Budgetaftalen er landet: Trøst i tårer

De nye budgetpartier kommer ud fra forhandlingslokalet. Video: William Sonne Kaalø
TOPNYHED | 5. SEP 2023 • 19:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED
5. SEP 2023 • 19:30

19 millioner sættes af til nye almene boliger. Rønne bliver ét skoledistrikt, der dækker begge skoler. Borgmester Jacob Trøst er lettet efter "meget svære forhandlinger".

De Konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Bornholmerlisten samt Kristendemokraterne har indgået en aftale om budgettet for 2024. 

De fem partier kom ud fra forhandlingslokalet klokken 19.30 efter to dages intensive forhandlinger, hvor Enhedslisten samt de tre løsgængere Søren Schow, Heidi Burgedahl og Jonna Nielsen havde forladt forhandlingerne tidligere på dagen. 

Det er dermed også kun Socialdemokratiet, som er gengangere fra sidste års budgetforlig, der blev indgået mellem EL, S og V. 

For borgmester Jacob Trøst (K) blev forliget det første, han er med i, og det var en tydelig berørt Trøst, der talte med TV 2 Bornholm kort efter, han kom ud fra lokalet. 

– Det er aldrig rart..., lød det fra Jacob Trøst, før hans stemme knækkede over. 

– Det har været en hård omgang. Det har været et svært budget, det tror jeg, alle er klar over. Det har været nogle svære forhandlinger, sagde borgmesteren blandt andet til tv-stationen.

Så ansvarligt som muligt

Til Bornholms Tidende siger Jacob Trøst, at han er mest glad for, at budgettet er blevet "økonomisk ansvarligt så meget det er muligt".

– Jeg er også meget glad for, at vi har holdt hånden under velfærden i stor udstrækning: Børn, unge og ældre, siger han.

Budgettet sætter 19 millioner kroner af som kommunens bidrag til, at der kan blive bygget nye almene boliger. Bo-42 har kig på beløbet til det planlagte byggeri af de såkaldte boomerang-boliger på DGI-stadion i Rønne, men alle de almene boligselskaber får mulighed for at søge de 19 millioner.

Arbejdet med at få fremadrettet udbytte ud af den kommende energi-ø bliver ifølge Jacob Trøst tilgodeset ved, at de tre medarbejdere i kommunens energiø-sekretariat er blevet sikret i flere år frem.

Rønne bliver ét skoledistrikt, og Åvangskolen og Søndermarksskolen får dermed fælles ledelse og i fremtiden kun én samlet skolebestyrelse, fortæller Jacob Trøst desuden. Det sparer "nogle millioner", fordi det nu bliver lettere at få 28 elever i flere klasser, det økonomisk mest optimale.

– Vi synes, at det vil være for voldsomt at gøre hele Bornholm til ét skoledistrikt, som der også var et forslag om. Men at gøre Rønne til ét distrikt virker rimeligt. Det bliver fra skoleåret 2025-26, fortæller Jacob Trøst.

 

 

 

 

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.