge en kommunikationskonsulent ved Region Hovedstaden, har det ikke været muligt at finde ud af hvem, der har taget beslutningen for regionen, da det er en "kompleks organisation".

– Hvordan det lige har været i det konkrete tilfælde, det kan jeg simpelhen ikke sige dig, det her er det nærmeste, jeg kan komme det. Der er rigtig mange instanser involveret i det her, og borgmesteren eller regionskkommunen har jo været inde over og pege på hvor, det skal være på bornholm, ikke? Kommunerne er jo altid med i det her spil, lyder det fra kommunikationskonsulenten.

Har kun hjulpet med lokaler

Den udlægning er hverken kommunaldirektør Johannes Nilsson eller borgmester Thomas Thors enig i. Begge oplyser de, at kommunens eneste opgave har været at udpege lokaler i de byer, regionen har udpeget til at huse testcentre.

Hvorfor fik Aakirkeby ikke et testcenter fra starten?

– Åh, det skal du jo ikke spørge os om, det skal du jo spørge regionen om, det er jo dem, der har blesuttet det, lyder det fra Johannes Nilsson.

Det har vi gjort, og de oplyser, at de har taget beslutningen i samarbejde med regionskommunen.

– Det, der var udgangspunktet i de udmeldinger, vi fik, var, at der maksimalt må være 20 kilometer til et teststed. Vi havde et i Rønne, hvor langt de fleste bor, og så var udmeldingen, at jamen så er der basis for et mere på Bornholm i Nexø.

– Det, der så skete, var, at regionen åbnede for, at man kunne etablere mange flere steder på nordkysten. Vi var sådan set bare meget begejstrede for, at regionen var så imødekommende at lave mere end et ekstra sted. Når nu regionen kom med et forslag om at etablere noget i Klemensker og i Allinge, Gudhjem, Svaneke i Nexø.

– Vi har sådan set kun været behjælpelige med at identificere lokaler, fortsætter han.

Det er jo godt altsammen, men det, du i bund og grund siger, er, at beslutningen om hvor, der skal ligge testcentre på Bornholm, er taget i Hovedstaden?

– Ja.

– I det øjeblik vi så hører, at der også er et ønske i Aakirkeby, så retter vi jo henvendelse til regionen og gør dem opmærksom på, at ønsket er der. Nu pågår der så en diskussion om, hvorvidt man skal flytte kapacitet, eller om man kan udvide kapaciteten.

Heller ikke borgmester Thomas Thors er blevet inddraget i beslutningen om hvor, der skulle oprettes testcente på Bornholm.

– Vi har fået det præsenteret, men det er Region Hovedstaden, der suverænt bestemmer.

Så du har ikke været med i beslutningsprocessen, selv om regionen mener, at det er tilfældet?

– Nej, det har jeg ikke. Det er muligt, at der er nogen i min administration, de har drøftet det med, men der er ikke nogen, der har spurgt mig, om det skulle være sådan eller sådan.

Thomas Thors har modtaget flere henvendelser fra frustrerede borgere. Og han oplyser, at han på den baggrund har taget kontakt til kommunens administration, som lige nu undersøger mulighederne hos Region Hovedstaden med henblik på at kunne etablere et testcenter i Aakirkeby.

Vi har ikke brug for mistillid

– Det virker særdeles uprofessionelt, hvis de, der tager beslutningen, ikke spørger lokalt. Det kan jeg ikke forstå, for i det større billede mangler Hasle også på kortet, lyder det fra Bjarne Westerdahl, formand for Aakirkebytinget, da Bornholms Tidende fanger ham på telefonen.

– Kommunen skulle have sagt "jamen hvad med Aakirkeby og Hasle", da de fik at vide, at der skulle oprettes testcentre, det ville det have været den naturlige reaktion, siger han og fortsætter:

– Beslutninger, der ikke kan forstås, de skaber jo en masse teorier blandt folk og i sidste ende mistillid. Og det har vi ikke brug for nu.

I mellemtiden må Aakirkebys beboere enten køre til Rønne, Nexø eller Klemensker, hvis de vil følge anbefalingerne om en ugentlig test, som trådte i kraft den 1. marts.

FÅ ABONNEMENT