Nyt fælles ø-hold? Klubberne er ikke i tvivl

Nyt fælles ø-hold? Klubberne er ikke i tvivl
Noget kunne tyde på, at det rød-hvide-grønne spillesæt - som FC Bornholm benyttede tilbage i nullerne - snart skal hentes frem fra gemmerne. Arkivfoto (fra 2005): Carsten Buch
NYHED | ABONNENT | 23. JAN 2023 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
23. JAN 2023 • 05:30

KS-trænerne fra NB Bornholm og Hasle har udtalt til TV 2 Bornholm, at de begge er fortalere for, at man samler øens bedste seniorspillere på et fælles ø-hold. I sidste ende er det klubberne, der skal sige ja, hvis det skal blive til noget, og de er ikke i tvivl om, hvad der er den bedste løsning, viser en rundspørge, Tidende har lavet.

Fra 1999 til 2006 eksisterede FC Bornholm, som var en eliteoverbygning for øens klubber, og siden da har det i flere omgange været på tale at genoplive idéen.

Nu er emnet blevet aktuelt igen, da NB Bornholm-spilleren Frederik Madsen, NB Bornholm-træner Thomas Jørgensen og Hasle-træner Mathias Jensen alle har udtalt til TV 2 Bornholm, at de synes, man skal forsøge at lave et nyt fælles ø-hold for de bedste seniorspillere.

– Hvis vi skal gøre det bedre i bornholmsk fodbold, så er vi nødt til at samle os på både ungdoms- og seniorsiden, fortæller Mathias Jensen til Tidende.

Hasle og NB Bornholm spiller i Københavnsserien i denne sæson, men ingen af holdene har klaret sig særlig godt. Hasle ligger isoleret på sidstepladsen, mens NB Bornholm ligger i midten af tabellen. Derfor mener trænerne for begge hold, at det er på tide at lave et fælles ø-hold, da der ikke er spillermateriale nok til at have flere rejsende hold.

– Jeg synes virkelig, man skal overveje det som ø også for at tilbyde noget til de unge mennesker, fortæller Thomas Jørgensen til Tidende.

– Jeg er med på, at det er blevet prøvet før, og at nogle siger, at vi har jo nærmest et ø-hold allerede, fordi det er stort set samlet alt sammen i Nexø. Men jeg tror, at det rent faktisk afholder nogle spillere fra at prøve sig af på vores hold, at de skal melde sig ind i en anden klub. Og når vi tænker fremad, så tror jeg, at det bliver svært for enkeltklubber at holde skansen og opretholde et KS-hold på sigt. Jeg kan jo se, hvor svært vi har det, og det bliver ikke nemmere.

– Og så er det klart, at der sidder fok i klubberne, som tænker: Hvad så med vores klub? Det er det, klubberne skal vurdere og snakke om. Men når jeg bliver spurgt som træner, så er jeg slet ikke i tvivl om, at det er den rette vej at gå, siger Thomas Jørgensen.

Fordel at spillere kan blive i moderklubben

Men hvad mener klubberne så om idéen? Det har Tidende ringet rundt for at få svar på.

Hos AaIF er der stor opbakning til et fælles ø-hold. Som tingene er i dag, er det nemlig en ulempe, at klubben ligger i Bornholmsserien, mens der er andre bornholmske klubber, som ligger i Københavnsserien.

– Vores gode spillere forsvinder jo, når vi ikke ligger i KS, og de andre hold gør. De forsvinder helt fra vores forening. Så jeg synes, det er en super god idé, at vi på Bornholm har ét hold, som spiller ovre, siger senioransvarlig Jacob Pedersen fra AaIF's bestyrelse.

Hvis der var et ø-hold, ville de bedste spillere fra AaIF kunne beholde deres medlemskab og spille med i Bornholmsserien for klubben, såfremt de ikke bliver udtaget til det fælles hold i KS. Det er en stor forskel i forhold til, hvordan tingene er i dag.

– Når vores spillere prøver lykken i Nexø eller Hasle, men ikke bliver udtaget til kamp med deres førstehold, så skal de spille på andetholdet mod vores BS-hold. Det gider de ikke. Det er KS eller ingenting.

– Så vi mister en spiller, som vi godt kunne bruge, som ender med at sidde på bænken hele tiden på KS-holdet. Det gør, at vi mister de erfarne kræfter på vores hold, vi mister kontingenter, og vi mister frivilligheden, for når de er skiftet klub, så gider de ikke tage herop og sætte net op og være med til at afholde arrangementer, påpeger Jacob Pedersen.

Viking støtter også et fælles ø-hold og ser også en fordel i, at spillere kan beholde deres medlemskab i moderklubben samtidig med, at de kan prøve sig selv af på KS-niveau.

– Det vil være optimalt at have ét hold, og det vil også gøre, at vi får en meget bedre bornholmssserie. De bedste kan komme på prøvetræninger, og er man ikke god nok, så kan man komme ned og spille for den klub, man kommer fra. På den måde høster man ikke bornholmsserien, siger senioransvarlig Steffen Sørensen fra Vikings bestyrelse.

– Jeg tror også, at der er mange dygtige fodboldspillere, som ikke tager springet, fordi de gerne vil være i den klub, de er i. De frygter, de ikke er gode nok til at komme på holdet, og så mangler de livslinjen, så man ikke skal ned på et andethold, hvor man ikke kender så mange, eller hvor man ikke går så meget op i det som på førsteholdet.

– Det vil nok også få mange flere til at hjælpe til, fordi de ikke er væk fra den klub, de har været i hele livet, siger Steffen Sørensen.

Nexø Boldklub kan også se fordelen ved en sådan model, selvom klubben har draget fordel af, at mange spillere er skiftet til klubben, fordi den havde det højest rangerede hold på Bornholm.

– Det er en vigtig pointe fra mig, at vi skal sikre, at vi har aktive klubmiljøer i alle klubber på Bornholm, så man ikke som spiller tænker, at man skal flytte klub for at komme på det hold, som er rejsende, siger formand Kristian Johannesen.

Vigtigt hvor kampene spilles - eller ikke spilles

Da FC Bornholm eksisterede var et af kritikpunkterne, at alle hjemmekampene blev spillet i Rønne. Det gjorde, at klubberne uden for den bornholmske hovedstad ikke følte, at FC Bornholm også var deres hold. Derfor er det vigtigt, at et nyt FC Bornholm kommer rundt på øen og spiller kampe, mener seniorformand Brian Thorsen fra Knudsker IF, som også generelt synes godt om ø-holdstanken.

– Det er vigtigt, at man funderer det bredt, så folk ude på øen også føler, det er deres hold. Det nytter ikke noget kun at spille ét sted, for så falder opbakningen fra de andre klubber, fordi man ikke føler ejerskab, siger Brian Thorsen, som er opmærksom på, at ikke alle stadioner har lige gode faciliteter, men at det i hvert fald giver mening at spille kampe i Rønne Nord, Nexø og Aakirkeby. Derudover opfordrer han til, at ungdomsholdene i Elite Bornholm også kommer rundt på øen og spiller i stedet for kun at spille i Aakirkeby og nogle gange i Nexø.

RIK er også positivt stemt over for et fælles ø-hold, og klubben har ikke noget problem med, at det ikke bliver alle kampe, som bliver spillet i Rønne, som for 20 år siden.

– Det skal ikke udelukkende være ét sted, man spiller. Men jeg kan ikke se, der er et problem i, at man spiller i Nexø eller Rønne, for det er de to største klubber, så måske kunne man spille et halvår i Rønne og i Nexø eller Midtbornholm, siger Dan Dellgren, som er bestyrelsesmedlem og senioransvarlig i RIK.

Han peger desuden på, at det af økonomiske årsager er vigtigt, at kampene bliver spillet flere forskellige steder, så det ikke kun er én klub, som kan få gavn af entréindtægter og cafeteriasalg.

For AaIF er det vigtigt, at hvis man som klub ønsker, at der skal spilles nogle af hjemmekampene hos dem, så kan man få lov. Men det skal ikke være en tvungen opgave at stå for hjemmekampe.

– Det kommer lidt an på, hvem vil, og hvem vil ikke? For det kræver kræfter at afholde store kampe. Men det kunne da være sjovere, hvis fodbolden kom rundt på hele øen end kun i Rønne, og så er det så op til os i klubberne hver især, om det er noget, vi har lyst til, siger Jacob Pedersen, som godt kunne forestille sig, at AaIF ville takke ja til at afvikle kampe.

– For os vil det være megafedt, at vi kunne få nogle kamp på vores stadion, så vi kunne få forældrene med, som måske ikke gider tage til Rønne og se fodbold hver lørdag. Og børnene i vores klub vil også kunne cykle hen og se nogle af kampene, og det vil også være godt for de bedste af vores spillere, som kommer på holdet, for de vil jo også gerne vise sig frem på vores hjemmebane, siger han.

Viking er også åben for, at kampe kan gå på skift i nogle af de bornholmske stadioner, men ikke nødvendigvis når det kommer til træningerne.

– Det kan godt være, man skal træne ét sted, så spillerne får de bedste forhold, siger Steffen Sørensen.

Hvis hjemmekampene skal spilles på forskellige stadioner, vil det især gå ud over Nexø Boldklub. Her har man i årevis haft et rejsende hold, og derfor har klubbens fans været forkælet med at kunne se københavnsseriefodbold hver anden weekend i deres egen by. Men det vil de altså ikke kunne fremover med et ø-hold, og hvad tænker klubben om det?

– Der skal da sluges nogle kameler, erkender formanden for Nexø Boldklub, Kristian Johannesen, som dog støtter tanken om et ø-hold.

– Det vil være noget nyt, at det rejsende hold skal rejse rundt på Bornholm, men hvis alternativet er, at der ikke er noget.. For som Thomas (Jørgensen, red.) og Mathias (Jensen, red.) også siger, så er det så sårbart, når sæsonen ender, og der er skader, siger Kristian Johannesen, som dog også påpeger, at der er nogle stadioner, hvor kampene ikke kan spilles, fordi faciliteterne er nedslidte, eller fordi der ikke er den frivillige kapacitet, der skal til for at afvikle kampene.

Skeptisk over for om det bliver til noget

Selvom alle klubberne er enige om, at ø-holdet er en god idé, så er det langt fra sikkert, at det bliver til noget. Brian Thorsen er en af dem, der tvivler.

– Jeg er ikke skeptisk over for projektet, men jeg kan godt være skeptisk for, om alle har lyst til at være med, når det så kommer til stykket. Vi har jo prøvet på det flere gange, og det er ikke altid lykkedes at komme til enighed. Men måske er folk klar nu, siger han.

Samme forhåbning har Dan Dellgren.

– Mange af de spillere, som spiller seniorfodbold nu har også spillet på Elite Bornholm i ungdomrækkerne, så det er ikke nyt for dem at spille sammen med andre fra resten af øen, som det var for os der i de gamle dage spillede på FC Bornholm. Så jeg tænker, at det er på tide, og det skal være nu, det sker, siger han.

Viking forsøgte for et par år siden at lave et fælles ø-hold, men uden held. Steffen Sørensen håber dog, at det sker denne gang, da det især vil være en fordel for de unge spillere på øen.

– Det ville være optimalt for de unge, hvis der var et fælles hold, man kunne stile mod, som kan komme op i rækkerne og måske også endnu højere op end Københavnsserien, siger han.

Nexø Boldklub ser også et ø-hold som en gylden mulighed for at lave et mere slagkraftigt hold på Bornholm.

– Det kunne da være sjovt at have et samlet hold, som kunne avancere i rækkerne end at have to hold fra midten og ned i Københavnsserien - og hvis man er heldig kan det ene komme lidt over midten. Så vi må se, om man kunne blive enige om at drive det til noget, siger Kristian Johannesen.