Man behøver ikke at løbe, man kan også gå

Man behøver ikke at løbe, man kan også gå
Kjeld Berggren og Jan Jensen er ledere af gåhold i Viking Atletik, og i øjeblikket har man flyttet torsdagstræningen til Almindingen, hvor der er god plads til, at alle interesserede kan være med. Foto: Holger Larsen
NYHED | ABONNENT | 16. AUG 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. AUG 2022 • 05:30

Almindingsløbet har også en rute for dem, der helst vil gå en tur.


"Hvorfor løb vi?

Vi ku’ være gået hele vejen."

Det har Peter Sommer sunget siden 2013, og den har man siden 2014 kunnet synge med på ved Almindingsløbet. Det var nemlig året, hvor Bornholms store motionsløb blev beriget med en ekstra klasse – en gåtur, som i denne sammenhæng kaldes walk.

Det er dog en tilsnigelse at sige, at man går "hele vejen", for hvor løberne skal ud på otte kilometer, er gåturen på seks kilometer, men på gåturen får man alle de flotteste steder fra almindingsruten med.

Ved den ugentlige fortræning til Almindingsløbet er der også mulighed for at møde op og træne på gåruten, og her er der mulighed for at gå sammen med rutinerede folk. Nogle af Viking Atletiks gåhold flytter nemlig deres træning ind i skoven denne dag.

Tidligere løbere

Torsdag i sidste uge er der cirka 10 ude at gå i Almindingen. Nogle nøjes med fire kilometer, andre går fem eller hele gårutens seks kilometer.

De 10 bliver hurtigt delt op i mindre hold efter, hvor hurtigt, man kan/vil gå. Bagest går Kjeld Berggren og Jan Jensen, som er ledere af gåhold i Viking Atletik, og de "samler op", hvis nogen sakker agterud.

Den typiske "walker" i klubben er en, der har løbet i mange år, men som ikke længere kan holde til strabadserne ved at løbe, men stadig gerne vil være med i fællesskabet og derfor er med på et gåhold.

Sådan er det også for Kjeld Berggren og Jan Jensen. De er henholdsvis 80 og 79 år.

– Foran går de unge, joker de.

De unge er i denne sammenhæng 60+.

Det sociale er vigtigt

Gåholdene i Viking Atletik har træning tre gange om ugen – akkurat ligesom løberne, og man træner samtidig.

Jan Jensen er kendt for at have været meget aktiv i den bornholmske løbeverden i årtier, men nu er det slut med at løbe:

– Jeg er udslidt. Men jeg har godt af at komme ud og få frisk luft, og man får også noget motion af at gå, og man får rigtig meget social kontakt ud af det. Man kan snakke om alt muligt, siger Jan Jensen.

Kjeld Berggren er i den sammenhæng ret ny, idet han først startede med at løbe som 72-årig efter at have fået en ny hofte. Alligevel har han præsteret at løbe et halvmaraton (21,1 kilometer) og Etape Bornholm fire gange. Men nu er løberiet lagt på hylden, fordi det kniber med at få vejret. Bakkerne i Almindingen er derfor en udfordring:

– Det kan godt blive lidt trivielt at gå i Nordskoven. Det er noget andet at komme herind. For mig er det sociale halvdelen af det at komme ud at gå, siger Kjeld Berggren.

Hver torsdag

Viking Atletik/Bornholms Tidende arrangerer fortræning til Almindingsløbet hver torsdag klokken 18, hvor man mødes til opvarmning på p-pladsen øst for Lilleborg på Segenvej. Herefter er der fri træning på ruterne i Almindingen, og der er et specielt tilbud om genstarts- og begyndertræning.