Bornholm topper listen over besøg fra akuthelikopteren

Bornholm topper listen over besøg fra akuthelikopteren
185 gange fløj akutlægehelikopteren til Bornholm sidste år. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SUNDHED | Søndag 16. juli 2023 • 11:00
SUNDHED | Søndag 16. juli 2023 • 11:00

Ud af de godt 4.500 missioner, som akuthelikopteren var på sidste år, var der flest til Bornholm.

Bornholm var det sted, som akutlægehelikopteren fløj til flest gange i løbet af 2022.

Det viser årsrapporten fra Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning.

I alt 185 missioner var til Bornholm sidste år, mens Thisted og Guldborgsund Kommune følger efter med henholdvis 173 og 172. Christiansø fremgår også af oversigten. Her måtte akuthelikopteren tilkaldes en enkelt gang i 2022. Billedet er mere eller mindre det samme som året forinden, hvor Bornholm også lå øverst på listen med 180 missioner, mens Samsø Kommune her fulgte kort efter med 179.

– Vi kan se en stor geografisk spredning i flyvningerne, og der er ingen tvivl om, at de gør en afgørende forskel for borgere i alle regionerne. Især de steder hvor der er langt til nærmeste, store hospital, siger Mads Duedahl, næstformand i Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Det er politisk besluttet, at man har samlet de mest specialiserede kompetencer på få sygehuse i Danmark, og selvom det ifølge næstformanden er den rigtige beslutning, så stiller det også nogle krav.

– At samle specialerne betyder, at vi ikke kun har nogle halvdygtige sygehuse men nogle af verdens bedste, når uheldet er ude. Prisen er, at vi ikke kan have et sygehus på hvert gadehjørne. Vi har ikke kommunesygehuse på samme måde. Så vi skal være hurtige og effektive til at transportere folk fra de yderste områder i Danmark. Og der er lægehelikopteren et fantastisk redskab. Den skal ikke holde i kø eller færdes igennem bymidter. Den skal bare have et sted at lande, uddyber Mads Duedahl til mediet Folketidende.

Over 12 missioner i døgnet

I løbet af 2022 fløj de fire akutlægehelikoptere i alt 4.511 missioner.

Det svarer til, at helikopterne i gennemsnit flyver 12,4 missioner i døgnet. I godt halvdelen af tilfældene blev patienterne fløjet til et hospital, mens helikopterlægen i mange af de øvrige tilfælde ydede hjælp på stedet uden efterfølgende at flyve patienterne på hospitalet, oplyses det i årsrapporten.

Den Landsdækkende Akutlægehelikopterordning beretter om, at det er patienter med hjerte-/karsygdomme, der udgør den største andel af patienter, som akutlægehelikopterne flyver med. I 2022 udgjorde de 43 procent af den samlede patientgruppe, mens patienter med neurologiske sygdomme som hjerneblødninger eller blodpropper i hjernen udgør 21 procent af patienterne, der flyves til hospitalerne.

De fire akutlægehelikopterbaser er placeret i Ringsted, Billund, Skive og Saltum. Som udgangspunkt sender AMK-vagtcentralerne den akutlægehelikopter, der er tættest på et skadested, men alle fire helikoptere dækker hurtigt hele landet.

Ordningen er ikke en helt billig en af slagsen. Ifølge Danske Regioner lå budgettet for de fire helikoptere i 2022 på i alt 199 millioner kroner.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT