Efter Thors' alarm-mail: Nu skal budgetterne overholdes

Efter Thors' alarm-mail: Nu skal budgetterne overholdes
– Jeg ser en stigende bevidsthed om, at vi skal handle. Nu er vi et sted, hvor de fleste godt kan se, at vi skal gøre noget, siger borgmester Jacob Trøst (K). Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 22. FEB 2024 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. FEB 2024 • 05:30

De seneste år har kommunen overskredet sit budget med stadig større beløb for hvert år. Derfor regner tidligere borgmester Thomas Thors med, at det også vil ske i år og næste år. Men nej, vi arbejder ud fra, at budgetterne bliver holdt, svarer kommunens økonomer efter Thors' meget dystre mail til hele kommunalbestyrelsen.

Det går ikke så galt med kommunens økonomi, som tidligere borgmester Thomas Thors (S) i forrige uge forudså i en mail til hele kommunalbestyrelsen og hele kommunens direktion.

Uden at skrive det direkte er det budskabet fra kommunens økonomer i det svar på Thomas Thors' mail, som borgmester Jacob Trøst (K) onsdag sendte til de øvrige medlemmer af økonomiudvalget og til alle partiernes gruppeformænd. Tidende er i besiddelse af svaret.

Modsat kommunens prognose tror Thomas Thors ikke på, at kassebeholdningen vil holde sig i ro på cirka 100 millioner kroner hele næste år.

Det bygger han i sin mail til kommunalbestyrelsen blandt andet på, at kommunen i øjeblikket regner med at bruge knapt 63 millioner kroner fra kassen næste år.

Sammen med andre bekymringer bringer det i mailen Thomas Thors frem til at forvente, at kommunekassens gennemsnitlige beholdning sidst på året 2025 kun vil være cirka 48 millioner kroner. Og dermed meget tæt på, at Indenrigsministeriet tager det første skridt af flere, der kan ende med, at kommunen kommer under administration.

Budgettet skal holdes

I deres svar afviser kommunens økonomer ikke, at resultatoversigten i det seneste kommunebudget opererer med at bruge knapt 63 millioner kroner af kassen næste år. Samtidig forholder svaret sig ikke til den observation, som Thors har gjort.

"Arbejdet med budget 2025 går i gang nu, og det er forudsat, at der udarbejdes et budget 2025, hvor der er balance mellem indtægter og udgifter, og at budgetterne generelt holdes", lyder svaret fra kommunens økonomer.

At næste års budget vil være i balance er et lovkrav, for kommuner må ikke budgettere med underskud.

De tre seneste år er kommunens budgetter ikke blevet overholdt, men derimod overskredet: Med 62 millioner kroner i 2022 og sidste år med et endnu større beløb, som Thomas Thors i sin mail gjorde op til mellem 115 og 140 millioner.

Budgettet skred også i 2021, hvor Thomas Thors var borgmester. Her var beløbet 21 millioner kroner.

Det er borgmester Jacob Trøst, der over for Tidende oplyser, at det officielle svar på Thomas Thors' mail er skrevet af økonomerne. Da han onsdag formiddag sendte svaret til de øvrige politikere, skrev borgmesteren blot, at svaret er udarbejdet af "administrationen".

Budgettet skal holdes

Svaret er det samme på den del af Thomas Thors' mail, hvor den tidligere borgmester lægger sin prognose frem for næste års kassebeholdning. Og når frem til, at kommunen i december næste år vil bevæge sig på kanten af, at Indenrigsministeriet henvender sig.

Også her lyder svaret, at næste års budget vil være i balance, og at kommunen herefter går ud fra, at budgettet ikke skrider.

"Som nævnt – det er forudsat, at der lægges et budget for 2025 med balance mellem udgifter og indtægter, og at budgetterne generelt holdes", lyder svaret.

Samme svar bliver brugt igen, når kommunens økonomer forholder sig til den del af Thomas Thors' mail, hvor den tidligere borgmester henvender sig direkte til kommunalbestyrelsen og kommunens direktion med spørgsmålet "Hvordan kan I tro på, at den gennemsnitlige kassebeholdning i 2025 konstant vil holde sig på 100 millioner kroner, når I i resultatopgørelsen for 2025 regner med et kassetræk på 62,9 millioner?".

"Som nævnt er det forudsat, at der udarbejdes et budget 2025 med balance mellem udgifter og indtægter. Kommunalbestyrelsen kan også yderligere styrke kassebeholdningen i budgetlægningen, ligesom der blev gjort i budget 2024. Der forventes således ikke et kassetræk på 62,9 mio. kr. i 2025. Det er forudsat, at budgetterne i 2024 og frem generelt holdes", lyder svaret her.

Trøst: Budgettet skal holdes

Borgmester Jacob Trøst har taget svaret fra kommuneøkonomerne til sig. Også han siger, at vejen frem er at få budgetterne i balance og derefter overholde dem.

– Det er altid udgangspunktet, men nogle gange rammer et budget ikke helt, siger han.

Budgetterne er blevet overskredet i alle de seneste år. Er det realistisk at sige, at "nu overholder vi budgettet"?

– Det skal det jo være. Når vi lægger et budget, mener vi jo, at det er realistisk, siger Jacob Trøst.

Men det har man vel også ment om de budgetter, der skred. Er det realistisk at gå ud fra, at de kommende budgetter vil bliver overholdt, når de seneste ikke er blevet det?

– Jeg tror, at det er svært at sammenligne de enkelte år. Nogle af årsagerne til at budgetterne skred er også forskellige.

Gør de mange mulige årsager til, at et budget kan skride det ikke netop mere sandsynligt, at de næste budgetter også vil skride?

– Jeg kan ikke vide, om det er sandsynligt. Jeg har heller ikke svaret på, om det er realistiske budgetter. Jeg siger bare, at udgangspunktet er, at budgettet skal være i balance, og at vi skal overholde det, siger Jacob Trøst.

Når et budget skrider, kan man undervejs i året rette det op ved at spare og skære udgifter væk. Det har den nuværende kommunalbestyrelse bare ikke været så parat til at gøre. Hvad får dig til at gå ud fra, at kommunalbestyrelsen nu vil være parat til at gøre ting, der gør ondt, når det er nødvendigt?

– Jeg ser en stigende bevidsthed om, at vi skal handle. Nu er vi et sted, hvor de fleste godt kan se, at vi skal gøre noget.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT