Anne Thomas glæder sig – og stiller to krav til partier der vil samarbejde
Socialdemokratiets medlemmer gør Anne Thomas til borgmesterkandidat ved urafstemning. Kommunens økonomi skal i balance, og så skal Bornholm udvikle og skabe ny vækst, startende med at bygge ovenpå energiøen, siger Anne Thomas.
Anne Thomas bliver Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved valget i november næste år.
Det står klart, efter at alle partiets bornholmske medlemmer siden 12. marts har kunnet stemme i en skriftlig urafstemning mellem Anne Thomas og Mads Randbøll Wolff.
– Jeg har det dejligt. I starten var jeg bare lettet over, at det nu er overstået. Det ville jeg have været, uanset hvordan det faldt ud. For det har været en lang proces, siger Anne Thomas.
– Nu er det en glæde, der fylder. Jeg glæder mig så meget til at stå i spidsen for arbejdet med at sætte holdet og udarbejdet valgprogrammet. Jeg glæder mig virkelig til det, der kommer nu. Jeg føler mig virkelig priviligeret.
Kommunen står i en sværere situation, end da Anne Thomas var viceborgmester for Alternativet frem til sommeren 2019.
– Det bliver da svært at få enderne til at mødes. Det handler om, hvordan vi får råd til både at køre kommunens daglige drift og samtidig have en dagsorden om at udvikle Bornholm, siger Anne Thomas.
– Hvordan får vi skabt en balance, så vi ikke bare skal skære ned år efter år? Det tror jeg, at jeg har nogle bud på. Men nu er der et år til at få en rigtig god dialog på hele øen.
Væk fra zigzag-kurs
Uden at programmets detaljer over hovedet er på plads, kommer Socialdemokratiet til at gå til valg på to hovedtemaer.
Kommunens økonomi skal rettes op og bringes i balance. Og så vil Socialdemokratiet udvikle. De to hovedpunkter går igen i det udspil, som partiet gik ud med i februar.
Anne Thomas og Socialdemokratiet ser flerårige budgetter som en del af vejen til en stabil økonomi.
– Vi skal have ro om det, som vi beslutter. Jo mere zigzag-kurs kommunen kører i, desto sværere er det også at få ro til at være leder. Hvis man kører lige ud, er det lettere at køre effektivt, siger Anne Thomas.
– Der har været en historik for, at vi kun får budgettet til at stemme for det kommende år. Men det skal ændres. Overslagsårene, altså årene efter det følgende år, skal også være i balance, siger hun.
– Med et-årige budgetter får vi et-årige sparekataloger. Så vil alle kommunens centerchefer helst afgive så lidt som muligt, så derfor afgiver de såvidt muligt småting. Men centercheferne skal kunne regne med, at hvad de har næste år, vil de også have om tre år.
Anne Thomas fortæller, at hun er spændt på hvor langt den nuværende kommunalbestyrelse vil nå med at sikre kommunen en bedre økonomi. Også fordi svaret på det spørgsmål vil spille direkte ind på, hvad hun selv vil kunne gøre efter valget.
– Hvis økonomien skal bringes i balance, skal der tages nogle meget store beslutninger. Så må vi se, om den nuværende kommunalbestyrelse når det, siger hun.
– Hvis økonomien ikke er blevet stivet af før næste valg, må vi gøre det først. Men hvis økonomien er blevet stivet af, kan vi gå i gang med dagsordenen om udvikling allerede fra dag 1.
– Du kan sammenligne det med, hvis du skal overtage den fædrene gård, men først skal gøre det om nogle år. Så håber du også, at din far vil passe godt på gården så længe, siger Anne Thomas.
– Hvis du overtager en gård med hul i taget, vil det bare være på med knofedtet. Overtager du derimod en gård, hvor der er rent i hjørnerne, er det noget helt andet. Så må vi jo se, hvad det er for en bedrift vi overtager efter valget.
S for to betingelser
Hvordan kommunens situation end vil være efter valget, fortæller Anne Thomas, at hun som udgangspunkt er parat til at arbejde sammen med alle partier, der er enige med S om de to hovedpunkter.
– Jeg kan forestille mig at samarbejde med alle partier, der både står for økonomisk ansvarlighed og en udviklingsdagsorden. Hvis de to ting er til stede, kan vi snakke om resten, siger hun.
– Lige nu er det bare ikke alle partier, der har formuleret en politik på de to felter. Men det har de tid til.
Anne Thomas erklærer også Socialdemokratiet klar til at tale om, hvad kommunen mere præcist skal satse på at udvikle.
– Hvis et parti er økonomisk ansvarligt, kan det for mig at se godt have nogle andre ideer end vores om, hvad og hvordan vi skal udvikle. Det vil jeg også godt tale om, siger hun.
Øverst på Socialdemokratiets udviklingsliste står ambitionen om at bygge ovenpå den kommende energiø. Med en grøn erhvervspark, brintproduktion, forskning og uddannelse, der til forskel fra selve landanlægget kan bringe varig vækst til Bornholm.
– Der er nok et lighedstegn mellem energiøen og det at have en dagsorden for at udvikle Bornholm. Det er i hvert fald den position, som vi længe har haft i Socialdemokratiet, siger Anne Thomas.
– Hvis nogen har andre ideer end at udvikle på energiøen, er jeg da lydhør. Jeg kan bare ikke se andre store appelsiner, der er ved at falde ned i vores turban.
Skal andre partier gå ind for at bygge ovenpå energiøen, hvis de vil med i en konstituering med Socialdemokratiet?
– Det er for tidligt at klatre op i et træ på den måde. Men det er massiv udvikling, vi har brug for, og jeg har også bare svært ved at se, hvordan vi kan få noget lokal glæde ud af en transformerstation uden at lægge noget erhverv ved siden af. For at bruge noget af den her enorme mængde overskudsvarme, som transformerstationen kommer til at give, siger Anne Thomas.
Flere andre udviklingsspor
Samtidig afviser Anne Thomas, at hun og Socialdemokratiet er mere optaget af at udvikle end af kommunens tilbud og velfærd og dens daglige drift.
– Dagsordenen om udvikling kommer ikke til at fylde lige så meget som den daglige drift. Men der er områder, som vi har råd til at udvikle på, siger hun.
– Det første spor handler om erhvervsfremme og energiøen. Her er der nogle rigtig gode muligheder for også at få noget finansiering udefra, for eksempel midler fra EU.
– Det andet spor er udviklingsplaner for vores byer. Her ligger der faktisk en masse arbejde, der allerede er gjort. Der er bare også i hvert fald nogle byer, der ikke rigtig ved, hvordan de nu skal komme videre, siger Anne Thomas.
– Det tredje spor handler om folkesundheden og om at sikre gode børneliv. Vi har faktisk en smaddergod folkesundhedspolitik. Den er bare ikke blevet fulgt op politisk, så den er aldrig blevet rullet ud.
Den nuværende kommunalbestyrelse har taget visse skridt til at forebygge, at så mange børn og unge bliver anbragt. Ungehuset bliver udvidet, og at forebygge mere er en bærende pille i den genopretningsplan, der skal få økonomien i Center for Børn og Familie tilbage i balance. Dog uden at der er blevet skudt nye penge ind i planen om at forebygge mere.
– Jacob Trøst talte også om børn og unge og om forebyggelse før sidste valg. Det er heller ikke hans skyld, at der ikke er blevet gjort så meget ved det. Det er bare hans opgave at få samarbejdet på plads, og når det ikke lykkes, bliver det altså umuligt at få de her midler udefra, siger Anne Thomas.
– Sikrer vi gode børneliv, får vi ret hurtigt gode resultater. Her er der også nogle gode muligheder for at skabe udviklingsprojekter, som vi også bør kunne få midler udefra til.
– De unge i dag er af en anden type end tidligere. De unge kæmper mere med deres mentale sundhed i dag. Der er nogle områder her, hvor vi kan lave en 10-årig indsats, hvis vi kan få nogle projektmidler til det, siger Anne Thomas.
Hvor mange penge er der udefra?
Direkte adspurgt holder Anne Thomas fast i, at det ikke er urealistisk, at EU og fonde og andre pengekasser udefra kan bringes til at udvikle på Bornholm.
Er det realistisk at tro på, at Bornholm kan få så mange penge udefra til så mange forskellige indsatser?
– Det er et rigtig godt spørgsmål. Og ja, der er også en grænse for, hvor mange eksterne midler vi kan hente. Kommunen vil også skulle medfinansiere, så det er klart, at det ikke kan vokse helt ind i himmelen, siger Anne Thomas.
– Derfor skal vi vælge, hvad vi vil satse på at udvikle og hvad vi vil satse på at hente eksterne midler ind til.
Men er der så stor en parathed til at skyde penge i projekter på Bornholm?
– Ja, mange steder er der. I EU står der grøn omstilling på rigtig mange af de midler, der er til rådighed. De private fonde står også nærmeste på tæerne af hinanden for at styrke lokalsamfund. Og der er også store fonde, der satser på forebyggelse og på tidlig indsats over for bør, siger Anne Thomas.
– Hvis vi vælger nogle indsatser, tror jeg, at vi står ret godt i forhold til at få midler. Men der er også grænser for, hvor meget vi kan.
Anne Thomas bliver borgmesterkandidat
Ved en urafstemning igennem den seneste måned har Socialdemokratiets bornholmske medlemmer valgt Anne Thomas som partiets borgmesterkandidat ved valget næste år.
Socialdemokratiet offentliggør ikke, hvordan stemmerne fordelte sig mellem Anne Thomas og modkandidaten Mads Randbøll Wollf.
Anne Thomas er 55 år og direktør for Center for Regional- og Turismeforskning, der ligger i Hasle.
Hun var viceborgmester for Alternativet i halvandet år frem til sommeren 2019.
Anne Thomas er ny spidskandidat for Socialdemokratiet. Arkivfoto: Berit Hvassum

MEST LÆSTE
Øens forsvar er stadig utilstrækkeligt

En rujnnpolta
En lille trind, nærmest rund kvinde
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration