Regeringen løfter sundhedsvæsenet med to milliarder

NOTITS | 2. JUN 2024 • 19:25
Af:
/ritzau/jdm
NOTITS
2. JUN 2024 • 19:25

Regeringen og Danske Regioner har rejst sig fra forhandlingsbordet og præsenteret en ny økonomiaftale for regionerne i 2025.

Med aftalen løftes regionernes økonomi næste år med 2,1 milliarder kroner, der blandt andet skal være med til at bremse de stigende medicinudgifter.

Det bornholmske regionsrådsmedlem Leila Lindén (S) glæder sig over aftalen, som hun til TV 2/Bornholm kalder den bedste i nyere tid.

– Det er til et hårdt trængt hospitalsvæsen. Noget jeg også tænker på, det er, at vi har nogle rigtigt stramme anlægsbudgetter. Der skal renoveres, og især på Rigshospitalet er det vigtigt. Det kommer os bornholmere til gode, fordi vi bruger Rigshospitalet til rigtigt meget, siger Leila Lindén til tv-stationen.

Her kan du læse en række af aftalens hovedelementer:

* Den regionale driftsramme til sundhed løftes med 2,1 milliarder kroner i 2025. Det er det største løft i 14 år.

* Aftalen indebærer også et ekstraordinært løft af regionernes driftsramme til sundhed i 2024 på 600 millioner kroner, som skal være med til at afbøde store medicinudgifter.

I 2023 måtte regionerne bruge 1,4 milliarder kroner mere på tilskudsmedicin, end man gjorde året før. Det er 1,1 milliard kroner mere, end der var budgetteret med i økonomiaftalen med staten.

* Aftalen indebærer også en række styringsredskaber på medicinområdet, der skal bidrage til bedre priser på medicin for borgere og regioner samt sikre et mere rationelt medicinforbrug.

* Regionerne skal selv nedbringe administrationsudgifterne med 104 millioner kroner.

* 111 millioner kroner skal gå til behandlingskapaciteten på kræftområdet. Pengene afsættes, efter at det er blevet afdækket, hvordan der har været lange ventetider på behandling for kræftpatienter.

* Samlet set er niveauet for de regionale anlægsudgifter på 7,35 milliarder kroner i 2025.

Kilder: Finansministeriet og Ritzau.