Umage par kom på ide: Sportsredaktør og skovrider skabte Almindingsløbet

Umage par kom på ide: Sportsredaktør og skovrider skabte Almindingsløbet
Journalist Erik Nielsen (tv.) ses her til Almindingsløbet. Ved sin side står Tidendes legendariske fotograf, Algot. Arkivfoto
LØB | ALMINDINGEN | ABONNENT | 25. SEP 2021 • 10:00
Jesper Gynther
Journalist
LØB | ALMINDINGEN | ABONNENT
25. SEP 2021 • 10:00

Det var Bornholms Tidendes daværende sportsredaktør Erik Nielsen, der fik ideen til at lave Almindingsløbet, som i dag fejrer 50 års jubilæum. Men havde det ikke været for en publikumsvenlig skovrider, der gerne ville gøre Almindingen til folkets skov, havde løbet måske aldrig eksisteret.


Det er et stykke bornholmsk idrætshistorie, der bliver skrevet i dag.

Bornholms ældste motionsløb, Almindingsløbet, fylder nemlig 50 år efter sin debut i september 1971. Jubilæet kan man fejre ved at snøre løbeskoene og være med i dagens løb, og her på avisen fejrer vi det også ved at kigge lidt tilbage på de 50 år, der er gået.

I dagens avis kan man således læse om rekordholderne i løbet, fællestræninger op til løbet – som er nærmest lige så traditionelle som selve løbet – og så kigger vi i denne artikel nærmere på, hvordan Almindingsløbet egentlig opstod for nu et halvt århundrede siden.

Skovrider Bent Engberg i Almindingen. Arkivfoto

Inspireret af Eremitageløbet

Historien begynder en forårsdag i 1971. Bornholms Tidendes daværende sportsredaktør Erik Nielsen er til middag på skovridergården Rømersdal i Ekkodalen, hvor han møder Bent Engberg, der er skovrider i Almindingen.

De går ud i haven, for Erik Nielsen har et forslag, han gerne vil drøfte med skovrideren.

Under det store fuglekirsebærtræ, som allerede dengang var et af landets største, taler de to om, at der et par år tidligere er blevet afviklet danmarkshistoriens første motionsløb, Eremitageløbet, i Dyrehaven nord for København.

– Og så talte Bent og jeg om, at ligesom der er et Eremitageløb, så burde vi lave et Almindingsløb, siger Erik, der i dag er blevet 77 år og nu hedder Ljunggren til efternavn.

Skovriderens opbakning til projektet var en positiv overraskelse.

– Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det var da alle tiders, at han ville være med til det og åbne Almindingen, siger Erik Ljunggren med henvisning til nu afdøde Bent Engberg, der da også huskes som en skovrider, der gerne ville gøre Almindingen til folkets skov, og som gjorde en stor indsats for at gøre skoven publikumsvenlig.

– Og så tog det ene det andet, og så blev vi enige om at starte det i september 1971, siger Erik Ljunggren.

Journalist Erik Nielsen ved sit skrivebord på Tidende i januar 1969. Arkivfoto: Algot

Alt andet sport holdt pause

De to herrer startede dog ikke løbet alene. Erik allierede sig med sin arbejdsgiver, Bornholms Tidende, som tog imod ideen med åbne arme.

Både daværende chefredaktør Erling Brøndum og i særdelshed hans arvløser Ib Holst var meget interesseret i Almindingsløbet, og derfor var det avisen, som selv arrangerede løbet i mange år.

Og bornholmerne tog godt imod initiativet, fortæller Erik Ljunggren.

– Det vakte jo en stor interesse med det samme. Og det var jo sådan, at når vi lavede det, så blev alt andet sport på Bornholm udsat, fordi man skulle med i Almindingsløbet alle steder fra. Det var en rigtig stor folkelig begivenhed faktisk, siger han.

– Jeg tror også, at Almindingsløbet fik så stor en succes, fordi Tidende engagerede sig i det idrætsmæssige. Avisen satsede meget på sporten dengang, siger han og fortæller, at det var en udvikling, der især begyndte, efter Svend Gehrs (senere landskendt fodboldkommentator) havde været ansat på avisen i 1960'erne.

Journalist Erik Nielsen i 1970. Arkivfoto: Algot

Skød løbetrend i gang

Erik Ljunggren stoppede selv på avisen i 1974, men Almindingsløbet fortsatte ufortrødent efter hans afgang. Han har også selv været tilbage på Bornholm flere gange for enten at deltage eller overvære løbet.

– Jeg har også skudt det i gang et par gange, siger han og fortæller, at han dog ikke har mulighed for at være til stede ved 50 års jubilæet i dag.

Betyder det noget for dig, at du har været med til at få skabt løbet?

– Det betyder meget. Jeg læser det jo med stor glæde, når der er gang i det, og jeg følger det meget, siger han og afslører, at han stadig holder avisen, selvom han bor på Frederiksberg og ikke har boet på Bornholm, siden han forlod øen til fordel for et job som lokalredaktør i Nykøbing for Lolland-Falsters Folketidende.

Tænkte du selv dengang, at løbet ville komme til at eksistere i så lang tid?

– Ja. Især fordi det vakte jo så stor bred interesse, så alle idrætsforeninger for eksempel fodboldturneringen hoppede over den lørdag, hvor der var Almindingsløb, fordi de skulle selv være med til løbet. Alt lå stille til fordel for Almindingsløbet, så det var jo en fantastisk cadeau, siger han.

Derudover er han også stolt over at have været med til at få udbredt interessen for motionsløb i Danmark.

– Vi var jo foregangsmænd i provinsen i forhold til at lave motionsløb, for vi var nummer to, der lavede et motionsløb. Der var Eremitageløbet, og så kom vi. Vi var med til at sætte en fantastisk bølge i gang af motionsløb rundt omkring i landet, siger han.

 


Erik Ljunggren (tidligere Nielsen)

Journalist Erik Nielsen i maj 1968, da han lige er begyndt på Tidende. Arkivfoto: Algot

Født og opvokset i Rønne. Journalistuddannelse og sportsredaktør for Bornholms Tidende i perioden 1968-1974. Læser stadig papir-Tidende hver dag.

Senere ansat på Lolland-Falsters Folketidende, Næstved Tidende, Sjællands Tidende og har derudover været informationschef for Mejeriselskabet Danmark (Arla) i Ringsted, pressechef for ØK og for økonomi- og erhvervsministrene Bendt Bendtsen, Lene Espersen og Brian Mikkelsen samt sekretariatschef for Asia House.

Pensioneret 1. april 2016, men fortsat aktiv blandt andet i bestyrelsen for ØK's Medarbejderfond samt ØK Klubben og redaktør for ØK Bladet.

Selvom han forlod Bornholm i 1974, læser Erik Ljunggren stadig Bornholms Tidende hver eneste dag. Her ses han læse avisen den 16. august 2017. Arkivfoto: Berit Hvassum

 


Bent Engberg

Var skovrider i Bornholms Skovdistrikt i 19 år fra 1965 til en smuk sommermorgen i 1984, da han døde, 61 år gammel.

I en nekrolog i årets Jul på Bornholm skrev Frede Kjøller blandt andet følgende om Bent Engberg:

"... Han elskede skoven, og dens tarv lå ham meget på sinde; men han anså det næppe for sin fornemste opgave med skoven at tjene flest mulig penge til staten; han arbejdede først og fremmest for at gøre skoven til en folkets skov - han gjorde en stor indsats for at gøre skoven publikumsvenlig. ...."

Kilde: http://www.367ture.dk/ture/almindingen-bakketoppe/badekarret/

Skovrider Bent Engberg ses her sammen med en persisk dronningemoder, som er på besøg på Hammershus. Arkivfoto

 


Eremitageløbet

Også benævnt E-løbet, er et motionsløb, der holdes i Dyrehaven nord for København hvert år i starten af oktober. Løbet blev afviklet for første gang i 1969 og menes at have inspireret en lang række store motionsløb.