Advokater advarer: Betalingsparkering i ny modvind

NYHED | 21. JUN 2023 • 06:25
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
21. JUN 2023 • 06:25

Københavnsk advokatfirma vurderer det som meget sandsynligt, at regionskommunens planlagte ordning for betalingsparkering vil blive underkendt af en dommer ved en eventuel retssag.

Planen om at indføre betalingsparkering i flere byer er stødt på nye problemer. Et københavnsk advokatfirma vurderer nemlig, at "der er en høj grad af sandsynlighed for, at Bornholms Regionskommunes parkeringsordning vil blive underkendt under en eventuel kommende retssag". Årsagen er, at ordningen ikke hviler på en begrundelse om at regulere trafikadfærd. Vurderingen betyder, at kommunens administration ikke anbefaler ordningen.

Kommunen har bedt Civitas Advokater vurdere den påtænkte parkeringsordning i lyset af hele forløbet fra det oprindelige forslag fra Enhedslisten og frem til det konkrete forslag, som for tiden er til politisk behandling.

Advokatfirmaet skriver, at en kommune har mulighed for at indføre en ordning med betalingsparkering, hvis den er trafikalt begrundet og har et trafikadfærdsregulerende formål. Sådanne ordninger har mange gange været beskyldt for være sat i verden for at skaffe indtægter, hvilket er ulovligt, men Civitas Advokater har ikke haft en retssag, hvor sagsøgeren har haft held med at bevise, at kommunen har handlet ulovligt.

Sagen fra Bornholm adskiller sig dog fra tidligere sager, mener firmaet. Normalt er det sagsøgeren, der skal bevise, at kommunen har handlet ulovligt, men i denne sag vil der være en betydelig risiko for, at regionskommunen ville skulle sandsynliggøre, at det er hensynet til adfærds- eller trængselsreguleringen, der har været afgørende for indførelsen af ordningen med betalingsparkering.

"Dette skyldes, at det klart fremgår af spareforslaget, der er vedtaget af politikerne, at formålet med betalingsparkeringsordningen var at opnå de ønskede indtægter. Hertil kommer, at det kan dokumenteres, at dette er bekræftet ved udtalelser fra kommunens politikere i pressen", skriver Civitas Advokater.

Mangler fagligt skøn

Det nævnte spareforslag blev vedtaget som en del af det kommunale budget og nævner det som et selvstændigt formål "at bringe det ønskede provenu". Dette er bekræftet i pressen af politikere fra både Socialdemokratiet og Enhedslisten, som sammen med Venstre stod bag budgettet, skriver advokatfirmaet.

Et andet problem er, at regionskommunen ikke har dokumenteret, at der er foretaget det fornødne trafikfaglige skøn til at underbygge den påtænkte beslutning. For at regionskommunen kan iværksætte en betalingsparkeringsordning, skal et sådant skøn foreligge.

Derfor anbefaler Civitas Advokater, at der udarbejdes en fyldestgørende dokumentation for, at der i de enkelte byer er foretaget et tilstrækkeligt trafikfagligt skøn. Et sådant skøn skal blandt andet forholde sig til en geografisk afgrænsning, priser samt perioden og tidsrummet, hvor ordningen skal være gældende.

"Følges denne anbefaling ikke, er der efter vores vurdering en betydelig risiko for, at Bornholms Regionskommune i en eventuel efterfølgende retssag vil have vanskeligt ved at sandsynliggøre, at de trafikadfærdsregulerende hensyn har været afgørende for betalingsparkeringsordningen", skriver advokatfirmaet.

Mulig tilbagebetaling

Hvis en dommer kommer frem til, at ordningen er båret af ulovlige økonomiske hensyn, vil den være ugyldig, fremgår det. I tidligere sager har det ført til, at der også skal tages stilling til, om den modtagne betaling for parkering skal tilbagebetales, ligesom der formentlig vil skulle ske tilbagebetaling af pålagte parkeringsafgifter.

"På det foreliggende grundlag er det sammenfattende vores vurdering, at der er en høj grad af sandsynlighed for, at Bornholms Regionskommunes parkeringsordning vil blive underkendt under en eventuel kommende retssag med henvisning til, at ordningen ikke hviler på de hensyn, som kan varetages efter vejloven", skriver Civitas Advokater.

Sammenfattende kan det københavnske advokatfirma ikke anbefale, at kommunen igangsætter en betalingsordning, før dets anbefalinger eller andre tilsvarende initiativer er efterlevet.

Regionskommunens direktør, Lillian Rasch Madsen, fortæller til Tidende, at regionskommunens administrationen ikke anbefaler ordningen på baggrund af advokatens notat.