Der skal styr på øens hjemløse

Der skal styr på øens hjemløse
Nogle lever på gaden, men der er andre måder at være hjemløs på. Det gør det svært at vide, hvor mange hjemløse, der er. Arkivfoto: Berit Hvassum
POLITIK | Lørdag 16. november 2024 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
POLITIK | Lørdag 16. november 2024 • 19:00

Hvor mange hjemløse er der på Bornholm? Det er et af de spørgsmål, det lokale udsatteråd vil finde svar på.

Hjemløshed på Bornholm er lidt en gråzone, både når det gælder antallet af hjemløse borgere, og hvornår en person er hjemløs. Faktisk er der en del, man ikke ved om omfanget af hjemløshed her på øen, og det vil kommunens udsatteråd lave om på.

Formand Bente Helms fortæller, at udsatterådet har været i dialog med kommunen om netop hjemløshed i nogle måneder, og oplevelsen er, at der er tvivl om, hvor mange hjemløse der er, og hvad man gør for at hjælpe dem. Derfor tager rådet nu initiativ til, at dialogen kan fortsætte ansigt til ansigt i stedet for at sende mails og dokumenter frem og tilbage til hinanden.

– Løsningen bliver nu, at udsatterådet efter vores møde mandag inviterer til en rundbordssamtale om hjemløse på Bornholm. Hvad er virkeligheden, har de en talsperson, som kan fortælle noget, er der noget, vi overser, eller går det bare rigtig godt? siger Bente Helms.

Det sidste tror hun ikke selv på; at det går rigtig godt.

– Nej, det gør jeg ikke, og det gør jeg ikke ud fra de oplysninger, vi får, både fra hjemløse og udsatte borgere og også fra vores kontakter blandt socialsygeplejersker. Når man spørger dem, så ser de et andet billede, når de færdes forskellige steder ude i det bornholmske samfund, siger Bente Helms.

Noget faldefærdigt bras

For hende og resten af udsatterådet handler det om at finde ud af, hvordan Bornholm kan hjælpe dem, der ligger ned eller står på sidelinjen.

– I stedte for at blive ved med at skrive sammen vil vi sætte os rundt om bordet med dem i kommunen, som skal have fingeren på pulsen og tage en stille og rolig dialog om, hvordan billedet ser ud, siger Bente Helms.

En af udfordringerne er, at der kan være usikkerhed om, hvornår en person er hjemløs. Nogle har ikke et fast sted at bo, andre har fået anvist en bolig, men har svært ved at håndtere det, og nogle løber ind i andre udfordringer, for eksempel misbrug, dødsfald i familien eller nye venner. Summen af det hele er, at Bente Helms og resten af udsatterådet har en fornemmelse af, at der er flere hjemløse, end de officielle tal viser.

– Det er det, vi kan fornemme; også med borgere, som, hvis man spurgte dem, ikke ville opfatte sig som hjemløse, men som er hjemløse, fordi de har et hjem, som ingen vil have lyst til at gå ind i, eller bor i noget faldefærdigt bras, siger Bente Helms.

Det er dem, det handler om at hjælpe, og de fleste udsatte borgere vil gerne have hjælp, fortæller hun og nævner som eksempel, at nogle kommuner har noget, der hedder social rengøring, hvor der bliver muget ud og gjort rent, så en bolig er til at bo i.

– Det har vi ikke i Bornholms Regionskommune, siger Bente Helms.

FÅ ABONNEMENT