Knud Andersen fylder 75: 'Hvis man skal ændre et samfund, har man brug for krøllede hjerner'

Knud Andersen fylder 75: 'Hvis man skal ændre et samfund, har man brug for krøllede hjerner'
Knud Andersen i Jydegårds jagtstue, som prydes af blandt andet trofæer fra hans jagtture til Namibia og Sydafrika og råbukke skudt på Jydegård. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | HASLE | ABONNENT | 9. JUL 2022 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | HASLE | ABONNENT
9. JUL 2022 • 05:30

Tidligere amtsborgmester Knud Andersen fylder 75 år, og kort efter har han og hustruen Dorthe guldbryllup.

 

1. juli var det 50 år siden, at Knud Andersen overtog Jydegård i Hasle efter sine forældre, den 14. juli fylder han 75 år, og den 5. august har Dorthe og Knud Andersen været gift i 50 år og fejrer guldbryllup.

Mærkedagene hober sig op på Jydegård i denne tid. 75 års fødselsdagen fejres ved en "drengefrokost", som fødselaren kalder det, i gårdens jagtstue, mens der bliver en større fejring af guldbrylluppet "ude i byen".

Knud Andersen har haft et langt liv i politik og blandt andet været borgmester i 17 år – først fire år Hasle Kommune og derefter amtsborgmester på Bornholm i 13 år frem til kommunesammenlægningen i 2003. Mens Knud Andersen har drevet politik, har Dorthe Andersen passet hjemmefronten:

– Det havde ikke kunnet lade sig gøre, hvis Dorthe ikke var hjemme, især da børnene var mindre, til at få hænge tingene til at hænge sammen. Hvis den ene er meget engageret i politik, er partneren nødt til at være interesseret i de samme ting. Ellers ville det ikke være gået så godt som i vores tilfælde, siger Knud Andersen.

Dorthe og Knud Andersen er godt på vej mod guldbrylluppet, som fejres den 5. august. Foto: Jacob Jepsen



En fælles beslutning

– Hver gang vi har nærmet os et valg, har vi sat os ned over et par dage og aftalt, om jeg skulle prøve at lade mig genvælge for fire år mere. Det har altid været en fælles beslutning.

Knud Andersen nævner, at i den periode, hvor han var involveret i regionernes internationale arbejde, havde han 60 udlandsdage hvert år.

– Uden Dorthes engagement havde det været svært, siger han.

– Det viste sig for eksempel under tiden med Baltisk Uddannelsesø, hvor vi ofte havde politikere fra Baltikum, Rusland og Polen på besøg for at høre om, hvordan vi håndterer demokrati. Der sluttede vi altid deres besøg af med en middag, og når den var slut, spurgte jeg, om de ville med hjem og have en godnatøl. Det ville de næsten altid, for de var nysgerrige efter at se, hvordan vesterlændinge boede. Jeg har mange gange ringet til Dorthe ud på aftenen og sagt, at nu kommer der ni fra Estland eller 10 fra Polen. Så gik Dorthe ned i kælderen og fandt de gaver frem, vi havde fået fra det pågældende land, stillede dem pænt op på hylden, så gæsterne kunne se dem, og serverede derefter drikkevarer for os...

Venstres Ungdom

Knud Andersen mener, at interessen for politik og samfundsudvikling stammer fra hans forældre, Marie og Elmer Andersen. Marie var sønderjyde og Elmer bornholmer. Elmer Andersen sad i sognerådet i Klemensker og var aktiv i andelsbevægelsen og formand for Hasle Brugsforening.

Marie og Elmer Andersen købte Jydegård en gang i 1930’erne, og her kom Knud til verden.

– Vi hørte dengang til Klemensker Sogn, men mine forældre betalte for at få mig i skole hver dag i Hasle, da man i Klemensker kun gik i skole hver anden dag, fortæller Knud Andersen.

Han kom dog senere til at gå i skole i Klemensker (og det var hver dag), da man fik centralskolen.

Det var også i Klemensker, at han fik vakt den politiske interesse i en alder af 15-16 år.

– En pige fik mig med til et Venstres Ungdom-arrangement i præstegården. Pigen holdt jeg ikke ved, men det gjorde jeg med VU, fortæller Knud Andersen med et smil.

I VU var han med til blandt andet at arrangere store popkoncerter i Brændesgårdshaven – med blandt andre store danske bands som Gasolin og Shu-bi-dua og et enkelt udenlandsk, The Kinks.

Knud Andersen var i en periode også formand for Venstre Ungdoms Landsorganisation, og i 1978 blev han valgt ind i Hasle Kommunalbestyrelse.

Slag i slag indtil 2015

Siden gik det slag i slag. Det vil sige indtil for syv år siden, for da meldte Knud Andersen sig ud af Venstre. Knud Andersen redegør for forløbet i erindringsbogen "Som jeg så det" fra 2017. Han fortæller, at bogens titel er valgt med omhu netop for at understrege, at begivenhederne beskrives som han så det.

Det var forløbet op til sammenlægningen af Østkraft (hvor Knud Andersen var bestyrelsesformand) og Bornholms Forsyning, som førte til Knud Andersens udmeldelse af Venstre.

"Usandheder, fortielser og løgn var pludselig blevet en del af Venstres dna. Og på den konto mistede partiet mig som medlem og formandsposten i bestyrelsen for Bornholms Energi & Forsyning", skriver han i bogen.

– Men selv om det ikke var sket, havde jeg måske ikke været medlem af Venstre i dag alligevel. Jeg har den opfattelse, at hver gang man møder et menneske med en anden kultur og/eller hudfarve er det værste, der kan ske, at man bliver klogere. Jeg kan ikke se mig selv i et parti præget af fremmedfrygt, som det er tilfældet i mange partier i dag – også både Venstre og Socialdemokratiet, siger Knud Andersen.

Politiske analyser

Knud Andersen fik i tiden med Baltisk Uddannelsesø øje på værdien af internationalt samarbejde, som han derefter har været med i på flere områder.

– Der er ikke et land i Europa, som jeg ikke har været ude at snakke lokaldemokrati i. Jeg har mødt utroligt mange begavede mennesker. Jeg har været med til at etablere et samarbejde mellem landene omkring Middelhavet på et lokalt, regionalt plan. Det kan være svært at komme hjem fra et møde der og opleve den fremmedfrygt, som mange har i Danmark.

– Jeg har derfor ikke fundet et andet parti. Jeg har et lille bijob som politisk kommentator på TV 2/Bornholm, og i den sammenhæng er det fint, at jeg uden en partipolitisk binding nemmere kan snakke frit fra leveren, siger Knud Andersen.

Politisk snilde

Knud Andersen fik ry for at være en dreven forhandler og en person, der deler vandene. Den politiske snilde førte i 1990 til amtsborgmesterposten.

– Da jeg havde været borgmester i Hasle i fire år, blev jeg med afgående amtsborgmester Jens Brandts støtte Venstres spidskandidat til amtsrådet. Da havde jeg den aftale med Socialdemokratiet i Hasle, at hvis jeg ikke blev amtsborgmester, ville de støtte mig i at fortsætte som borgmester i Hasle. Men hvis jeg blev amtsborgmester, skulle Venstre støtte Socialdemokratiet i at få borgmesterposten i Hasle. Derfor efterfulgte Frede Engell-Hansen (S) mig som borgmester i Hasle med Venstres stemmer.

– Elly Wolff fra Socialdemokratiet fik et meget bedre valg til amtsrådet, end jeg gjorde. Men jeg fik borgmesterposten med støtte fra Sigvard Mossin Kofoed (Bornholms Fremtid) og Egon Sørensen (SF – senere venstremand), fortæller han.

Venstre fik siden absolut flertal i amtsrådet, men det er slet ikke nemmere, siger Knud Andersen:

– Hvis man som udgangspunkt ikke er helt enig med oppositionen i en sag, vil der være medlemmer i egen gruppe, hvor man her flertallet, der siger "vi stemmer bare". Men nej, vi stemmer ikke bare. For så lægger vi kimen til valgnederlaget næste gang. Det handler om at lade være med at foretage afstemninger, men at forhandle sig frem til en fornuftig løsning, siger Knud Andersen om den strategi, han har brugt.

Sejre og nederlag

– Alt lykkedes jo ikke, siger Knud Andersen, når han bliver bedt om at sige noget om sine politiske sejre og nederlag.

Han tilføjer, at den største udfordring var, da han blev amtsborgmester, netop som det bornholmske fiskeri gik ned, og mange bornholmere blev arbejdsløse.

– Det var en tragedie for de familier, der blev ramt, og for det bornholmske samfund. Fiskeriet ville ikke vende tilbage. Derfor handlede det om at understøtte initiativer, som kunne ændre beskæftigelse og aktiviteter på Bornholm. Sætte noget i gang, som måske ikke virkede med det samme, men som på langt sigt ændrede Bornholms dna.

– Vi etablerede et samarbejde mellem amtsrådet og de fem kommuner og skabte erhvervsforum for at få has på udfordringerne, siger Knud Andersen.

Krøllede hjerner

– Hvis man skal ændre et samfund, har man brug for krøllede hjerner, og vi fik en ny slags arbejdspladser, som vi aldrig havde haft før. Nogle af dem kom via Glas- og Keramikskolen i Nexø, via forskningscentret og de mellemlange videregående uddannelser, byggeriet af Bornholms Kunstmuseum var et udtryk for det samme, ligesom Natur Bornholm, Svanekegården og Baltisk Uddannelsesø.

– Det har desuden haft afgørende betydning for Bornholm, at hurtigfærgeforbindelsen blev etableret, og at vi fik Øresundsbroen. Det har medført, at vi i dag ikke rejser til København, men tager til Bornholm. En anden ting er etableringen af fibernettet, som har åbnet for en række aktiviteter, vi ellers ikke havde set.

– Det er initiativer, der samlet set har været med til at ændre billedet af Bornholm, som i dag ikke kun er røgede sild og rundkirker, men et meget bredere billede med kultur, glas og keramik og så videre, siger Knud Andersen.

De lokale vasker op

Hvad er din analyse af bornholmsk politik i dag?

– Vi har på Bornholm i de seneste to valgperioder fokuseret alt for meget på korttidsbeskæftigelse. Man satser meget på turisme. Jeg har ikke set et sted i verden, hvor lokalbefolkningen bliver velhavende af turisme. Der er nogle kasinoejere og hotelejere, der bliver det. Men de lokale vasker op, siger Knud Andersen.

– Turisme er en naturlig del på Bornholm, men den har fået en alt for stor placering i forhold til, hvordan Bornholm skal udvikle sig. Man skulle satse mere på helårsarbejdspladser, hvor man som en start kunne lade være med at have 4.000 på venteliste med en byggesag.

– Dem, der driver værket på Bornholm, er de arbejdspladser, som Ocean Prawns, Almeborg, Jensen med flere laver – i meget højere grad end turismen, mener Knud Andersen.

Ville gerne rydde op

Ville du gerne have været politiker i dag?

– Det var rigtigt af mig at stoppe i politik, da jeg gjorde, men havde jeg haft alderen til det, skulle det være en fornøjelse at gå i krig med at løse opgaverne. Bornholms Regionskommune bruger i dag en femtedel mere til administration end sammenlignelige kommuner. Hvordan kan det så være, at man snakker om at forringe ældreomsorgen og ikke har de bedste forhold for børn? Det gør ikke Bornholm attraktiv.

– Jeg anser det ikke for umuligt for kommunalbestyrelsen at løse opgaverne, men nogle af de løsningsforslag, jeg ser, er ikke så visionære. Men Jacob Trøst skal lige have lov til at komme rigtigt i gang med arbejdet som borgmester. Han er gået til opgaven med stor respekt, og det synes jeg er klogt. Det kan næsten kun gå fremad, men der er brug for en langsigtet plan, som har bred tilslutning i kommunalbestyrelsen, mener Knud Andersen.

Knud Andersen gør flittigt brug af sin John Deere med lad, når han skal rundt på gårdens naturområder. Foto: Jacob Jepsen



De elsker at bo på landet

Dorthe og Knud Andersen bor på landet og elsker det, Men faktisk har Knud Andersen ikke drevet landbrug siden 1986, da politik blev en heltidsbeskæftigelse.

– Vi har tidligere haft to medarbejdere til at passe gården, men efter at vi for cirka 10 år siden stoppede med svineproduktion, har én medarbejder passet det hele, siger Knud Andersen.

Det omfatter ud over Jydegård også markerne på Brogård, som Knud Andersen også ejer, og på Tornegård i Knudsker. Her dyrkes hvede, byg, raps og græsfrø, og så har man i år også et forsøg med at dyrke lucernefrø.

Jagt og rejser

Hvad laver du så i dag?

– Jeg laver en fasanvoliere, lyder Knud Andersens umiddelbare svar.

– Jeg vil forsøge med at udsætte fasaner for første gang.

En af de store fritidsinteresser er at gå på jagt. Jagttegnet tog han faktisk først som 50-årig, men siden har han taget grundigt revanche, hvilket de mange trofæer i jagtstuen vidner om. Han har blandt andet været på jagt i Afrika tre gange og håber at komme af sted igen.

– 20 dage om året er taget ud til jagter, og hvert fald to en halv måned om året er taget ud til at rejse og besøge børn og børnebørn på Sjælland.

Børn og børnebørn tages også gerne med ud at rejse, og så bliver man et selskab på 10.

Der skal skrives mere

Knud Andersen har efter sin bog fået appetit på at skrive mere. Det næste kan blive historien – "som han så det" – om hans tid som bestyrelsesformand for Bornholms Højskole og hans exit herfra i 2020.

– Jeg skriver bedst på vores årlige rejse til Thailand, for dernede laver vi ingenting i en måned. Vi ligger på stranden og læser, og så en gang imellem sætter jeg mig op og skriver i et par timer.

En ny opgave i sommer bliver at fortælle amerikanske krydstogtturister om livet på Bornholm og i Danmark:

– Jeg har lavet en aftale med et amerikansk rejseselskab, som kommer med syv krydstogtanløb i sommer. De besøger ikke turistattraktioner, men vil lære noget om, hvordan man lever i det land, man besøger. De kommer herud med to hold hver gang, fortæller Knud Andersen.

– Jeg passer vores jagtområde, hvor vi har 30 tønder land udlagt til naturformål – for at skabe biodiversitet og gode forhold for jagt, siger Knud Andersen, funderer lidt og slutter:

– Jeg hjælper Dorthe lidt i haven, men det er ikke meget. Tiden går fint.

 

 

Knud Andersen

Han og hustruen Dorthe har to voksne døtre, Kirsten og Vibeke.

Ridder af Dannebrogsordenen.

Medlem af Hasle Kommunalbestyrelse 1978-89 (borgmester 1986-89).

Medlem af Bornholms Amtsråd 1978-81 og 1984-2002 (amtsborgmester 1990-2002).

Medlem af Regionsrådet for Region Hovedstaden 2006-2012.

Han har blandt andet været folketingskandidat, formand for BAT, Bornholms Forskningscenter, Bornholmstrafikken og Østkraft.

Har været medlem af bestyrelsen i Amtsrådsforeningen og Danske Regioner og formand for sygehusudvalget.

Har været med i internationalt samarbejde i Baltic Sea State Subregional Conference, EU’s regionaludvalg, Europarådets Kommunalkongres og Council of European Municipalities and Regions.