De drager til Rønne for at få politikerne i tale

De drager til Rønne for at få politikerne i tale
Det store produktionskøkken risikerer at komme til at stå tomt fra 2025. Foto: Holger Larsen
POLITIK | Fredag 13. september 2024 • 15:30
Holger Larsen
Journalist
POLITIK | Fredag 13. september 2024 • 15:30

Der var op imod 200 til borgermøde om madskolen i Nexø, men ingen fra kommunalbestyrelsen.

Der var bagt masser af muffins i madskolen, men der var næppe en krumme tilbage, da torsdagens borgermøde på Paradisbakkeskolen i Nexø var slut.

Et sted mellem 170 og 200 personer mødte op, og det var i udtalt grad for at give deres opbakning til madskolens forbliven på skolen. Skolebestyrelsen med formand Kennet Larsen i spidsen havde inviteret til mødet, og her var der stor tilfredshed – bortset fra en ting:

– Der var ikke en eneste politiker, og det er dem, vi gerne vil have i tale, siger Kennet Larsen.

Kommunalbestyrelsen har nemlig besluttet at spare driftstilskuddet på årligt 1,2 millioner kroner til madskolen, som dermed må lukke.



Inden torsdagens borgermøde var der inviteret til rundvisning på madskolen. Her er Kennet Larsen i skolehaven. Foto: Holger Larsen

Det giver mening

– Alle kommunalpolitikere er blevet inviteret personligt til borgermødet. Syv politikere var optaget af økonomiudvalgsmøde, og de har alle meldt pænt tilbage, at de ikke kunne være med. Jeg tror, at vi har fået i alt cirka 10 afbud fra politikere, siger Kennet Larsen.

– Med den interesse, vi oplevede torsdag aften, og viljen til at indgå i forskellige grupper, giver det mening at føre den kamp. For det er ikke kun for Nexø, men for hele Bornholm. Vi havde en bestyrelsesformand fra Søndermarksskolen og bestyrelsesmedlemmer fra Hans Rømer Skolen, der også kom og bakkede os op. De fleste fremmødte var selvfølgelig fra nexøområdet, men jeg fornemmer, at vi har opbakning fra hele Bornholm, siger han.



Bevâr Mâdskolan er det enkle budskab i den kampagne, som Paradisbakkeskolens skolebestyrelse har sat i gang. Foto: Holger Larsen

Vil holde møde i Rønne

Borgermødet handlede blandt andet om at få ideer til, hvordan skolebestyrelsen i Nexø kan få politikerne i tale, og en af de ideer vil man nu bruge:

– Folk fra Rønne har svært ved at komme over Snorrebakken, så vi vil tage til Rønne, booke et mødelokale, og invitere politikerne til møde. Vi vil invitere medierne til at komme før og efter mødet, så der ingen medier er med til selve mødet.

– Hvis politikerne ikke kommer, kan vi sige til pressen: "Vi havde de spørgsmål, som vi ville stille politikerne. Så kan I få spørgsmålene og se, om I kan få svar på dem".

Kennet Larsen håber, at mødet kan holdes allerede i den kommende uge.



Mon der var muffins nok til alle? Foto: Holger Larsen

Vil have friere tøjler

Nogle af de spørgsmål, skolebestyrelsen gerne vil stille, handler om mulighederne for, at madskolen kan fortsætte, hvis man får friere tøjler.

– Det vi helst vil er at gøre os fri for det kommunale driftstilskud. Så vil kommunen ikke kunne lukke os ned. Vi er i dag bundet, så vi ikke kan få private donorer, vi må ikke hæve forældrebetaling, vi må ikke skrue ned for økologien, og vi er bundet af en indkøbsaftale, så vi kan ikke bare gå efter de gode tilbud i Kvickly, siger Kennet Larsen.

Egenbetalingen er i dag 15 eller 10 kroner for et måltid afhængigt af forældrenes indkomst.



Kristian Johannesen fra skolebestyrelsen talte til 1.470 underskrifter for bevarelse af madskolen. Foto: Holger Larsen

Har vist sit værd

Madskolen med stort produktionskøkken og spisesal blev etableret på nexøskolen for 18 millioner kroner. Byggeriet stod færdigt i 2020, men på grund af coronaen blev madskolen først taget i brug til skoleåret 2021.

Eleverne var kun lige rykket ind på madskolen, før kommunalbestyrelsen besluttede at spare driftstilskuddet væk i 2022. Dengang lykkedes det at få politikerne til at ombestemme sig. Tre år efter er madskolen imidlertid i samme situation.

I løbet af de tre år har madskolen vist sit værd, mener Kennet Larsen og mange andre:

– Det giver så meget til trivslen på skolen. Hvis en elev ikke trives i klassen, kan man komme i madskolen og måske få en succesoplevelse der. Landspolitisk har man også fået øje på, at madskoler er en god idé, siger han.

80 procent tilslutning

380 elever spiser hver dag et hovedmåltid på madskolen, og så bliver der lavet eftermiddagsmad til 145 børn i skolefritidsordningen.

Tilslutningen til madordningen har været stigende, og det er nu 80 procent af skolens elever, der spiser i madskolen hver dag.

Fem personer er beskæftiget på madskolen, og eleverne er på skift engageret i opgaver på madskolen – ligesom der er tilknyttet en skolehave og et væksthus, og man har høns, kaniner og alpakaer.

1.500 underskrifter for madskolen

Paradisbakkeskolens skolebestyrelse har sat gang i en underskriftsindsamling til støtte for den lukningstruede madskole.

De foreløbig indkomne underskrifter blev talt op i forbindelse med torsdagens borgermøde.

– Her blev optalt 1.470 underskrifter, men der er kommet yderligere nogle ind, og så ligger der også nogle ude i butikkerne. Så vi er nok oppe på cirka 1.500 underskrifter, siger Kennet Larsen, formand for skolebestyrelsen.

– Der kommer underskrifter fra hele øen. Vi fortsætter underskriftindsamlingen, indtil besparelsen er taget af bordet, eller til det sidste budgetmøde er holdt i kommunalbestyrelsen, siger han.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT