Lasses eventyr startede på Bornholm. Nu er hans oplevelser udkommet som bog

Lasses eventyr startede på Bornholm. Nu er hans oplevelser udkommet som bog
Lasse A. Bøgh boede 3,5 år på Bornholm, hvor han undervejs fattede interesse for kajakroning. Nu kan man læse om hans oplevelser i de danske farvande i en ny bog, der udkom onsdag den 7. april. Pressefoto
| ABONNENT | 9. APR 2021 • 08:06
Jesper Gynther
Journalist
| ABONNENT
9. APR 2021 • 08:06

KAJAKRONING

For et par år siden roede Lasse A. Bøgh hele Danmark rundt på 44 dage i en havkajak og blev dermed på en alder af 25 år den yngste nogensinde til at gennemføre ruten, og den kun anden person nogensinde til at gennemføre ruten i vintermånederne.

En del fulgte med i bedriften via hans blog kajak-lasse.dk, hvor han delte ud af sine oplevelser i de danske farvande. De oplevelser har han nu samlet i bogen ‘På eventyr i havkajak’, der udkom onsdag den 7. april.

I bogen fylder Bornholm en hel del, for det var faktisk her, at den nu 27-årige svendborggenser fattede interesse for kajaksporten. Det skete, da han i august 2015 begyndte at studere til sygeplejerske på øen, fortæller han til Bornholms Tidende.

– Det er på Bornholm, at hele mit kajakeventyr er opstået, og hvor min interesse for kajak er opstået, siger han og forklarer, at han først lagde ud med at spille noget kajakpolo i Gudhjem Svømmehal med Bornholms Kajakklub, hvorefter han fik mod på at hoppe i havkajakken og prøvede at ro Bornholm rundt, ligesom han også var med til at være kajakguide.

– Så det var min hobby ved siden af sygepejerskestudiet, og Bornholm er jo bare et vanvittigt fedt sted at ro kajak i forhold til andre steder, for der er klipper, og der er store bølger, siger han og nævner, at kyststrækningen fra Hasle til Svaneke nok er hans favoritsted til en kajaktur.

Bornholm er noget helt specielt

Mod slutningen af studiet begyndte han at bygge hjemmesiden kajak-lasse.dk op, og så fandt han sponsorer, så drømmen om at ro hele Danmark rundt i havkajak kunne gå i opfyldelse.

Det gjorde den i vinteren 2019, kort efter han blev færdiguddannet, da han roede ud den 14. februar og kom i mål igen den 28. marts.

Selvom han nu har været hele kongeriget rundt, så er det dog stadig Bornholm, som han har de bedste minder fra.

– Danmark har jo det hele og hvert sted har sin charme. Men Bornholm er stadig noget specielt for mig. Det er nok også, fordi jeg har lært at ro derover, men der er også bare en anden naturlighed og ro over Bornholm, fordi der er den vilde natur. Der er ikke lavet noget ved det. Klipperne står, som de gjorde for 1.000 år siden, siger han og forklarer, at han senest var tilbage på øen i december for at lave et interview med DR Sporten, men ellers er hans daglige liv ikke længere her på øen, da han er flyttet til København for at prøve livet i storbyen af og for også at være en smule tættere på familien.


Kajak-Lasses debutbog: På eventyr i havkajak

Kajakroeren og foredragsholderen Lasse A. Bøgh deler i bogen 'På eventyr i havkajak' ud af sine personlige oplevelser, billeder og erindringer fra hans rejser med sin havkajak rundt i den smukke danske natur.

Lasse roede i 2019 Danmark rundt i havkajak, og med en alder på dengang 25 år er Lasse den yngste til at gennemføre rejsen på mere end 1.300 kilometer. Tilmed gennemførte han rejsen i de barske måneder februar og marts.

I denne bog deler Kajak-Lasse ud af sine oplevelser fra netop denne rejse, men også fra sine andre rejser med sin havkajak rundt i Danmark, ikke mindst er der i bogen en del sider dedikeret til de bornholmske kyster.

Udover billeder og fortællinger fra de mange dage langs de danske kyster er der også udvalgte fakta om, hvad Kajak-Lasse benytter af grej og kundskaber for at rejse nationalt i havkajak, tilmed på alle tider af året.

Bogen kan købes på kajak-lasse.dk, hvor man også kan gå ind og læse om hans ture rundt i Danmark, ligesom man også kan følge ham på de sociale medier via disse links: https://www.facebook.com/KajakLasse/ og https://www.instagram.com/boghlasse/

Håber bogen vil inspirere

Nu arbejder han som sygeplejerske, men han har altså også fundet tid til at skrive en bog, og det har været vigtigt for ham at få skrevet den, fortæller han.

– Under Danmark rundt i havkajak skrev jeg daglige turbeskrivelser, hvor jeg oplevede, at rigtig mange læste med og drømte sig ud i landet eller fandt inspiration til den næste kajaktur. Så opbakningen under Danmark rundt har gjort, at jeg gerne ville dele nogle flere oplevelser fra mine kajakture og forhåbentlig give læseren en god oplevelse eller inspiration, siger han og fortæller, at bogen både giver fif til længere og kortere ture.

– Og omvendt er det jo også en bog for dem, der ikke kan komme afsted. Så ved at læse bogen kan de komme ud i naturen alligevel, fordi de kan se på billederne og få oplevelserne på den måde. Så det er egentlig lidt en inspiration, så læseren kan drømme sig væk, siger han og forklarer, at bogen både er for nybegyndere og øvede i kajakroning.

– Den rammer ret bredt. Det er ikke sådan, at jeg kommer med de dybe fif om, hvor man skal ro, men jeg kommer med historier om ting, der er gået godt og ting, der er gået galt. Der er også en pakkeliste til dem, der godt kan lide det. Så jeg ser den lidt som en inspiration til alle, om man ror kajak eller ej, siger han. 

I bogen er der flere billeder, som Lasse A. Bøgh har taget på sine ture på Bornholm. Pressefoto

 

Afviser ikke nye eventyr i havkajak

Lasse A. Bøgh – eller Kajak-Lasse – ror stadig i kajak i sin fritid, og han afviser ikke, at han i fremtiden vil tage ud på flere togter på vandet – og måske også uden for Danmarks grænser.

Om der så kommer en opfølger til bogen, må tiden vise.

– Jeg har ikke noget i idebanken lige nu med steder, jeg gerne vil hen, og der skal jo også være tiden til at kunne gøre det. Men jeg har da nogle drømme. Jeg kunne godt tænke mig at opleve Norge og Sverige i kajak eller måske Wales, hvor der er steder med ekstremt tidevand, siger han og fortæller, at han ikke har besluttet sig, om det så igen skal være en tur, som gennemføres i de kolde måneder februar og marts.

Umiddelbart vil det dog ikke være noget problem, da han har det fint med kulden, og faktisk kan det at ro i kajak om vinteren også være at foretrække, fortæller han.

– Kajakken kan noget forskelligt hele året. Nogle gange er der en større ro over at være afsted om vinteren, end der er om sommeren, fordi der er mange flere på vandet om sommeren. Men så længe man har sikkerhedsudstyret i orden og har trænet sine redninger, så ser jeg ikke noget problem ved at tage afsted om vinteren, siger han og forklarer, at Grønland derfor også kunne være et fedt sted at prøve kajak af.


Uddrag fra bogen 'På eventyr i havkajak' af Lasse A. Bøgh:

"Gennem de 3,5 år, jeg var bosat på Bornholm, udviklede jeg mig fra slet ikke at have erfaring med kajak til at spille kajakpolo og de sidste par år bruge rigtig mange timer i havkajak.

Jeg ejede ikke selv en kajak, men gennem Bornholms Kajakklub mødte jeg nogle fantastiske mennesker. Dem har jeg tilbragt mange skønne timer med, og jeg har heldigvis fortsat kontakt med nogle af dem. De lånte mig udstyr og lærte mig at begå mig på vandet.

I begyndelsen drog jeg altid på vandet sammen med andre kajakroere, men efterhånden som jeg følte mig sikker i havkajakken, begyndte jeg også at tage på vandet alene. Jeg har tilbragt rigtig mange timer langs de bornholmske kyster, og det er her, jeg har lært mange af de teknikker, jeg fortsat benytter. Bornholm har åben kyst hele vejen rundt, og på store dele af øen består kystlinjen af klipper. Det stiller store krav til mig som kajakroer, da der er begrænset mulighed for at gå på land, hvis det behov opstår. Og der er kontant afregning mod klipperne, hvis ikke jeg har læst vejrudsigten rigtigt eller kommer for tæt på skærene.

Bornholm er i min optik et optimalt sted til at lære mange af havkajakkens discipliner. Jeg har tydeligt kunnet mærke på mine rejser rundt i landet, at de erfaringer, jeg har gjort mig med at ro i bølger, har gavnet mig langs blandt andet den jyske vestkyst, men også på større kryds som de cirka 47 kilometer fra Djursland til Sjællands Odde.

I december 2020 vendte jeg tilbage til Bornholm og var så heldig at få lov til at låne en havkajak af min kammerat Per. Det var en af de få dage i den december måned, hvor der faktisk var sol. Helt fantastisk vejr med blå himmel og en smule vind, men ikke mere end at jeg kunne ro afslappet og uden at skulle koncentrere mig synderligt om at passe på vind, bølger eller kyst.

På de timer, jeg var på vandet den dag, blev jeg virkelig bekræftet i, at Bornholm er et helt særligt sted at ro havkajak. Det er selvfølgelig dels, fordi det var her, jeg lærte at ro havkajak og tidligere har haft rigtig mange gode og lærerige oplevelser på vandet, men også fordi man kan ro langs de store majestætiske klipper. Dengang jeg boede på Bornholm, brugte jeg vandet og havkajakken til at finde balance i mine følelser og få et afbræk fra dagligdagen, som man nogle gange kan have brug for. Jeg får desværre ikke brugt havkajakken på samme måde i København, da det tager lang tid at ro væk fra byens støj og lys.

Bornholm er i særdeleshed et helt særligt sted at ro havkajak, fordi der bare en helt særlig natur, som jeg ikke har oplevet andre steder i Danmark, når jeg har roet rundt på mine togter. Ét er naturens udseende og bevægelser, men det er, som om naturen også har en anden sjæl på Bornholm. Stemningen på vandet og den vibe, jeg mærker, når jeg ror der, er bare mere rå og brutal, og det gør også, at jeg bliver mere opmærksom på både mig selv og på naturens potentiale. Det blev i højeste grad bekræftet for mig på den tur i december 2020.

Bornholm, jeg savner dig!

Der skal også lyde en kæmpe tak til de mennesker, der har introduceret mig til havkajak. Det er alle jer fra Bornholms Kajakklub, som jeg har brugt uanede timer på vandet med. Tak."

Især de mange bornholmske klipper er noget, som Kajak-Lasse nyder at ro ved. Pressefoto

 

 

FÅ ABONNEMENT