Torben topper i en alder af 51 år

Torben topper i en alder af 51 år
Torben Ranthe er en af Bornholms få eliteskytter. Foto: Jesper Gynther
SPORT | Søndag 1. september 2024 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
SPORT | Søndag 1. september 2024 • 05:30

Først som 40-årig begyndte Torben Ranthe at dyrke olympisk trap. 11 år senere har han som den første fra Bornholms Jagtcenter vundet de nordiske mesterskaber i flugtskydningsdisciplinen - og drømmen er nu, at han kan komme med til EM og VM.

Det var oprindeligt interessen for at skyde rigtige dyr, som fik Torben Ranthe i gang med at skyde med gevær. Som ung nød han nemlig at gå på jagt i skovene nær Korsør, hvor han voksede op. Det var først, da han flyttede til Bornholm som voksen, at han begyndte at skyde efter lerduer - og det er han blevet virkelig god til.

I første omgang skød han jagtskydning og sporting, som er to meget populære discipliner i Bornholms Jagtcenter. Men efter et par år begyndte han at miste interessen.

– Jeg tror, det begyndte at kede mig, fortæller Torben, som i 2013 blev prikket på skulderen af klubkammeraten Mogens Andersen, som kunne se på ham, at der var noget galt.

– Han kunne se, at jeg ikke fik noget ud af det, og at det var spild af penge. Og så sagde han, at jeg skulle starte med at skyde olympisk trap.

Torben blev med det samme bidt af OL-trap, som er kendt for at være den sværeste flugtskydningsdisciplin. Han meldte sig samme år til det danske mesterskab, og det fik kun interessen til at stige.

– Jeg fik hurtigt smag for det, også fordi jeg fandt ud af, at olympisk trap er meget stort i udlandet, og det er meget større end de andre discipliner, vi dyrker i Bornholms Jagtcenter. Så hvis man gerne vil ud i verden og have nogle oplevelser, så er det olympisk trap, man skal dyrke.

Træner ovre

Der viste sig dog hurtigt et problem. Hvis Torben Ranthe skulle blive rigtig god til olympisk trap, var han nødt til at finde et andet sted at træne end på Bornholm. Her er der nemlig kun én kastemaskine på den OL-trap bane, som findes i Bornholms Jagtcenter. Men i en officiel OL-trap konkurrence skal der være 15 kastemaskiner på banen.

Torben har derfor været nødt til også at melde sig ind i Københavns Flugtskydeklub, KFK, hvor han de seneste år har været en del af et elitekoncept. Det betyder, at han får noget økonomisk støtte hvert år fra klubben, ligesom han også har fået en nøgle til anlægget, så han til enhver tid kan låse sig ind for at træne, når han lægger vejen forbi København.

– Jeg kan godt bruge banen hos Bornholms Jagtcenter til at træne på, men det er ikke nok set over et helt år. Der er jeg nødt til at skulle over og træne. Og så er det også problemet, at jeg ikke har nogen at spare med herovre, siger han og fortæller, at Mogens Andersen er stoppet med at skyde, og derudover er det egentlig kun 14-årige Victor Bech, som dyrker det på Bornholm.

– Hvis man kommer til Esbjerg eller til nogle af de andre klubber, hvor der er mange skytter, så kan man hjælpes ad. Så bliver niveauet også højere, hvis man har nogen at konkurrere med og spare med. Så KFK, det er den klub, jeg skyder for, når jeg er ude og skyde rundt omkring, men selvfølgelig bruger jeg jo Bornholms Jagtscenter meget og træner her også, når jeg er hjemme.


I sommermånederne træner Torben Ranthe to gange om ugen i Bornholms Jagtcenter, og derudover træner han også i København. Det koster mange penge i patroner, lerduer og transportudgifter. Han vurderer, at på et år bruger han et femcifret beløb på sin sport. Foto: Jesper Gynther

 

Håber på EM og VM

Torbens niveau er kun blevet bedre og bedre de seneste 11 år, og det er blandt andet blevet til to sølvmedaljer til de danske mesterskaber og en guldmedalje til et stævne i Tyskland sidste år. I begyndelsen af august leverede han så sit hidtil største resultat, da han blev nordisk mester.

Torben er stolt over præstationen, og han håber, at det måske kan føre til endnu mere. Men umiddelbart tror han ikke på, at han kommer til at være med til de næste olympiske lege i 2028.

– Det niveau jeg har nu, det kan jeg måske holde. Men jeg er nødt til at få noget hjælp, hvis jeg skulle noget mere med det. Det vil sige, at jeg skulle rejse til udlandet og få noget træning, der kan løfte mit niveau. Men det er økonomisk tungt.

– Men selvfølgelig giver det nordiske mesterskab mig da lyst til at fortsætte med sporten, og det er helt sikkert noget, som jeg er stolt af.

Han har dog et lille håb om, at der måske kan blive sendt lidt mere støtte hans vej fra Dansk Skytte Union, for den person, som tidligere havde ansvaret for flugtskydningsdisciplinerne, er netop stoppet. Ifølge Torben favoriserede hun disciplinen skeetskydning, hvor Jesper Hansen har leveret store resultater med blandt andet en OL-sølvmedalje i Tokyo i 2021.

– Det er selvfølgelig klart, at hun er blevet betalt for at skulle levere nogle resultater, og det har hun gjort ved Jesper Hansen. Men jeg synes godt, at vi - der dyrker olympisk trap - kunne have fået lov til at tage afsted til nogle EM- og VM-mesterskaber, hvor vi så bare betalte selv. Men ikke engang det ville hun, så det har været lidt svært at få lov til noget, siger Torben, som nu håber på, at hendes afløser vil være mere åben for at lade de olympiske trapskytter forsøge sig af på højeste plan.

– Ja, lad os nu se. Det er jo klart, at med et nordisk mesterskab åbner der sig nogle øjne, der kigger på det. Og selvfølgelig kunne det være, at det bliver en mulighed.

– Det kunne være sjovt, hvis man kunne få lov til at komme med, det kunne være skægt, siger Torben, som dog godt er klar over, at det nok skal gå stærkt, hvis han skal nå det.

– Jeg bliver 52 nu her, så jeg har også årene imod mig jo. Jeg er i den sene ende af karrieren, vil jeg sige. Der er masser, der skyder olympisk trap, som er over 60 år, men så bliver niveauet også derefter.

Jagter udfordringen

Selvom Torben stoppede med at skyde jagtskydning og sporting, fordi det blev for kedeligt, er han stadig ikke nået til det punkt med olympisk trap. Og spørgsmålet er, om det nogensinde bliver kedeligt.

– Jeg tror, man skal have lidt af en brist for at vælge det sværeste i stedet for at skyde det andet, hvor man kan skyde 25 ud af 25 ret mange gange. Jeg har valgt at skyde det her, fordi jeg ikke kan finde ud af det. Jeg mestrer det ikke fuldkomment, forstår du?

Det er udfordringen, du godt kan lide?

– Ja. Jeg skal virkelig, virkelig koncentrere mig meget om for at skyde 25 ud af 25. Og når det lykkes, så er glæden meget større. Det er så svært for mig, så jeg bliver drevet af at løse knuden.

Olympisk trap

Er den ældste flugtskydningsdisciplin i olympisk sammenhæng. Skydningen afvikles i serier på 25 lerduer pr. skytte. Der bruges almindeligt jagtgevær, største kaliber er 12. Maksimum haglstørrelse og vægt er 2,5 mm og 24 gram, og geværet må højst kunne indeholde to patroner. Der skydes fra fem standpladser, som er placeret 15 meter bag kastemaskinerne.

Hver standplads skal være udstyret med tre kastemaskiner, der skal kaste lerduerne i en højde på 1,5 til 3,5 meter. Dette skal måles 10 meter fra maskinen. Den maksimale flyvelængde er 75 til 80 meter. Ved denne skydning er det tilladt for skytten at have geværet i anslag på skulderen.

Kilde: duematic.dk



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT