– Bornholm har kun en vækst på 1,2 procent i sit beskatningsgrundlag, hvor landsgennemsnittet er 2,1 procent. Det er der 95 procent udligning på, men de sidste fem procent bliver ikke udlignet, så der vil Bornholm også sakke bagud. Her afviger Bornholm endda også fra Langeland og Lolland, der begge ligger over landsgennemsnittet, siger Arne Ullum.
– Den lave arbejdsløshed på Bornholm giver også et problem næste år, fordi staten tager en del af det beløb, som Bornholm næste år sparer på overførselsindkomster. Det kommer nu til at koste Bornholm i bloktilskud, samtidig med at man ikke kan reducere sine udgifter til ledige tilsvarende. På den konto havde Bornholm medvind sidste år og i år, men vil få modvind næste år.
– Jeg tør ikke sige, om Bornholm kommer med blandt modtagerne af de 250 millioner kroner. Men man kan godt tale for det, siger Arne Ullum.
Hvordan Indenrigsministeriet fordeler puljen til vanskeligt stillede kommuner plejer tidligst at stå klart i de første dage af september – samtidig med at kommunalbestyrelsen forhandler om budgettet. Flere år er svaret først kommet, efter at budgetforliget er faldet på plads.
Eksperter tvivler på at Bornholm får 100 millioner
Det kræver et særtilskud på 100 millioner kroner fra staten, hvis sidste uges mavepuster til kommunens økonomi skal sættes ud af kraft igen. To eksperter tvivler på, at Bornholm vil få alle de 100 millioner, som borgmesteren lægger op til at søge.