Trøst: Undtagelse giver handlefrihed - men også større ansvar

Trøst: Undtagelse giver handlefrihed - men også større ansvar
Jacob Trøst ser muligheder i Bornholms undtagelse fra den nye grønne trepartsaftale. Foto: Jacob Jepsen
POLITIK | Mandag 18. november 2024 • 09:55
POLITIK | Mandag 18. november 2024 • 09:55

Borgmester Jacob Trøst ser muligheder i Bornholms særstatus i den grønne trepartsaftale. Han mener dog samtidig, at tilstanden i Østersøen skal tages ganske alvorligt, uanset undtagelsen fra trepartens scenarie 1.

Efter måneders forhandlinger er en række partier nået til enighed om en grøn trepartsaftale. Det oplyser DR. Ministeriet for Grøn Trepart har indkaldt til pressemøde klokken 10.15, hvor aftalen vil blive præsenteret. Regeringen har i de seneste fem måneders forhandling lagt op til tre forskellige scenarier, hvoraf det mest ambitiøse, nemlig scenarie 1, ifølge DR’s oplysninger ser ud til at blive det gældende for aftalen. Aftalen indebærer dog en række undtagelser, hvoraf Bornholm er en af dem. Øens placering midt i Østersøen, hvor udledning fra de omkringliggende lande har stor indvirkning på havmiljøet gør, at Bornholm er undtaget kravene fra scenarie 1.

Men hvad kommer det til at betyde for den grønne omstilling her på øen, at Bornholm nu er undtaget kravene fra scenarie 1 i den nye aftale?

Bornholms Tidende har været i kontakt med borgmester Jacob Trøst, som i udgangspunktet er optimistisk over den grønne trepartsaftale.

'Det giver os et større ansvar'

Hvad er din reaktion på den grønne trepartsaftale og Bornholms særstatus i aftalen?

– Jeg er først og fremmest glad for, at der er landet en aftale, og at det er en ambitiøs aftale. Jeg har godt nok ikke selv set aftalen endnu, men umiddelbart tænker jeg, at det, at Bornholm er undtaget, vil give os en større handlefrihed. Men jeg synes også, at det giver os et større ansvar til, at vi gør, hvad vi kan, for at mindske kvælstofudledningen. Det er vigtigt for mig, at det arbejde fortsætter, men at vi gør det i et samarbejde med landbruget, så vi bruger pengene der, hvor det giver mening.

– Vi skal sætte os sammen og finde ud af, hvordan vi gør det bedst og smartest. Hvordan får vi mest for pengene.

– Jeg synes, at landbruget har en vigtig stemme i det, og jeg har for et stykke tid siden rakt ud til bestyrelsesmedlem i Bornholms Landbrug og Fødevarer, Frederik Tolstrup, i forhold til at sætte os sammen og finde ud af, hvordan vi kan gøre det. Jeg er tilhænger af gulerodsmetoden, men det kræver også, at det rykker på noget. Jeg håber på, at vi sammen med parterne på Bornholm kan finde den bedste løsning.

Hvad tænker du om de borgere, der er skuffede over, at Bornholm er undtaget fra aftalen?

– Jeg er meget bevidst om vores ansvar. Jeg mener, at vi har et ansvar alle sammen. Den tilstand som Østersøen har skal vi tage alvorligt, uanset hvor små eller store vi er. Vi skal være den forandring vi ønsker. Det er noget vi skal tage alvorligt, uanset om Bornholm er undtaget eller ej.

FÅ ABONNEMENT