Trøst er klar til at rulle besparelse tilbage

Trøst er klar til at rulle besparelse tilbage
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 7. SEP 2023 • 15:20
NYHED | ABONNENT
7. SEP 2023 • 15:20

Lokalpolitikerne vil allerede næste år skære 500.000 kroner i tilskuddet til Bornholms Teater, men dermed vil egnsteateraftalen med staten kuldsejle, hvilket vil koste kommunen cirka 1,6 millioner kroner. Borgmesteren mener "en aftale er en aftale" – og er klar til at stoppe besparelsen.

Det gik lige en tand for hurtigt, da politikerne bag budgetforliget i løbet af to dage skulle finde de mange millioner i nødvendige besparelser for at bringe regionskommunens økonomi på ret køl.

Det fremgår således af regionskommunens "Prioriteringsforslag 2024-2027", at politikerne i deres budgetaftale inkluderede "Reduktion af bevillingen til Bornholms Teater", som betyder, at der skæres 500.000 kroner ud af teatrets budget i hvert af de fire år. Den første halve million skal altså spares allerede i 2024.

Imidlertid oplyser kulturkonsulent i Bornholms Regionskommune Louise Krogsriis til Tidende, at denne reduktion vil medføre, at en betydelig refusion fra statens side af det kommunale tilskud går tabt.

Borgmester Jacob Trøst siger nu til Tidende, at han og de øvrige politikere simpelthen ikke var klar over de fulde konsekvenser, da de blev enige om at skære i bevillingerne til teatret.

– Det har jeg nu erfaret, og det er selvfølgelig noget, vi skal kigge på, siger han.

– For hvis vi har en aftale, så har vi en aftale. Og jeg forstår, at den løber til og med 2024.

Ja, og regionskommunen oplyser til mig, at ændrer kommunen på bevillingen, så ryger aftalen om egnsteatret. Er din holdning, at I er nødt til at droppe besparelsen?

– Ja, er der en aftale, så er der en aftale. Vi var simpelthen ikke klar over, at der lå en aftale for 2024, men min klare holdning er, at en aftale er en aftale.

Og så må I se i øjnene, at i 2024 kan I ikke spare den halve million kroner?

– Ja.

Men det skal du vel diskutere med de andre partier bag aftalen?

– Ja, siger borgmesteren.

Det forholder sig nemlig sådan, at Bornholms Teater er et egnsteater, hvilket betyder, at der er indgået en aftale mellem stat, kommune og teater om, at staten refunderer en del af den kommunale bevilling.

I 2023 modtog teatret således, fortæller Louise Krogsriis, et driftstilskud på 4,3 millioner kroner fra Bornholms Regionskommune, men heraf fik kommunen refunderet cirka 1,6 millioner kroner af staten, hvorved nettoudgiften for kommunen altså blev på cirka 2,7 millioner kroner.

Kulturkonsulenten oplyser ydermere, at Slots- og Kulturstyrelsen i en skrivelse til hende har oplyst følgende:

I tilfælde af, at det kommunale driftstilskud til Bornholms Teater reduceres, så vil grundlaget for udbetaling af den statslige refusion af de kommunale driftsudgifter til Bornholms Teater bortfalde.

Den nugældende egnsteateraftale mellem kommunen og Bornholms Teater er godkendt som refusionsberettiget på grundlag af den økonomi og de aktivitetsmål, som fremgår af aftalen. Ændres der ved den økonomiske bevilling fra kommunal side, så bortfalder grundlaget for udbetaling af refusion.

Først ved indgåelse af en ny egnsteateraftale fra 2025-2028 vil økonomien og krav til aktiviteter kunne tilpasses, slår styrelsen fast.

Hejser signalflag

Til Tidende siger Bjarne Hartung Kirkegaard, som sidder i Fritids-, Kultur- og Lokalsamfundsudvalget for Kristendemokraterne, som sammen med borgmesterpartiet de konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Bornholmerlisten i løbet af tirsdag aften indgik aftalen om budgettet for 2024 og årene frem, at han vil tage sagen om med forligspartierne.

Besparelsen på teatret var ikke noget, der fremgik af det sparekatalog, administrationen havde udarbejdet inden forhandlingerne, men noget politikerne fandt på undervejs i forløbet, men Bjarne Hartung Kirkegaard oplyser til Tidende, at politikerne var opmærksomme på, at teatret har en aftale som egnsteater, eftersom det blev nævnt i forhandlingsforløbet – men til gengæld husker han ikke, at det skulle være nævnt, at den nuværende egnsteateraftale løber i 2024 med, og han erkender, "at der sagtens kan være en pointe i, at der er et problem i forhold til skæringsdatoen"

Politikeren siger ydermere:

– Jeg vil tage det med, når vi skal skrive budgettekster, hvor jeg vil hejse et signalflag og rejse spørgsmålet, om ikke vi har et problem, hvad det angår. Det bliver vi selvfølgelig nødt til at italesætte og håndtere. Det giver da ikke mening at spare de penge i 2024 som det første år, når der er skrevet under på en aftale med staten, for så har man en forpligtelse – og så må vi eventuelt se, om vi kan feje de penge på et andet sted.

Helt klart et problem

Lederen af Bornholms Teater, Jens Svane Boutrup, erkender, at teatret står i en besynderlig situation, hvis det pludselig står uden en egnsteateraftale og får reduceret sit tilskud med et beløb i størrelsesordenen to millioner kroner:

– De to millioner dækker lige knap vore faste udgifter, altså inden vi begynder at lave forestillinger, siger han.

– Og hvad skal vi lave for de godt to millioner, der er tilbage? Uden en egnsteateraftale, hvori der stod, at vi skal producere to forestillinger, ved jeg ikke, hvad vi så forventes at lave for en halveret økonomi. Jeg må jo i givet fald tale med kommunen om, hvad vi skal skal lave i 2024, mens der bliver forhandlet en ny egnsteateraftale på plads for 2025-28.

– Men jeg får da helt klart et problem, for jeg har jo indgået kontrakter med folk i 2024, som jeg ikke bare kan løbe fra, så noget er jeg nødt til at producere, men det er ret svært at forestille sig, hvordan man skal kunne drive et teater for de halve penge, siger teaterchefen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT