Professor advarer: Lukning af biblioteker kan få voldsommme konsekvenser

Professor advarer: Lukning af biblioteker kan få voldsommme konsekvenser
Bjarne Bruun Jensen er professor i sundhedsfremme og gudhjembo. Han foreslår, at hele processen om fremtidens biblioteksvæsen starter forfra. Foto: Inherit
NYHED | ABONNENT | 22. JUL 2024 • 11:05
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. JUL 2024 • 11:05

Professor i sundhedsfremme forudser, at lukning af biblioteker kan føre til ensomhed og generelt gå ud over den psykiske og fysiske sundhed i visse grupper i samfundet.

Det handler om meget andet end steder, hvor man kan låne bøger, musik og film, når politikerne for tiden tager stilling til, hvor mange filialer Bornholms Folkebiblioteker skal have i fremtiden.

Det handler også om folks fysiske og psykiske sundhed, lyder det i et høringssvar fra Bjarne Bruun Jensen, som både er gudhjembo og professor i sundhedsfremme.

Regionskommunen har sendt fire forslag i høring, som alle reducerer det nuværende antal filialer, og det er en dårlig idé, mener Bjarne Bruun Jensen.

"Der er ikke tvivl om, at lukning af lokale filialer i praksis vil føre til mindre adgang til bibliotekerne i de pågældende lokalområder. Især mindre mobile grupper (som for eksempel ældre) vil blive påvirket, og man kan frygte, at dette især vil medføre stigende ensomhed og desuden generelt gå ud over den psykiske og fysiske sundhed blandt i forvejen udsatte grupper i de berørte bornholmske lokalsamfund", skriver han.

Ifølge professoren er den videnskabelige litteratur indenfor de sundhedsmæssige konsekvenser af manglende social sammenhængskraft klar og entydig. For eksempel ved man, at ensomhed udgør en sygdomsmæssig risiko, der er større end rygning og overvægt, anfører han.

"Så vil man gøre noget for at hjælpe de i forvejen udsatte grupper og modvirke den stigende sociale ulighed i sundhed på Bornholm, så er det en helt gal vej at gå at lukke lokale samværssteder, som for eksempel de lokale biblioteker", skriver Bjarne Bruun Jensen.

Start forfra hos brugerne

I stedet mener han, at man bør nytænke bibliotekernes rolle i lokalsamfundet og på den måde styrke og øge den sociale trivsel.

Derfor foreslår han, at kommunen genstarter processen om at udvikle et tidssvarende og moderne bibliotekstilbud, og at den denne gang i langt højere grad tager udgangspunkt i borgernes egne holdninger og ideer.

"Et brugervenligt tilbud udvikles vel bedst i samarbejde med de brugere, der skal nyde godt af det. Borgerforeningerne vil være et naturligt omdrejningspunkt for en sådan proces", lyder det fra Bjarne Bruun Jensen.

En genstartet proces kan også rette op på et af gudhjemboens kritikpunkter, nemlig for dårlig borgerinddragelse. Faktisk mener han, at processen tyder på, at et kompetenceløft blandt kommunens ansatte inden for borgerinvolvering i praksis er en uomgængelig nødvendighed.

Endelig savner Bjarne Bruun Jensen gennemsigtighed i kommunens organisation, så man som borger kan gennemskue, hvor forslag og ideer stammer fra. I den konkrete sag er det svært at se, om forslaget om at lukke lokale biblioteker kommer fra borgerne, personalet eller ledelsen, mener han.

"Det har været ærgerligt for diskussionens kvalitet, at der ikke har været mere transparens bag dette", skriver han og foreslår, at kommunen med hjælp udefra og fra et brugerråd arbejder med en klar og tydelig fordeling af ansvar og kompetencer, så ansatte og politikere bedre kan leve op til kommunens overordnede værdier.


Det kan føre til mere ensomhed og dårligere fysisk og psykisk sundhed, hvis kommunen lukker biblioteker, advarer professor i sundhedsfremme, som bor i Gudhjem. Arkivfoto: Berit Hvassum


Ældrerådet frygter ensomhed

Lige som Bjarne Bruun Jensen forholder Bornholms Ældreråd sig ikke direkte til de forskellige forslag til folkebibliotekernes fremtidige filialstruktur. Det skyldes den usikkerhed, der er skabt om det høringsmateriale, kommunen har udsendt.

– Bornholms Ældreråd er noget usikker på, hvad det politiske udvalg egentlig har sendt i høring. Dette i konsekvens af, at det politiske udvalgs forperson i den bornholmske presse har udtalt, at materialet ikke helt afspejler, hvad han mente, der skulle sendes i høring, fortæller formand Erik A. Larsen i en pressemeddelelse.

Det er forslag 1 B, der er opstået tvivl om. Det lægger op til bibliotekstjeneste i nye bygninger i Svaneke og Gudhjem. Spørgsmålet er, om det skal foregå i de nuværende biblioteker eller i andre bygninger i de to byer. Udvalgsforperson Niclas Fick (EL) siger et, høringsmaterialet peger på noget andet.

– Såfremt dette forhold giver anledning til ændrede scenarier, forventer Bornholms Ældreråd en ny høringsrunde, fortæller Erik A. Larsen.

Derfor har ældrerådet valgt ikke at forholde sig til de enkelte scenarier. I stedet gentager rådet det synspunkt, at lukning af biblioteker udenfor Rønne vil være et tab for de pågældende lokalområder og en serviceforringelse for især de ældre borgere i lokalområderne, der ikke har transportmuligheder til Rønne.

– Bibliotekerne er endvidere et samlingssted, hvor borgerne mødes og kan få en snak med andre fra lokalområdet og dermed imødegå følelsen af ensomhed, lyder det fra Erik A. Larsen, som dermed gentager nogle af Bjarne Bruun Jensens bekymringer.

Høringsperioden udløb i weekenden.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT