Stævner staten: Det er bare ikke i orden

Stævner staten: Det er bare ikke i orden
Sosu-assistenter og folk i mange andre faggrupper tjener mindre på Bornholm, end deres kolleger i landets store byer. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 20. FEB 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
20. FEB 2024 • 05:30

Et gammelt stedtillæg betyder, at mange ansatte tjener mere i de store byer, end deres kolleger gør for det samme arbejde på for eksempel Bornholm. Nu har sosu-assistent Dianna Morley fra Rønne indklaget Danmark for EU-Kommissionen.

Sosu-assistenter og folk i mange andre faggrupper tjener mindre på Bornholm, end deres kolleger i landets store byer. Også selvom de udfører præcis det samme arbejde.

Det skyldes, at en gammel aftale mellem en lang række arbejdsgivere og fagforbund i årtier har delt Danmark op i lønzoner, hvor Bornholm hører til den nederste. Systemet blev indført for at kompensere for, at det er dyrere at leve i storbyerne.

Det finder sosu-assistent Dianna Morley fra Rønne så uretfærdigt, at hun nu har indstævnet Danmark for EU-Kommissionen. Hun bringer blandt andet loven om ligeløn ind i en kamp, som hun det seneste år forgæves har prøvet at rejse gennem sit eget fagforbund.

– Jeg har stævnet Danmark for ikke at have implementeret ligelønsloven, regeringen og Folketinget for ikke at have lavet reglerne og holdt øje med, at de bliver holdt – og fagforeningerne for at sætte sig over loven og forskelsbehandle deres medlemmer, siger hun.

– Efter et stykke tid, hvor jeg blev kørt rundt i systemet med at skulle skrive til forskellige frem og tilbage, og hvor jeg egentlig mest følte, at der var nogen, der havde en interesse i at køre mig træt, blev jeg irriteret og læste på lektien, fortæller Dianna Morley.

– Jeg havde hele tiden troet, at det var noget regeringsbestemt at lave de zoner, men til min store undren er det noget, som fagforeningerne har lavet sammen med arbejdsgiverne i tidernes morgen.

– Det er bare ikke i orden, at fagforeninger sidder og laver sådan nogle møgaftaler, der forskelsbehandler deres egne medlemmer. Så jeg besluttede at smide ligelønsloven fra 1976 i spil. Den siger, at mænd og kvinder skal have ligeløn for lige arbejde, siger Dianna Morley.

– Den lov er stadig ikke implementeret efter 48 år og kan heller aldrig blive det, for en mandlig sosu-assistent med samme timeantal og samme anciennitet i København vil altid få mere end en kvindelig sosu-assistent på Bornholm ene og alene på grund af zonetillægget. Det samme gælder for de andre medlemmer af de fagforeninger, der har underskrevet den møgaftale, siger hun.

Loven om ligeløn fortæller blandt andet, at regeringen skal ludarbejde regler, der sikrer, at loven kan implementeres.

– Det må vi jo nok bare konstatere, at de vist har glemt. For efter 48 år virker loven stadig ikke, siger Dianna Morley, der også bringer en anden del af loven om ligeløn op for EU-Kommissionen.

– Den siger, at hvis man er blevet forskelsbehandlet, har man krav på at få det, som man er blevet snydt for som kompensation. Det kunne nok give lidt til alle uden for lønzone 4, siger hun.

EU-Kommission kan bruge mere end et år på at behandle Dianna Morleys stævning af Danmark.

– Så må vi krydse fingre for, at de godt kan se det urimelige i det makværk, som fagforeningerne har lavet, siger hun.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT