Alt om billygter - hvilke slags der findes, hvordan virker de samt hvornår de skal skiftes.

SPONSERET AF BILDELESHOP.DK |

På en bil findes der en lange række forskellige pærer, som hver især opfylder forskellige behov. I denne artikel bliver de forskellige typer beskrevet, og du får forklaret hvornår og hvordan de skal skiftes.

Disse pærer finder du typisk i/på biler:

  • Forlygtepære
  • Blinklys, hvor der er forskellige pærer alt efter om det er sideblinklys, forreste blinklys eller bag blinklys.
  • Pære til parkerings-/positionslys
  • Tågelygtepære, her er der forskellige pærer til tågelygterne foran og bagpå.
  • Pære til kabinelys
  • Bremse stoplygtepære
  • Pære til baglygter
  • Pære til nummerpladelys

Forlygter
Forlygterne sidder på forsiden af bilen og oplyser vejen, når du kører. Forlygterne hjælper dig med at blive set af dine medtrafikanter, når der er mørkt.

Blinklys
Disse bruges af føreren til at give tegn til at svinge eller skifte vognbane. Blinklys findes foran, bagpå og på siden af bilen.

Tågelygter
Disse hjælper når der er tågede vejrforhold. Tågelygterne sender lys under tåge laget og gør det muligt at se hvad der sker foran dig. Grunden til at det virker er da bilisten undgår refleksion i vanddråberne i tågen af lyset fra forlygterne.

Parkerings/positionslys
Parkeringslys er to lygter, der viser hvidt lys tydeligt synligt mindst 300 meter fremad uden at blænde. Det må ikke bruges under kørsel, men kun når man parkerer bilen eller venter ved en jernbaneoverskæring.

Kabinelys
Dette er også kendt som interiørlys. Kabinelyset er en vigtig del af bilens design, da det har til formål at forbedre bilistens og passagernes komfort om aftenen. De er som regel monteret i loftet, instrumentbrættet og handskerummet.

Baglygter
Disse behøver ikke nødvendigvis være tændt, når man kører i dagtimerne. Dog skal de være tændte, når solen er gået ned eller sigtbarheden er nedsat.

Bremse stoplygte
Bag på bilen skal der være mindst 2 symmetriske ens stoplygter. Stoplygterne skal være indrettet således, at de straks viser rødt lys bagud, når driftsbremsen benyttes.

Nummerpladelys
Det er et krav, at bilens bagerste nummerplade er oplyst med mindst 1 hvid lampe. Nummerpladen skal kunne aflæses på en afstand af 20 meter.

Hvordan og hvornår skal de skiftes?
Normalt er udskiftning af defekte pærer en del af et serviceeftersyn, men mange typer af pærer i biler kan du sagtens selv skifte. Det er meget forskelligt fra bil til bil, hvordan de forskellige pærer skal skiftes. På mange biler kan man blot skrue en fingerskrue af, eller åbne en låge. Er du i tvivl om hvordan du får adgang til at skifte en bestemt pære er der ofte hjælp at hente i bilens servicehåndbog. Hvis ikke du kan finde den, er Google og YouTube din bedsteven.

Forlygter, baglygter, sidelys og lignende kan ofte tilgås nemt under motorhjelmen eller sideskærmene. Bremselys baglys og baklys sidder ofte sammen i en lygtekasse, som for det meste kan skrues af med en almindelig skruetrækker. Tag den ødelagte pære med til din nærmeste forhandler for at finde frem til en god erstatning.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 03-12-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Søndag eftermiddag - mandag morgen: Søndag nat nærmer vi os igen 2 kr./kWh. Priserne svinger lige omkring eller under 2,20 kr./kWh alt inkl. Det er mellem 00 og 06, at du kan hente en ekstra besparelse. Opdateret søndag 13.02. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning