Bornholm skal have flere hjertesikre zoner

NOTITS | 24. JAN 2024 • 18:30
Holger Larsen
Journalist
NOTITS
24. JAN 2024 • 18:30

Bornholms Lufthavn er som eneste sted på Bornholm registreret som en hjertesikker zone. Men dem bør øen have mange flere af.

Det mener Dansk Råd for Genoplivning, som for et år siden lancerede konceptet hjertefri zoner. Dem er der nu knap 50 af, oplyser rådet i en pressemeddelelse. Men målet er at få mange flere, og man sender nu en opfordring til, at flere virksomheder, foreninger og institutioner bliver hjertesikre zoner og dermed bidrager til at øge trygheden.

Genoplivningsområdet har gennemgået en rivende udvikling de seneste 20 år, og der er etableret en landsdækkende hjerteløberordning og et nationalt hjertestarter-netværk, der integrerer de mange hjerteløbere og hjertestartere.

Konceptet hjertesikker zone er med til at fortsætte denne udvikling med det mål, at endnu flere danskere overlever hjertestop uden for hospital.

– For at blive godkendt som hjertesikker zone skal man basalt set have en funktionsdygtig hjertestarter, der er døgntilgængelig, og så skal der være medarbejdere – lønnede eller frivillige – som er uddannede i hjertelungeredning, siger Stine Strandkjær, sekretariatschef i Dansk Råd for Genoplivning.

En hjertesikker zone er et afgrænset område, for eksempel en virksomhed, et fitnesscenter eller en grundejerforening, der opfylder de ni kriterier, der ifølge eksperterne kan øge chancen for at overleve et hjertestop uden for hospital.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 20-02-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Tirsdag eftermiddag og onsdag morgen: Mellem kl. 00 og 06 får du el til lave priser: 1,80 kr./kWh alt inkl. er mere end halv pris i forhold til kogespidsen (kl. 17-21), hvor gennemsnittet for de fire timer ligger og rumler på 3,96 kr./kWh. Opdateret kl. 13.14. Næste opdatering kl. 00.14.

Bornholms energi og forsyning