I dag stemmer vi ja eller nej – sådan kommer det til at foregå

BAGGRUND | 1. JUN 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
BAGGRUND
1. JUN 2022 • 05:30

Folkeafstemningen om afskaffelsen af forsvarsforbeholdet begynder klokken otte, når valgstederne åbner.

I dag bliver det afgjort, om danskerne ønsker at afskaffe forbeholdet til EU’s forsvarssamarbejde, så Danmark kan deltage i unionens samarbejde om sikkerhed og forsvar.

Afgørelsens timer er mellem klokken 8 og klokken 20, hvor valgstederne er åbne. Det gælder også de ni lokale valgsteder.

• Allinge: Bornholms Idræts- & Kulturcenter

• Østermarie: Østermariehallen

• Svaneke:  Svanekehallen

• Nexø: Paradisbakkeskolen 

• Pedersker: Pedersker Samlingshus 

• Aakirkeby: Aakirkebyhallerne 

• Klemensker: Ungdomsskolen 

• Rønne: Rønne Idrætshal 

• Hasle: Haslehallen

Der er 30.808 stemmeberettigede på Bornholm.

Det stemmer vi om

Spørgsmålet til vælgerne lyder:

"Stemmer du ja eller nej til, at Danmark kan deltage i det europæiske samarbejde om sikkerhed og forsvar ved at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet?"

Udenrigsministeriets valghjemmeside, 1juni.dk, beskriver de to mulige udfald af folkeafstemningen på denne måde:

"Hvis Danmark stemmer ja og afskaffer forsvarsforbeholdet, betyder det, at vi kan være fuldt med i EU’s fælles sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Danmark vil være med til at drøfte og beslutte om, hvor og hvornår EU skal indsætte militære missioner – for eksempel for at bidrage til at skabe stabilitet i konfliktområder med betydning for EU’s sikkerhed. Vi vil altid selv kunne vælge, om Danmark vil deltage – og hvor mange soldater og eksperter eller militært udstyr, som vi vil stille til rådighed for den pågældende mission. Danmark vil også kunne deltage i samarbejde om fælles udvikling og indkøb af militær teknologi og materiel."

"Hvis Danmark stemmer nej, består forsvarsforbeholdet, og Danmark vil fortsat ikke kunne deltage fuldt ud i EU’s sikkerheds- og forsvarssamarbejde. Danske myndigheder kan så ikke deltage i de fælles EU-initiativer inden for forsvarssamarbejdet. For eksempel kan vi ikke være med til at beslutte, om EU skal sende en militær mission til et konfliktområde, og vi kan ikke bidrage til dem. Danmark vil fortsat kunne deltage i EU’s civile missioner."

Det anbefaler partierne

Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet, Kristendemokraterne og Moderaterne anbefaler et ja.

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Folkebevægelsen mod EU anbefaler et nej.

Det er niende gang, de danske vælgere skal tage stilling til Danmarks tilknytning til EF og EU.

Første gang var i 1972, hvor der blev stemt om medlemskab om EF. Senest var i 2015, hvor man stemte om afskaffelse af retsforbeholdet, hvor stemmeprocenten  for hele Bornholm endte på 70,8 procent.

Fem af folkeafstemningerne er endt med et ja, tre med et nej. Senere i dag kender vi resultatet af den niende. I 2015 forelå landsresultatet klokken 23.05.


Så mange har brevstemt

Der er afgivet 2.143 bornholmske brevstemmer.

Det svarer til syv procent af de stemmeberettigede.

Ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015 var der 1.533, der brevstemte på Bornholm.



FÅ ABONNEMENT