Rikke bruger løb til at hele knæet og hjernen

Rikke bruger løb til at hele knæet og hjernen
Rikke Hyttel løber med, fordi hun vil genoptræne sit knæ, som er ramt af slidgigt. Målet er at knæet har det så godt, at hun til næste år kan være med i Etape Bornholm. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 05:30

For Rikke Hyttel fra Rønne er det en nødvendighed at løbetræne, for med slidgigt i knæet og tanker rumsterende i hovedet fra arbejdet som socialpædagog er det godt at få nogle meter i benene.

Den seneste måned har løbere fra hele Bornholm mødtes ved Christianshøjkroen i Almindingen hver torsdag aften for at træne op til Almindingsløbet, som afvikles næste lørdag.

En af dem, som trofast er mødt op, er Rikke Hyttel fra Rønne. Hun bruger fortræningerne til at genoptræne sit slidgigtramte knæ, for hun har et mål i horisonten.

– Jeg har et stort ønske om at løbe Etape Bornholm, når jeg bliver 50 år næste år. Men jeg har lært af bitter erfaring, at jeg er nødt til at træne langsomt op, siger hun og peger på sit knæ, som hun har sat et knæbind omkring.

Interessen for løb deler hun med sin kæreste, som også er med til fortræningerne i bornholmernes skov. Faktisk er det nok ham, som har fået hende til at snøre løbeskoene igen, indrømmer hun. Og det er hun glad for, for de seneste år har hun oplevet, at løb også kan give hende noget mere end bare fysisk sundhed. Og det kan også give noget mere end at være med til holdsport, som håndbold, fodbold og ridning, som hun tidligere har dyrket meget.

– Jeg har altid løbet på hyggeplan, og det har bare været hygge for mig selv. Men de senere år er det gået op for mig, at løb giver mig noget mentalt, siger hun og fortæller, at det er godt at komme ud i den friske luft, når hun er færdig med sin arbejdsdag som specialpædagog i Psykiatri og Handicap.

– Jeg har brug for at lufte hjernen efter en dag, hvor jeg har været i alle mulige situationer på arbejdet. Det er terapi. Jeg har det bedre mig mig selv, når jeg er ude at røre mig, siger hun og fortæller, at hun til fortræningerne i Almindingen har løbet på seks kilometer ruten, men at hun til Almindingsløbet på lørdag satser på at være med på den fulde distance på otte km.

80-årige Birger Madsen løber kun halvt så stærkt, som da han var bedst, men det er lige så sjovt, synes han. Foto: Jesper Gynther


80-årig holder gang i benene

Birger Madsen fra Snogebæk plejer ligeledes at komme til fortræningerne. Han er i år fyldt 80 år, men selvom alderen presser sig på, er det vigtigt for ham at snøre løbeskoene to-tre gange om ugen.

– Løb betyder, at jeg føler mig i god form, og så kan jeg forhåbentlig komme op i firserne uden at være alt for pustefuld, siger han med et smil, da han er færdig med otte km ruten, som dog tager noget længere tid at gennemføre end tidligere.

– Det går langsomt nu, siger han og afslører, at det tager ham 7,5 minutter per kilometer.

– Det er dobbelt så lang tid som dengang, man var god - men det er lige så sjovt, som det altid har været!

Hvad betyder fortræningerne for dig?

– Jeg møder forskellige mennesker til fortræning, og vi har det socialt sammen, selvom jeg er nogle år ældre end de fleste, siger Birger Madsen, som har deltaget i selve Almindingsløbet omkring 30 gange. Og på lørdag skal han være med igen.

– Det skal jeg, fordi jeg synes, det er så godt et motionsløb for unge og gamle.

Muligt at løbe kort distance

Ifølge formand Claus Clausen fra Viking Atletik er der over 100 tilmeldte til Almindingsløbet på nuværende tidspunkt.

– Og jeg håber sandelig, at der kommer nogle flere, siger han og peger på, at der især mangler holdtilmeldinger fra virksomheder. Normalt er der store hold med fra personaleforeningerne fra Almegårds Kaserne og Bornholms Regionskommune, men tilmeldingerne lader vente på sig denne gang.

– Det er en af grundene til, at der kun er 100 tilmeldte, så vi er lidt spændte på, om der kommer nogle holdtilmeldinger, siger han.

Sidste år var der 373 tilmeldte, hvilket var 100 flere end forrige år. Viking Atletik kunne dog godt tænke sig, at der igen kom op mod 1.000 deltagere i løbet, og derfor har arrangørklubben i år forsøgt sig med en væsentlig ændring. I stedet for at man skal løbe enten seks eller otte kilometer, så kan man denne gang også nøjes med at løbe 2,6 km, hvor det tidligere kun var børn, som fik lov til at løbe denne distance. Man kan også vælge at gå distancerne.

– I atletik verdenen har man altid sagt, at skal man deltage, så skal man løbe alle otte kilometer. Men nu tænker vi på lidt anden måde, for det gælder jo om at trække så mange som muligt ud for at deltage, så de får den vigtige motion. Det er noget, vi har lært af Royal Run, at det er godt at have korte løbedistancer for dem, som synes, at seks og otte kilometer er for langt, siger han og peger på, at der til Royal Run er en miles løb, som mange deltager i.

Man kan tilmelde sig løbet her, og det koster 40 kroner per person.