– Derimod vil alt hvad det kræver at etablere energiøen belaste vores klimaregnskab. Så at finansiere med pengene til klimaplanen forværrer sådan set bare vores aktuelle klimaregnskab.
Men da var løbet kørt. Kort efter stemte et flertal på 13 (Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne) energiø-sekretariatet igennem. Og klimaplanen ind i den dybe uvished, der omgærder næste års kommunebudget.
Bornholm er ikke grøn
En halv time passerede, før sagen om klimaplanen kom op. Eller hvad der nu var tilbage af den sag. Pengene til at virkeliggøre planen for var jo lige forsvundet. Men Enhedslisten gik til modangreb, nu med Helle Munk Ravnborg, til daglig for enden af bordet i udvalget for natur, miljø og plan.
– Kommunalbestyrelsen har lige for en time siden besluttet, at vi ikke vil være en af de kommuner, der sætter handling bag ord. Vi laver en klimaplan, fint, men vi gider sådan set ikke at føre den ud i livet. Så så meget for den grønne ø, hvis man følger den indstilling, der kommer fra René Danielsson – og så hult vil det klinge, når vi prøver at markedsføre os som en grøn ø, sagde hun.
– Det er klart, at energiøen kan man sige rigtig meget godt om. Men én ting man ikke kan sige er, at den hjælper til at sænke Bornholms CO2-aftryk. Tværtimod kommer energiøen til at øge vores CO2-aftryk i en god del år frem i tiden. Og det er i de år, at vi har brug for, at vi gør alt hvad vi kan for at reducere vores klimapåvirkning. Ellers kommer det til at gå rigtig galt, ikke bare for vores børnebørn, men også for os lige nu og her, for vores erhverv, for vores landbrug på den her ø.