Vælgere til Riis og Danielsson på Facebook: Kom videre

Vælgere til Riis og Danielsson på Facebook: Kom videre
René Danielsson (tv.) og Morten Riis - diskussionen fortsætter på Facebook. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 15. SEP 2022 • 15:58
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
15. SEP 2022 • 15:58

Prøvede DF at samle de blå partier om et budgetforlig, eller testede René Danielsson bare, hvor DF havde Venstre? Næsten to uger efter diskuterer Morten Riis og René Danielsson det stadig indædt på Facebook, hvor flere vælgere beder dem om at lade være og komme videre.

13 dage efter at kommunalbestyrelsens to dage lange forhandlinger om næste års kommunebudget endte med et forlig mellem EL, S og V, men uden borgmester Jacob Trøst (K), er centrale bornholmske politikere stadig i gang med kampen om fortællingen.

En del af kampen foregår på Facebook, hvor gruppeformand Morten Riis (EL) og René Danielsson (DF) onsdag aften diskuterede et bestemt hjørne af forløbet på Tidendes side på Facebook.

Debattens afsæt var, at borgmester Jacob Trøst (K) tidligere på dagen havde lagt sit budgetforslag frem i økonomi- og klimaudvalget, kun for at acceptere at EL, S og V's budgetforslag blev stemt igennem til kommunalbestyrelsen, uden at nogen debat var gået forud.

Det var et forløb, der overraskede Morten Riis, men som René Danielsson torsdag aften gav sit bud på en forklaring på.

"Kunne det have noget at gøre med at de partier, som kortsluttede budgetprocessen de sidste dage har annonceret, at hvis nogen skal med, så skal de æde hele deres aftale?", spurgte René Danielsson i en kommentar på Facebook.

"Folk var jo enige om 80 procent. Det handlede om, at EL ikke ville bøje sig ind mod midten og så muligheden for at få det hele. Og det er klart at vi er nogen som synes, at det er en lidt mærkelig opførsel, når vi har lavet et løfte om en ny kultur, med en ny borgmester og et mere samarbejdende lokalt folkestyre", fortsatte Danielsson, kun for med det samme at få svar fra Morten Riis.

"Undskyld, René - men var det ikke dig, der prøvede at samle blå blok bag et budgetforslag torsdag aften?", spurgte Morten Riis så.

En mail og dens formål

Enhedslistens viceborgmester sigter her til den mail, som René Danielsson klokken 22.45 på forhandlingernes første dag sendte til kommunalbestyrelsens fem ikke-socialistiske partier: Alle andre end S og EL.

René Danielssons mail rummede "et tankeeksperiment" om at samle de fem blå partiers vigtigste egne ønsker og særstandpunkter og tale sammen ud fra dem – men ifølge René Danielsson bygget ud på en sådan måde, at Enhedslisten også skulle kunne se sig selv i pakken og gå med.

Morten Riis og René Danielsson ser stadig forskelligt på mailens rækkevidde og betydning. René Danielsson siger, at mailens formål var at teste, hvor Venstre stod henne. Morten Riis betragter René Danielssons mail til de andre blå partier som et forsøg på at indgå et forlig uden Enhedslisten.

"Mailen blev lavet for at få Venstre til at byde ind. Ikke holde jer ude. Hvad skulle vi opnå med det? Så havde vi haft den samme ballade", skrev René Danielsson onsdag aften på Facebook.

"Men hvis det ikke var for at holde os ude, hvorfor så ikke sende den til os også?", svarede Morten Riis.

"Fordi I - efter min bedste overbevisning - ikke ville skulle sluge nogle store kameler i det. Det skulle de borgerlige, og derfor opfordrede jeg sådan set til kreativitet, så der kunne komme flest muligt med", replicerede Rene´Danielsson.

"Og hvordan bidrager mailen til "en ny kultur med en ny borgmester og et mere samarbejdende lokalt folkestyre"?", spurgte Morten Riis dernæst.

"Den bidrog på den måde, at folk gerne skulle komme op af skyttegravene fremfor at holde på deres. At I så ukritisk køber Venstres udlægning uden at spørge mig (I kunne jo også bare have spurgt Jacob), synes jeg vidner om at der ikke var tale om “gruppearbejde” fra jeres side", svarede René Danielsson.

"Der havde I lagt jer fast, og nu skulle mailen så være jeres halmstrå som en undskyldning. Det må stå for jeres egen regning."

"Men (jeg) vedkender da, at jeg nok var en smule naiv. Havde da ikke i min vildeste fantasi regnet med, at I ville hoppe med på Sørens (Schow, V) vogn og tyre os andre, heriblandt Jacob, under bussen på den måde", skrev René Danielsson.

Undervejs i Facebook-debatten mistede to bornholmske vælgere tålmodigheden med Morten Riis og René Danielsson.

"Måske I skulle føre politik i kommunalbestyrelsen i stedet for på Facebook?", foreslog Thomas Strøjer Skouborg.

"Det her er jo bare ren mudderkast. Nogen har sendt en mail til en fra Venstre, Morten har ikke set den, pyt med det og lad os komme videre", foreslog Jonathan Marker.