Eks-politikere bakker op: Thors' dystre prognose holder

Eks-politikere bakker op: Thors' dystre prognose holder
Det er rigtigt, når budgetpartierne siger, at de løste den stillede opgave. Men den stillede opgave var forkert. For opgaven tog afsæt i, at budget 2023 ville holde, og det gjorde det ikke, siger Leif Olsen (SF), tidligere medlem af kommunalbestyrelsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 27. FEB 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. FEB 2024 • 05:30

Tidligere borgmester Thomas Thors har ret i sin diagnose over kommunens økonomi, siger Leif Olsen (SF). Tag Thors' kritik exceptionelt alvorligt, siger Carsten Scheibye (V). Enhver med forstand på kommuneøkonomi kan se, at Thors har ret, siger Kirsten Wendell (S).

Tre meget erfarne tidligere medlemmer af kommunalbestyrelsen deler den dybe bekymring, som tidligere borgmester Thomas Thors (S) i forrige uge udtrykte i en mail til hele kommunalbestyrelsen og hele kommunens direktion.

De tre er fra hvert sit parti: Leif Olsen (SF), Carsten Scheibye (V) og Kirsten Wendell (S). Olsen og Scheibye har begge været udvalgsformand. Wendell har arbejdet med økonomi i hele sin karriere.

– Thomas har jo ret. Han har grundlæggende ret i sin grundkonklusion. Jeg er desværre også bange for, at han vil få ret, siger Leif Olsen.

– Det er meget svært at sige, om Thomas får ret. Men jeg ville taget det exceptionelt alvorligt, hvis jeg var kommunens ledelse. For det handler grundlæggende om, hvordan den kommunale ledelse af Bornholm bliver varetaget fremadrettet, siger Carsten Scheibye.

– Thomas afleverede et meget veldokumenteret materiale, som enhver med forstand på de her ting kan se er korrekt. Jeg har arbejdet med økonomi i hele mit liv, og jeg vil påstå, at jeg har forstand på det, siger Kirsten Wendell.

Leif Olsen og Kirsten Wendell har selv læst hele det materiale, som Thomas Thors sendte frem i forrige uge. Carsten Scheibye kender udelukkende Thors' syn på kommunens økonomi i kraft af Tidendes omtale.

Olsen: Thors har ret

Leif Olsen er meget klar i mælet. Han siger, at Thomas Thors har indlysende ret i, at kommunens økonomi har det endnu værre, end kommunalbestyrelsen antager og har lagt budget efter i år.

– For at tage det værste først har han ret i, at kassebeholdningen fortsat vil falde, og at den vil falde eksponentielt, siger han.

– Det vil kassebeholdningen gøre, fordi han også har ret i sin konklusion nummer 2: At når budgettet skred så meget, som det gjorde sidste år, og man så ikke foretager sig noget i år, men gentager stort set det samme budget med stort set de samme tal...hvorfor skulle det så ikke også skride i år? siger Leif Olsen.

Kommunalbestyrelsen har for høje mål i forhold til de penge, som man har at forfølge målene med, siger han også.

– Hvis du sammenligner budget 23 med budget 24, er der ikke ret store forskelle. Man har ikke ændret på servicemålene eller ambitionerne. Og når man ikke ændrer på dem, vil man blive ved at mangle penge, siger Leif Olsen.

– Der er en ubalance mellem målsætninger og ressourcer, og det medfører et merforbrug, der fører til, at budgetterne skrider.

– Når man så ydermere opererer med kassetræk også i dette års budget, skal man altså ikke have studeret matematik for at se, at det vil gå galt, siger Leif Olsen.

Budgetpartierne siger modsat, at de lavede et ansvarligt budget, som det var meget svært at komme frem til. Der blev jo også vitterligt sparet penge på budgettet i år?

– Absolut. Der er ingen tvivl om, at de sad i en meget vanskelig situation. Det er også rigtigt, at de lavede nogle grimme besparelser. Men samtidig er det jo ikke fordi det rykker særlig meget.

Tager budgetpartierne da fejl, når de siger, at de lavede et ansvarligt budget?

– Ja, det gør de, men selvfølgelig siger de det. Det er rigtigt, når budgetpartierne siger, at de løste den stillede opgave. Men den stillede opgave var forkert. For opgaven tog afsæt i, at budget 2023 ville holde, og det gjorde det ikke, siger Leif Olsen.

– De fik sparet for lidt i forhold til det reelle behov. Ja, eller de fik skabt for få ekstra indtægter, siger han.

Thomas' skridt var ansvarligt. Det var godt, at han gjorde det. Når man ser, at skibet er ved at gå under, har man et personligt ansvar for at fortælle, hvad man ser, og det var det, som han gjorde. Der er ikke nogen bornholmere, der ved, hvor galt det står til, siger Kirsten Wendell (S), tidligere medlem af kommunalbestyrelsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen

Rødt eller gult flag

Både Leif Olsen og Kirsten Wendell er overbevist om, at Thomas Thors ikke forfulgte nogen personlige mål ved at henvende sig direkte til kommunalbestyrelsen og direktionen.

– Thomas tog det her skridt, fordi han kan se, at Bornholm er langt ude, og at den nye kommunalbestyrelse har brug for det her materiale, siger Kirsten Wendell.

– Jeg er helt sikker på, at det er velment fra Thomas' side. Hvis man læser de her papirer rigtigt, er de en hjælp og ikke en anklage.

– Jeg synes, at Thomas' skridt var ansvarligt. Det var godt, at han gjorde det. Når man ser, at skibet er ved at gå under, har man et personligt ansvar for at fortælle, hvad man ser, og det var det, som han gjorde. Der er ikke nogen bornholmere, der ved, hvor galt det står til, siger Kirsten Wendell.

– Jeg har ondt af de nye medlemmer af kommunalbestyrelsen. Alle de nye. Jeg tror simpelthen ikke, at de er blevet klædt på til den opgave, som de har fået, siger hun.

Alle tre tidligere medlemmer af kommunalbestyrelsen betragter kommune-administrationens svar på Thomas Thors' mail som et ikke-svar. Det gælder også Carsten Scheibye.

– Budskabet fra kommunens administration er jo "Holder vi bare budgetterne, så holder Thors' idé ikke". Men det modsatte argument er "Men vi holdt jo ikke budgetterne sidste år". Thomas Thors' kritik går jo netop på evnen til at overholde budgettet, siger han.

– Thomas hejser et rødt eller som minimum et gult flag. Det kalder som minimum på, at man diskuterer og skærper opfølgningerne på budgettet. Og slår ind på, at hvis der er underskud i en kasse, skal pengene findes, siger Carsten Scheibye.

Venstres aktuelle medlem af regionsrådet taler ligesom Thomas Thors for at lægge kortene på bordet for Indenrigsministeriet. Ikke mindst fordi kommunen står over for at skulle forhandle om en udviklingsaftale og et fast årligt millionbeløb med netop Indenrigsministeriet.

– Hvis man ikke fortæller ministeriet, hvordan det virkelig står til, får man en aftale, der adresserer de forkerte ting, og så får man ikke den hjælp, som man har brug for, siger Carsten Scheibye.

– Og man risikerer også, at det går værre med økonomien, så ministeriet bagefter siger "Hvad er nu det for noget? Det kunne I da godt have fortalt".

Jeg ville taget det exceptionelt alvorligt, hvis jeg var kommunens ledelse. For det handler grundlæggende om, hvordan den kommunale ledelse af Bornholm bliver varetaget fremadrettet, siger Carsten Scheibye (V), tidligere medlem af kommunalbestyrelsen. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT