"Tærskemanden indfandt sig kl. 5; kl. 5 serveredes ‘mârnbræjnjevin’, der bestod i nogle mundfulde brød og en syp, dog tog tærskemanden gerne to; Kl. 7 indtoges frokosten: spegesild, som regel nykogte kartofler, sennep; hver mand spegede selv sin sild på ‘sijljatalrik’ (ell. ‘sijljabrikk’); derpå fik man ‘søvva’. Kl. 10 gaves ‘middesbræjnjevin’, hvor hver mand fik en halv skive af et lispundsbrød med fedt og salt og et par ‘sypa’ til. Kl. 12 spistes middagsmaden. Kl. 2 drakkes kaffe, med et stykke kandis til, stort som en hasselnød. Kl. 5 nødes ‘ujnjarna’, der bestod i ‘skårrijnj mâd’, en skive pr. mand med fedt og salt, dertil ‘syp’. kl. 7 indtages aftensmaden, der bestod af spegesild, undertiden kød levnet fra middagen, dertil bart brød, ‘sypa’."
Det var lange arbejdsdage, men man må sige, at der var indlagt godt med spisepauser, hvilket også må have været nødvendigt med tanke på det hårde fysiske arbejde i det førindustrielle samfund, hvor man ikke på samme måde som i dag skelnede mellem arbejde og fritid.
Når man indtog spegesilden, skete det typisk med ‘sijlladøppa’ (n.), en samlebetegnelse for alt, hvad spegesilden kunne dyppes i, fx sennep, løg, peber, eddike og kommen.
Mere når vi ikke i denne uge, men følg med i næste uge, hvor det bl.a. skal handle om sildens forskellige dele.
Bâgsian er lavet i samarbejde med Bornholmsk Ordbog – gå på sproglig opdagelse på bornholmskordbog.ku.dk.