Kommunaldirektør i et år: Skiftende flertal gør arbejdet vanskeligere

Kommunaldirektør i et år: Skiftende flertal gør arbejdet vanskeligere
Sine Sunesen tiltrådte stillingen som kommunaldirektør 1. november 2022. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 2. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
2. NOV 2023 • 05:30

At flere kommunalbestyrelsesmedlemmer i denne valgperiode har skiftet parti eller er blevet løsgængere påvirker ikke kommuneadministrationens arbejde isoleret set. Derimod giver det 'vanskeligere' arbejdsbetingelser at arbejde under skiftende politiske flertal, lyder det fra Sine Sunesen, der onsdag havde været ansat som kommunaldirektør i et år.

Det påvirker ikke den kommunale administrations arbejde, at kommunalbestyrelsesmedlemmer enten skifter parti eller bliver løsgængere - isoleret set. Derimod påvirker det administrationens arbejde, hvis der ikke er et 'nogenlunde stabilt politiske flertal' for kommunens hovedopgaver.

Det siger kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune, Sine Sunesen, efter Linda Kofoed Persson og Torben Kofod Ager har forladt Dansk Folkeparti for i stedet at blive medlem af Det Konservative Folkeparti. Siden kommunalvalget i 2021 har nu i alt seks kommunalbestyrelsemedlemmer forladt det parti eller den liste, de stillede op for.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at det politiske liv ikke er så stabilt i Bornholms Regionskommune som i andre kommuner. Men sådan er det - det er et vilkår, siger Sine Sunesen i et interview med Tidende.

Hvordan kan de skiftende flertal påvirke arbejdet?

– Som administration skal man forsøge at lægge nogle sager op på en måde, så de er saglige og velargumenterede - men man skal også have en vis fornemmelse for, om sagerne vil kunne vinde tilslutning politisk. Man skal ikke arbejde politisk, men det er klogt at gøre sig en tanke om, at man ikke får lagt noget op, som vil splitte, siger Sine Sunesen og tilføjer:

– Det er klart, det nok er lettere i kommuner, hvor man har nogenlunde det samme flertal og dermed også en politisk kontinuitet.

Økonomien spiller en rolle

Sine Sunesen fortæller samtidig, at hun har en oplevelse af, at der i mange kommuner, hvor der ellers har været ro på den politiske scene i en række år, ikke længere er den samme politiske stabilitet.

– Det kan handle om mange ting, men jeg tror en af grundene er, at det er vanskeligere at drive politik, når der ikke er så mange midler at gøre det for, siger hun.

Altså i forhold den økonomiske situation?

– Ja, det er da klart. Det gør det sværere.

Men hvordan hænger det sammen med, at man skifter parti?

– Det ved jeg ikke, om det direkte gør. Men man kan læse i de landsdækkende aviser og i kommunale medier, at de steder, hvor en række partier har været fælles om at indgå budget i en årrække, pludselig ikke kan finde ud af det længere. Det er da - som jeg kan læse mig til det - ofte den pressede økonomi, der er grund til det, siger Sine Sunesen.

Budget uden borgmester

Da Sine Sunesen for præcis et år siden - den 1. november 2022 - tiltrådte som kommunaldirektør, var det med et politisk landskab, hvor borgmester Jacob Trøst (K) ikke var en del af budgetforliget for 2023. I stedet var det et smalt forlig bestående af Enhedslisten, Socialdemokratiet og Venstre, der landede et budget.

– Det er klart, det ikke er nogen god situation, at borgmesteren ikke er med. Det kan enhver sige sig selv, siger Sine Sunesen i dag.

Hvordan påvirkede det jeres arbejde?

– Borgmesteren er den øverste leder af administrationen. Når borgmesteren ikke er med i budgettet, kan der opstå et spørgsmål om, hvordan man får det til at hænge sammen i det daglige: Man kan jo ikke sparre med borgmesteren om, hvad det egentlig er, man havde tænkt sig, når man formulerede de her ønsker i budgettet. Så må man gå til forligspartierne. Det er alt andet lige lettere, hvis borgmesteren er den, der er samlingspunktet. Det er en atypisk situation at være i, siger Sine Sunesen om mulighederne for at forvalte budgettet.

Skiftende flertal

Situationen har ændret sig sidenhen, da borgmesteren og hans parti i september lykkedes at lande et budget sammen med Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten, Socialdemokratiet og Kristendemokraterne.

Kommunalpolitikeres skift til andre partier eller skift til at være uden for partierne er altså ikke i sig selv et problem. Skiftende flertal fra år til år er derimod ikke nogen optimal situation.

– Det er mere det der med, at man har et skiftende flertal fra budget til budget, som vi har set nu her, som kan gøre det lidt vanskeligere, fordi man har nogle hovedprioriteringer i ét budget og nogle andre ved næste budget. Det er nogle forskellige signaler, der sendes politisk, og det er klart, det gør det vanskeligere at tænke og arbejde langsigtet, siger Sine Sunesen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT