DF glad for meget – men ked af busløsning og halveret klippekort

DF glad for meget – men ked af busløsning og halveret klippekort
Partierne bag budget 2024 - undtaget Det Konservative Folkeparti, da Jacob Trøst var i færd med at give interview. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 5. SEP 2023 • 20:52
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
5. SEP 2023 • 20:52

Elbusser allerede fra 2025 og halveret klippekort til de ældre er budgetforligets mest bitre dele for gruppeformand Linda Kofoed Persson (DF). Men forliget giver hende også meget at glæde sig over.

– Vi har taget nogle besparelser på ældreområdet, som vi synes gør ondt. Hver gang du tager en krone er der nogen, der får en krone mindre. Det vidste vi godt. Det gør ondt, siger hun.

– Vi har halveret klippekortene. Det gør rigtig ondt på os. Vi har nogle ældre, som vi pålægger nogle madpakketilbud. Det er jeg ikke særlig glad for. Men ved, at vi har bevaret noget på klippekortet, håber vi, at det, der er tilbage, kan bruges til fritvalgsordningen på de ældre, der bliver berørt. Det gør ondt på mig som DF’er.

Dansk Folkeparti havde også gerne set det store spørgsmål om bussernes fremtid lande på en anden måde, end det nu sker.

– Det er også en bitter pille for mig at sluge at skulle have emissionsfrie busser allerede i 2025. Jeg havde gerne set dieselbusser de næste mange år, indtil brintbusserne er ordentligt udviklet. Jeg må bare sande, at mine kolleger i kommunalbestyrelsen vil noget andet. De vil gerne emissionsfrie busser allerede fra 2025. Derfor har vi sat dem ind fra juli 2025, siger Linda Kofoed Persson.

 – Men du er nødt til at kigge på et budget som en samlet helhed. Når jeg kigger på den helhed, får jeg en masse: Vi opretter en erhvervsklasse i 8. klasse allerede i stedet for kun at have en i 9. klasse. Det er et ekstremt vigtigt signal at sende til nogle unge mennesker.

– Det er til nogle unge mennesker, der er skoletrætte. Vi har en 9.E, nu opretter vi en 8.E i folkeskolen, så de kan komme ud og arbejde med deres hænder i stedet for at sidde på en skolebænk fem dage om ugen. Så kan de forhåbentlig få et bedre tilbud. Det er jeg rigtig, rigtig stolt af – også for vores erhvervsliv, siger Linda Kofoed Persson

– Vi har også bevaret Lindehuset, som er et tilbud til psykisk sårbare i Svaneke. Vi har også sikret, der fortsat er et tilbud for den samme gruppe i Allinge i Vestergade – det har vi også bevaret. Vi har fået sat penge af til at levetidsforlænge svømmehallen i Rønne og også fået sat penge af til at kigge på, hvad der skal ske med en ny svømmehal i Rønne. Det er også ekstremt vigtigt for Bornholm som samfund.

Enhedslisten er ikke med i budgettet i år. Hvordan har du det med det? 

– Det synes jeg er rigtig ærgerligt. Det var også derfor, vi bøjede os så langt på de her busser tidligt i forløbet. Jeg forstår ikke helt, hvorfor de gik. Jeg forstår ikke det tidspunkt, de gik på. Der var vi langt forbi busserne – men snakkede om andre ting, hvor vi gav dem ret, der ikke skulle tages. Så gik de, og så var der pludselig flertal for at spare på noget, vi kunne frede sammen med Enhedslisten, siger Linda Kofoed Persson.