Historisk tillæg i vejen for at skaffe sygeplejersker

Historisk tillæg i vejen for at skaffe sygeplejersker
Der løbes lige stærkt på landets hospitaler, men lønnen for sygeplejerskerne er ikke ens. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 27. OKT 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. OKT 2023 • 05:30

Månedslønnen for en sygeplejerske er op mod 3.000 kroner højere på hospitalerne i København end på Bornholms Hospital. Det såkaldte stedtillæg er fra en svunden tid, siger regionsrådsmedlem Leila Lindén (S), der selv har prøvet at miste indtægt på tillægget, men aldrig har haft en chance for at afskaffe det.

Hvordan kan en sygeplejerske gå 3.000 kroner ned i løn, når hun skifter job fra Odense Universitetshospital til Bornholms Hospital?

Det skyldes, at landets sygeplejersker er ansat med et såkaldt stedtillæg. Det største tillæg går til sygeplejersker på hospitalerne i København og landets andre store byer. Mens sygeplejerskerne på Bornholms Hospital slet ikke får noget stedtillæg.

Det kom frem i onsdagens udgave af programmet "360" på TV2/ Bornholm.

– Vi har lige fået en intensivsygeplejerske fra Odense Universitetshospital. Hun er gået 3.000 kroner ned i løn om måneden, da hun startede herovre, fortalte sygeplejerske Sanne Friborg i udsendelsen.

Hvordan kan det være, at man skal have mindre i løn som sygeplejerske på Bornholm end på Fyn? spurgte studievært Karin Aaen da hospitalsdirektør Annemarie Hellebek.

– Det er der ikke nogen god forklaring på ud over, at man har nogle stedtillæg. Dér får Bornholm ikke noget stedtillæg, men der er rigtig mange andre steder, hvor man får stedtillæg. Der kunne man måske i virkeligheden godt sige, at det burde være omvendt af den situation, som vi har i dag, svarede Bornholms Hospitals direktør.

– Det svære her er, at når du skal flytte fra storbyen til Bornholm, så skal du også have din familie med. Din familie skal have arbejde, og du skal ligesom lægge dit liv om. Og det er jo rigtig dejligt, men jeg tror, at mange har den oplevelse af at skulle gå ned i løn, og det synes man jo er lidt mærkeligt, selvom der er nogle ting, der er lidt billigere. Men transporten til København koster jo også noget, tilføjede Annemarie Hellebek.

Lindén: Fra en svunden tid

Medlem af regionsrådet Leila Lindén (S) har selv prøvet at få stedtillæg som del af sin løn, da hun arbejdede som sygeplejerske. Hun har også prøvet at udføre det samme job uden at modtage stedtillæg.

– Jeg faldt også i løn, da jeg flyttede fra Hillerød og Helsingør til Bornholm. Det kan jeg huske, at jeg var meget fortørnet over, fortæller Leila Lindén til Tidende.

– Stedtillægget er en meget, meget fortidig ting. Det har fandtes meget længe. Jeg kan huske, da jeg var ung sygeplejerske i Vejle, dengang fandtes det også. Det virkede fuldstændig mærkeligt, at folk fik forskellige stedtillæg. Arbejdet bliver jo ikke vanskeligere, jo tættere på København man arbejder, siger hun.

Tillægget blev i sin tid indført, fordi leveomkostningerne er højere i de store byer, end de er i udkanten af Danmark. Senere blev stedtillægget også en faktor, når sygeplejersker vælger, hvor de gerne vil arbejde. Ifølge dagbladet B.T. pendlede mere end 1.400 sjællandske sygeplejersker allerede for syv år siden til hospitalerne i København, "fordi de får højere løn, blandt andet et stedtillæg".

– Jeg spurgte på et tidspunkt en fra Dansk Sygeplejeråd om det. Hun forklarede det med, at det jo er billigere at købe hus i Struer og Bornholm. Og Dansk Sygeplejeråd har åbenbart aldrig forhandlet stedtillægget væk, siger Leila Lindén.

Fagforbund afgør

Selvom Leila Lindén altid har været kritisk over for stedtillægget, og selvom hun har været medlem af regionsrådet i 18 år, har hun aldrig haft muligheden for at få det fjernet.

– Som politikere kan vi ikke sige, at nu dropper vi stedtillægget. For det ville være at blande sig i aftaleforhold. Hvis stedtillægget skal væk, er det Dansk Sygeplejeråd, der skal tale for, at det vel må være det samme at være intensivsygeplejerske på Bornholm, som det er på Hvidovre, siger Leila Lindén.

– Hospitalet kunne måske have en mulighed for at kompensere for stedtillægget med personlige tillæg, men problemet er bare, at sygehusenes økonomi er så presset. Og Annemarie Hellebæk får jo et problem, hvis hun giver et personligt tillæg til den sygeplejerske, der er kommet fra Odense, men ikke til de ni andre, siger hun.

Bornholms Tidende har via mail stillet forhandlingsteamet i Dansk Sygeplejeråd en række spørgsmål om stedtillægget. Svarene foreligger ikke endnu.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT