Nyt forslag til parkeringsordning er klar

Nyt forslag til parkeringsordning er klar
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 6. JUN 2023 • 17:18
NYHED | ABONNENT
6. JUN 2023 • 17:18

Betalingsparkering i seks af de større byer og en beboerlicens, der kun gælder i én zone er en del af det nye forslag til en parkeringsordning i kommunen.

Betalingsparkering i den centrale del af Rønne, Nexø, Allinge, Sandvig, Svaneke og Gudhjem til 25 kroner i timen mellem klokken otte og klokken 18.00, og mulighed for at købe en enkelt beboerlicens til den zone, man selv bor i for 500 kroner om året.

Det fremgår af sagsfremstillingen af det nye forslag til parkeringsordning, som er på Natur- Miljø- og Planudvalgets dagsorden på torsdag 8. juni.

Har man mere end en enkelt bil, så koster øvrige køretøjer 700 kroner, og vedtages ordningen skal der allerede betales 250 kroner for den første og 350 kroner for licens nummer to i år.

Der er ingen beboerlicens til flexbolig- og sommerhusejere, men for at imødekomme byernes handelsliv er den først halve time gratis på alle parkeringspladserne, så man rigtig kan have tid til at ose.

Der er dog mulighed for en abonnementsordning, så man kan tilkøbe sig licens på dagsbasis.

Parkeringsordningen skal være gældende hvert år fra 1. maj til 31. oktober.

Af sagsfremstillingen fremgår det desuden, at der ikke skal opstilles parkeringsautomater, og at de eksisterende i eksempelvis Gudhjem skal tages ned, og der skal i stedet betales med en webbaseret løsning.

Klar til september

Fra november til april er der stadig enkelte steder, der vil være underlagt parkeringsrestriktioner - primært på byernes centrale pladser, og så skærpes den nuværende parkeringskontrol i forhold til ulovlig parkering udenfor betalingszonerne.

Ordningen omfatter alene de kommunale parkeringspladser og ikke privatejede parkeringspladser, og det kræver samtykke fra politiet før den kan træde i kraft.

Ordningen skal desuden sendes i høring i Handicap- og Ældrerådene, ligesom den skal sendes til udtalelse hos Destination Bornholm.

Der er desuden anbefalinger om at anlægge en ny parkeringsplads i udkanten af Svaneke ligesom det anbefales at optimere parkeringspladserne i Allinge og Sandvig.

– Der er afsat midler til at indrette den midlertidige parkeringsplads ved Melstedvej til en permanent sæsonparkeringsplads, står der desuden.

I forslaget er der desuden kalkuleret med, at mange måske vil søge andre steder hen at parkere, hvilket formentlig vil betyde mere betalingsparkering.

– Dette kan betyde at der på de private parkeringspladser sideløbende bliver indført betalingsparkering for at modstå uvedkommende parkering fra bilister som ikke ønsker at betale for parkering.

Hvis ordningen bliver godkendt, er det håbet at den nye parkeringsløsning kan startes op i september 2023, og i sagsfremstillingen anslås det, at den foreslåede model vil give en nettoindtægt på 1,7 millioner i 2023 og fremadrettet skal modellen skæppe i kommunekassen med 6.700.000 kroner årligt.