Politikerne sparer også på sig selv i det nye budget

Politikerne sparer også på sig selv i det nye budget
Det er slut med at mødes på hotel for politikerne. Næste år skal eksempelvis budgetseminar som hér finde sted på kommunens egne matrikler. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 17. SEP 2022 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. SEP 2022 • 07:30

Det er ikke kun borgere og kommunalt ansatte, som kommer til at mærke følgerne af den pressede økonomi næste år. Kommunalbestyrelsen skal blandt andet vinke farvel til hotelseminarer og medieabonnementer, har Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre besluttet.


Næste år er det slut med at samles til seminarer på et hotel for kommunalpolitikerne. En brik i budgetaftalen er nemlig, at samtlige møder fremover skal finde sted i kommunens egne lokaler.

– Grundlæggende handler det om, at vi alle skal holde for, forklarer Helle Munk Ravnborg fra Enhedslisten.

Forud for forhandlingerne havde Enhedslisten spurgt administrationen, hvad man kunne spare på at ændre praksis. Svaret lød, at den samlede udgift til eksterne møder og forplejning i dag udgør 334.000 kroner over en fireårig periode, og ved at flytte møderne hjem vil kommunen kunne opnå en nettobesparelse på 215.000 kroner – svarende til cirka 54.000 kroner om året. Denne besparelse – som ikke var en del af Jacob Trøsts udspil – er indarbejdet i budgetaftalen.

Mindst tre gange om året har der været tradition for at holde budgetrelaterede møder på hoteller eller i andre eksterne lokaler, som kommunen har betalt for at leje. Desuden plejer politikerne kort efter valget at tage på et todages ophold med overnatning for at lære hinanden at kende, samtidig med at de introduceres til det politiske arbejde og kommunens udfordringer. I løbet af valgperiodens første år gennemfører kommunalbestyrelsen også et visionsseminar i eksterne lokaler. At indstille den praksis skal ifølge Helle Munk Ravnborg ses i sammenhæng med, at kommunen har fået bedre lokaler til rådighed.

– Nu er Snorrebakken sat i stand, og den bygning rummer nogle ganske udmærkede mødefaciliteter til både store og mellemstore forsamlinger, siger Helle Munk Ravnborg.

Forpersonen for natur-, miljø- og planudvalget, der er et af kommunalbestyrelsens nye ansigter, anerkender, at kommunens bygninger i Tejn, på Ullasvej og Landemærket, hvor byrådssalen ligger, ikke har været optimale til længerevarende seminarer. Den renoverede aula på Snorrebakken er derimod velegnet som erstatning for hoteller som Green Solution House og Griffen, der har været anvendt til budgetforhandlinger de seneste år.

– Jeg har kunnet se, at nogle af de seneste borgermøder fint kunne afvikles der, siger Helle Munk Ravnborg.

Med beslutningen vil lokale hoteller gå glip af en indtægt, men det bør ikke være en konsekvens, som kommunalbestyrelsesmedlemmerne skal have med i deres overvejelser, når de inden for den kommende måned skal behandle budgetaftalen i byrådssalen, mener Helle Munk Ravnborg.

– Det synes jeg ikke, er et hensyn, vi skal tænke på. Det ville jo i et eller andet omfang være skjult erhvervsstøtte.

Op til forhandlingerne havde Enhedslisten også spurgt administrationen om, hvor store udgifter kommunen har til abonnementer til de 23 medlemmer af kommunalbestyrelsen. Svaret lød, at der bruges knap 110.000 kroner om året på forskellige medier, og det beløb valgte Socialdemokratiet, Enhedslisten og Venstre at reducere med 70.000 kroner. Ifølge Helle Munk Ravnborg bliver konsekvensen, at politikerne ikke længere vil have adgang til magasinet Danske Kommuner og Altinget.dk.

Mindre til rejser

Politikerne skal også forvente, at mulighederne for at komme på rejser og deltage i møder andre steder i landet vil blive mindsket. De tre budgetpartier har besluttet at beskære kommunalbestyrelsens budget med 4,1 procent om året. Det svarer til 255.000 kroner. Bevillingen til kommunalbestyrelsen omfatter både politikernes vederlag og udgifter til rejser, møder, uddannelse. Uden en besparelse stod kommunen til at have et budget på 6.195.000 kroner i 2023.

”Besparelsen vil have betydning for alle aktiviteter og vil derfor også have stor betydning for rejser, møder og uddannelse, ligesom det vil påvirke mulighederne for mødeforplejning og repræsentation,” stod der i beskrivelsen af spareidéen, som også Jacob Trøst havde med i sit borgmesterforslag (K).

Alt i alt løber besparelserne på kommunalbestyrelsen op i 379.000 kroner om året. Det skal ses i forhold til, at budgetaftalen rummer besparelser på drift og anlæg eller nye indtægtskilder for over 80 millioner kroner i 2023.

Færre penge til ældre- og ungeråd

Også andre aktører i det politiske system kommer til at opleve konsekvenserne af den brede spareøvelse. Det nyoprettede ungeråds aktivitetsbudget er reduceret med 100.000 kroner om året (svarende 43 procent af det samlede budget), mens Ældrerådets budget bliver beskåret med 95.000 kroner. Besparelsen består i, at Ældrerådets medlemmer fremover kun vil modtage kørselsgodtgørelse og mødediæter til 11 møder om året – sidste år afviklede Ældrerådet inklusive følgegrupper 22 støttede møder. Desuden vil Ældrerådets medlemmer ikke længere få stillet computer, printer og kontorartikler til rådighed.

 


Kommunalbestyrelsens arrangementer i eksterne lokaler

Over en fireårig valgperiode plejer følgende møder at blive afholdt på hoteller eller i andre lejede lokaler:

1 x intro (to dage med overnatning) – tidligere afholdt på Hotel Continental i Ystad, i januar 2022 foregik seminaret på Green Solution House i Rønne.

1 x visionsseminar (én dag, kun i første år af valgperioden.

4 x budgetseminar i juni (én dag)

4 x budgetseminar i august (en halv dag)

4 x budgetseminar i september (to dage uden overnatning)

Den samlede udgift til disse eksterne møder udgør ca. 334.000 kroner over en fireårig valgperiode. Som erstatning skal der afsættes penge til forplejning fra det kommunale køkken, Devika, der blandt leverer mad til plejecentrene. Forplejning herfra anslås at koste til 7.000 kr. per heldagsmøde, hvilket svarer til en samlet udgift på cirka 119.000 kroner i løbet af en hel valgperiode.

Over fire år mener administrationen, at møder i egne lokaler kan give en nettobesparelse på cirka 215.000 kroner, hvilket svarer til en årlig besparelse på cirka 54.000 kr.

Kilde: Administrationens svar til Enhedslisten