Løb overrasker positivt: 'Vi var meget spændte på, om alle billetterne blev solgt'

For mange af rytterne var det første gang, at de prøvede at køre mountainbike på klipper. Foto: Thomas Schow
NYHED | ABONNENT | 2. OKT 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
2. OKT 2022 • 05:30

Lørdag har 370 mountainbikere fra hele landet besøgt Almindingen for at deltage i Trail Cup, som er sportens svar på Superligaen i fodbold. De bornholmske spor får stor ros, og måske er det ikke sidste gang, at løbsserien afvikles herover.

I år har landets bedste mountainbikeryttere været forbi Ulstrup, Ry, Vejle og Silkeborg for at dyste mod hinanden i Trail Cup-løbsserien. Lørdag var det så tid til den femte og sidste afdeling, og det foregik i Almindingen med start og mål ved Rytterknægten.

Trail Cup afvikles normalt primært i Jylland og på Fyn, så arrangøren var på forhånd nervøs for, hvordan opbakningen ville være til den bornholmske afdeling.

– Vi var meget spændte på, om vi kunne få solgt alle billetterne, for det er jo en dyr tur for jyderne. Men på under en uge var der udsolgt, fortæller Lasse Winther, som er en af skaberne af Trail Cup.

Oprindeligt var ønsket, at der skulle køres på Hammeren, men det blev vurderet, at 370 mountainbikere ville være for mange at have samlet på det område. Derfor blev det i stedet afviklet i Almindingen, og det har ikke skuffet.

– Det er gået forrygende, og vi har virkelig fået mange positive tilbagemeldinger, siger han med henvisning til, at det især har været en stor oplevelse for rytterne ovrefra, da der er mange klipper på sporene.

– Vi har jo slet ikke den type sten over på fastlandet, så vi er jo kommet herover for at prøve de her klipper. De senere år er der blevet bygget nogle rigtig spændende spor på Bornholm, hvor der naturligt er mange tekniske udfordringer på grund af klippegrunden. Det har sporbyggerne været rigtig gode til at gøre brug af, siger han.

Skaffer turister til Bornholm

Det er Trail Builders Bornholm, som har bygget sporene i Almindingen, og foreningen har også hjulpet med at afvikle Trail Cup.

– Vi er super stolte af, at trailcuppen har valgt at placere deres finaleafdeling her på Bornholm og over den respons, vi får på vores spor. Det er fedt at se de store smil, når rytterne kommer op på pladsen ved Kongemindet og er helt høje over den fede natur, vi har, udtaler formand Thomas Schow, som især glæder sig over, at sporene nu har været med til at skaffe mange overnattende gæster til Bornholm.

– Vi ville gerne bidrage til udvidelsen af turistsæsonen og tiltrække folk til øen uden for de traditionelle ferier, og det må vi bare sige, at det gør vi nu, siger han med henvisning til, at 350 af rytterne, der deltog i Trail Cup-afdelingen på Bornholm, kommer ovrefra.

– De fleste kommer langvejs fra og har deres familier med. Det betyder flere overnattende gæster i sommerhuse og på pensionater, spisende og handlende gæster, samt et godt samarbejde med Cabinn Deluxe cafeen ved Kongemindet, hvilket giver økonomi til Bornholm. Det er vi virkelig stolte af, fortæller Thomas Schow.

Trail Cup vender måske retur

Det var første, men nok ikke sidste gang, at Trail Cup kom til Bornholm. Lasse Winther er i hvert fald åben for, at løbsserien kan vende tilbage.

– Jamen det håber vi da. Det kræver jo, at der er frivillige her på øen, som hjælper os, for det er ikke en opgave, vi kan løfte alene. Der er alligevel 20-30 frivillige, som får det til at løbe rundt, så det kræver, at vi kan samle nogle igen, og vi ikke har skræmt alle væk, siger han.

Det er der dog ikke grund til at bekymre sig om.

– Det er et kæmpe arbejde, og det trækker nogle ekstra kræfter i forhold til, hvad vi normalt gør, men hvis Trail Cup vil lave en afdeling herover igen, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at der kan blive samlet en gruppe, som vil hjælpe, siger Thomas Schow.

– Men det kræver, at alle instanser er med på det. For det er jo også andre, der bestemmer det. Naturstyrelsen har også lidt at sige trods alt og regionskommunen også, siger han.


Suveræn samlet vinder

Frederik Trabjerg Olsen vandt både den bornholmske afdeling og blev samlet vinder af Trail Cup. Foto: Trail Cup

Trail Cup-afdelingen i Almindingen var i alt 26 kilometer lang og bød på 500 højdemeter.

Det var dog kun på 12 korte strækninger undervejs på ruten, at der blev taget tid på rytterne, for Trail Cup køres som enduro-mountainbike og ikke som almindelig mountainbike, hvor der bliver taget tid på hele ruten.

Den hurtigste rytter blev Frederik Trabjerg Olsen, som gennemførte i tiden 10 minutter og 49 sekunder. Han kunne dermed lade sig kåre som samlet vinder af Trail Cup, da han har vundet alle fem afdelinger.

Hurtigste kvinde blev Pernille Gammelby i tiden 12 minutter og 55 sekunder. Samlet vinder hos kvinderne blev Louise Pedersen fra rakna.dk.