Ordbog skal hjælpe ansatte på hospitalet med de særlige bornholmske ord

Ordbog skal hjælpe ansatte på hospitalet med de særlige bornholmske ord
NOTITS | 8. JUN 2022 • 08:00
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
8. JUN 2022 • 08:00

I samarbejde med sprogforsker Alex Speed Kjeldsen har Bornholms Hospital udarbejdet en Bornholmsk Ordbog for Sundhedsfaglige.

 

Hvert år byder Bornholms Hospital velkommen til 100-150 nye kolleger. Det er studerende, vikarer og fastansatte, der skal ud i klinikken og møde de lokale patienter. Som nyansat tilflytter kan man nemt løbe ind i udfordringer, når man taler med indfødte bornholmere, og derfor har hospitalet udarbejdet en bornholmsk ordbog for sundhedsfaglige.

Et konkret eksempel er, hvis en patient fortæller, at vedkommende er blevet bidt af en rågafnatt. Ordet står ikke i lægehåndbogen. Derfor har det lokale hospital samlet en række relevante ord og udtryk, som skal gøre det nemmere at møde de bornholmsktalende patienter.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Med Bornholmsk Ordbog for Sundhedsfaglige vil hospitalet inkludere nyansatte i det bornholmske sprogs særkende og lægge op til dialog om bornholmske ord og udtryk, som de sundhedsfaglige medarbejdere møder i samværet med patienterne. Og så er ordbogen en god anledning til at gribe fat i en kollega til en snak om sproget og øen, fremgår det af pressemeddelelsen.

Sprogforsker Alex Speed Kjeldsen har været konsulent på ord og stavemåde, og tegner Lars Andersen har gjort udvalgte bornholmske ord visuelle.