Mislykket byggeri koster kommunen millioner: ’Super ærgerligt’

Mislykket byggeri koster kommunen millioner: ’Super ærgerligt’
Borgmester Jacob Trøst (K) ærgrer sig over det skrinlagte museumsbyggeri, der har kostet kommunen dyrt i både penge og arbejdstimer. Arkivfoto: Jacob Jepsen
TOPNYHED | ABONNENT | 22. JUN 2024 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
22. JUN 2024 • 05:30

Det blev til en millionregning uden meget for pengene, at man valgte at droppe museumsbyggeriet i Rø. Borgmester Jacob Trøst (K) udtrykker ærgrelse over et projekt, som han havde store forhåbninger til. Det kuldsejlede forløb genkender han fra lignende projekter, men den eksorbitante prisstigning er dog et særsyn.

Det nu skrinlagte museumsbyggeri på Helligdommen i Rø er endt med at koste kommunen godt 4,6 millioner kroner.

Det viser en aktindsigt, som Tidende har fået fra Bornholms Regionskommune.

Her kan man oplyse, at der fra byggeriets start i 2019 er blevet godkendt en samlet anlægsbevilling på 7,1 millioner kroner. Og af de penge er 4,1 millioner kroner blevet brugt til udgifter som projektering, udbud og bygherrerådgivning. Sammenholdt med en udgift på lige under 500.000 kroner til miljørapport løber det op i en totalsum på 4,6 millioner kroner. At både pengene og museumsbyggeriet nu er gået i vasken vækker ærgrelse hos borgmester Jacob Trøst (K).

– Det er jo altid ærgerligt, når man bruger penge på noget, og man ikke får det, man havde håbet. Og det her er jo et projekt, som rigtig mange har villet. Og mange penge er gået til. Så det er på alle måder super ærgerligt for Bornholm, siger borgmesteren, der kom til kommunalbestyrelsen som borgmester i 2022, og derfor er trådt sent ind i museumsbyggeriets årelange historik.

Altid en risici

Det storstilede museumsbyggeri, der blandt andet skulle forene kunstmuseet og Bornholms Museum på kunstmuseets grund i Rø, blev som bekendt droppet for tre uger siden.

Byggeriets pris blev udregnet af totalrådgiver Niras til at være 151 millioner kroner. Men efter udbudsrunden kom kun et bud fra én bornholmsk entreprenør tilbage. Med en pris, der viste et trecifret millionbeløb højere end det beregnede.

Og museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen og bygherre Steen Colberg Jensen måtte meddele, at man var nu var nødsaget til at skrinlægge det omfattende byggeri med mere end ti år på bagen.

I kommunalt regi kom det for første gang på dagsordenen i 2017, hvor man gav tilsagn til den første anlægsbevilling. Siden er gået meget arbejde med projektering og udarbejdelse af en lokalplan, der ændrede sig undervejs. Det er dermed ikke kun penge, men også en stor portion arbejdstimer, der er lagt i projektet fra både politisk og administrativt hold. Men det er nu engang den risiko, man løber med projekter af denne art, påpeger borgmesteren.

– Man går jo selvfølgelig altid til arbejdet med en forventning om, at projektet bliver realiseret. Og det koster jo altid noget at sætte et sådant projekt i gang. Man har haft en professionel virksomhed til at stå for projektering og beregningen, som endda er blevet tilpasset undervejs. Ligesom man også har rejst de nødvendige fondsmidler. At det så af forskellige årsager går galt, det skal jeg ikke kloge mig på, men det er jo superærgerligt, når så mange gode kræfter er blevet brugt på det, siger Jacob Trøst.

Bakkede op om Helligdommen

Borgmesteren ser dog ikke noget usædvanligt i, at den pris, der endte med at komme tilbage fra entreprenøren, blev markant dyrere end den fra rådgiver. For det er noget, man ser ske ofte, påpeger han.

– Jeg har ikke undret mig over processen eller måden, det er forløbet på. I rigtig mange projekter ser man en markant fordyrelse, når det kommer i udbud. Men det er selvfølgelig sjældent, at den er så meget dyrere, siger Jacob Trøst.

En af grundene til byggeriets mangeårige forsinkelse er blandt andet de mange klagesager, der ad flere omgange har bremset byggeplanerne. Kritikken gik på, at man ved at udvide det eksisterende museum i Rø ødelagde den omkringliggende natur og det allerede eksisterende museumsbyggeris miljø.

Det kritikerkor, tilslutter Jacob Trøst sig dog ikke, der fortæller, at han tværtimod havde set meget frem til et nyt museum for kunst- og kulturhistorie på Bornholm.

– Jeg synes, at det var et superfint projekt og placering. Der vil altid være modstandere i et stort projekt af den her art. Men der var bred enighed i kommunalbestyrelsen om, at man ville det her. Både dengang, de første penge blev bevilliget, og nu.

Alt står nu åbent

Tilbage står nu kun at kigge fremad. For den primære opgave bliver nu at finde en ny lokation, hvor Bornholms Museum kan rykke ind.

De kan nemlig ikke længere blive i de eksisterende lokaler i Sankt Mortens gade, der er utidssvarende og for forældede til at rumme det kulturhistoriske museum.

Og også dét arbejde optager borgmesteren.

– Vi har brug for et nyt museum, fordi vi har en forpligtigelse til at passe på vores kulturarv, lyder det Jacob Trøst, der nu vil kigge på nye løsninger i samråd med Bornholms Museum.

For ham gælder dog ikke noget specifikt ønske til hverken lokation eller form på et sådant nyt museum.

– Som jeg ser det lige nu, så står alle muligheder åbne. Det kan være alt lige fra at finde en ny grund at bygge på, eller se ind om man skal finde en eksisterende bygning og renovere den, siger borgmester Jacob Trøst.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT