'Har jeg lyst til at lave politik om to år?'

'Har jeg lyst til at lave politik om to år?'
Kirstine van Sabben er uafklaret om fremtiden. Arkivfoto: Allan Rieck
TOPNYHED | ABONNENT | 8. NOV 2023 • 16:25
TOPNYHED | ABONNENT
8. NOV 2023 • 16:25

Bornholmerlisten har eksisteret siden 2012 - men 2023 bliver dens endeligt. Det er ikke lykkedes at finde kandidater og frivillige kræfter til det bagvedliggende organisatoriske arbejde. Kirstine van Sabben ved endnu ikke, om hun stiller op til næste kommunalvalg.

Bornholmerlisten lukker med udgangen af 2023. Det offentliggjorde listens kommunalbestyrelsesmedlem, Kirstine van Sabben, i en pressemeddelelse onsdag. Det betyder også, at Bornholmerlisten ikke stiller op til kommunalvalget i 2025 med et nyt kandidathold.

"Det er meget vemodigt for mig at vi nu lukker Bornholms eneste lokalliste. Selvom Bornholmerlisten ikke var min opfindelse fra start – så blev det jo også til mit projekt da jeg trådte ind. Lukningen sker i erkendelse af at det organisatoriske arbejde frem mod et valg er ganske omfattende, og vi er meget få mennesker som driver listens bagland," siger Kirstine van Sabben i pressemeddelelsen.

Hun uddyber i et interview med Tidende, at hun og lokallistens bestyrelse i noget tid har forsøgt at skaffe flere kandidater og ikke mindst flere til at løfte det organisatoriske arbejde, da man nu er nået halvvejs i valgperioden, hvor et kommunalvalg så småt kan skimtes i horisonten.

– Det er ikke lykkedes. Derfor har jeg spurgt mig selv: orker jeg endnu en valgkamp, hvor det er mig, der skal være primus motor for både det organisatoriske og politiske arbejde? Det har jeg vurderet, jeg ikke kan. Det er et kæmpe stort arbejde, siger Kirstine van Sabben.

– Jeg har haft brug for nogen, der ønsker at stille op til valget - men også nogen, der vil lave det organisatoriske - at booke møder og så videre. Det har primært været mig, der har gjort det, men det er ikke nok. Det er ikke lykkedes mig at skabe en organisation, der kører uafhængigt af det politiske arbejde, jeg laver.

Hvis man ikke kan få nogen til at tage over, har listen vel heller ikke sin berettigelse?

– Det har den jo ikke i forhold til det kommende valg. Men der er nogle forpligtelser i forhold til denne valgperiode. Jeg kunne vælge helt at forlade kommunalbestyrelsen - men hvem skulle så tage min plads? Jeg er valgt for fire år, og det forpligter. Derfor sidder jeg valgperioden ud - men Bornholmerlisten sætter ikke et nyt hold, siger Kirstine van Sabben.

'Virkelig trist'

Det er anden gang på ganske kort tid, at ændringer i Bornholmerlisten kommer i de bornholmske mediers rampelys. Den 16. oktober oplyste Zille Thilde Vangsaa, der blev valgt ind for listen sammen med Kirstine van Sabben, at hun var skiftet til Dansk Folkeparti. Den beslutning - og det faktum, at Kirstine van Sabben dermed var alene om det politiske arbejde - har dog ikke haft så stor indflydelse på beslutningen om at lukke Bornholmerlisten.

– Jeg har lavet alt Zilles arbejde siden den 1. januar. Så på den måde er det lidt status quo - same shit different day. Hun har nemlig været på barsel og ferie. Men det har selvfølgelig haft en betydning i forhold til hvor mange kandidater, jeg kan stille med til næste kommunalvalg, siger Kirstine van Sabben.

Under alle omstændigheder er det 'virkelig trist' at skulle lukke lokallisten, lyder det fra den garvede politiker, der efter denne valgperiode har lavet lokalpolitik i 20 år.

– Jeg synes, der er behov for nogen, som er lidt mere politisk uafhængige. Jeg har forsøgt at gøre meget for at arbejde på midten af lokalpolitik for at få modpolerne til at mødes og indgå kompromiser, siger Kirstine van Sabben, der tilføjer:

– Når Bornholmerlisten ikke er der mere, kommer der til at mangle et eller andet. Det synes jeg er allermest trist, for bornholmerne har ikke mulighed for til næste valg at stemme på en lokalliste - med mindre nogen i slipstrømmen vælger at oprette en lokalliste. Men på den måde kommer der til at mangle dem, der prøver at arbejde hen over midten.

Endnu ikke afklaret

Indtil kommunalvalget i 2025 sidder Kirstine van Sabben som løsgænger i kommunalbestyrelsen, hvor hun ifølge sin egen pressemeddelelse vil fortsætte sit virke i råd, udvalg og nævn som hidtil med afsæt i Bornholmerlistens valgprogram. Hvad tiden herefter vil bringe i forhold til politisk arbejde, var det onsdag ikke muligt at få svar på.

– For at være helt ærlig har jeg ikke ret mange overvejelser. Jeg skal i første omgang finde ud af, om jeg har lyst til at lave politik om to år. Der er heldigvis rigtig lang tid til, siger Kirstine van Sabben.

– Som jeg har det lige nu, må jeg konstatere, det... nu skal jeg passe på, hvilke ord jeg bruger... faktisk ikke er en særlig behagelig samling, der er nu. Der er ikke noget samarbejde i kommunalbestyrelsen - nærmest overhovedet ikke - der er krig internt mellem de forskellige blokke og partier, og der er en masse personfnidder. Det flytter fokus fra de egentlige opgaver.

Og det bidrager du ikke selv til?

– Det gør jeg sikkert også, men jeg har i hvert fald forsøgt så vidt muligt at samarbejde bredt og lave aftaler bredt. Jeg har forsøgt at placere mig uden for fnidder, ævl og kævl. Nogle gange er det lykkedes - men det gør også bare, at arbejdsmiljøet i kommunalbestyrelsen er markant anderledes i den her valgperiode end i alle de andre, siger Kirstine van Sabben.

Bundlinjen i van Sabbens budskab er altså: Hun aner ikke, hvad hun skal.

– I første omgang skal jeg finde ud af, om det overhovedet er noget, jeg har lyst til. Det kan jeg ikke sige to år før et valg. Der er ikke nogle partier i kommunalbestyrelsen i dag, jeg kan se mig selv i - overhovedet.

Hvis du skulle stille op igen, skulle det så være som løsgænger eller som medlem af et parti?

– Pas - jeg kender ikke reglerne for at stille op som løsgænger. Hvorfor skulle jeg det? Så ville det jo være med samme arbejdsbyrde, jeg har i dag, fordi jeg nærmest er en enmandshær, siger Kirstine van Sabben.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT