Workshop stiller skarpt på mental trivsel blandt unge

Workshop stiller skarpt på mental trivsel blandt unge
MindU er et tilbud under den københavnerbaserede forening Det Sociale Netværk. Med fra foreningen var koordinator Rachad Aldin Koleilat, samt frivillig Signe Bille. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 15. APR 2021 • 11:55
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
15. APR 2021 • 11:55

TRIVSEL

"En af mine venner pjækker rigtig meget fra skole. Når han er i skole, virker han frisk og snakker meget, men når han bliver hjemme, ligger han i sengen hele dagen og orker ikke noget. Er det hans eget ansvar?"

Sådan lød et af dilemmaerne, der tirsdag blev vist i Klemensker Kirke for sognets konfirmander. Her havde projektet MindU inviteret til workshop for at tale om de svære følelser, der udover ovenstående dilemmaspil også rummede oplæg og diskussion af personlige erfaringer.

– Overordnet handler MindU om at skabe et rum og et sprog til at tale om, hvordan vi har det og de svære følelser. Vi ønsker især at komme frem til, at mental sundhed ikke handler om at være glad altid. Det er lige så meget at lære at tackle, når der er gråvejrsdage og komme tilbage fra dem, fortæller koordinator Rachad Aldin Koleilat. Med sig havde han Signe Bille, frivillig i MindU, der delte sin personlige historie med de unge konfirmander.

– Når man har med unge mennesker at gøre, kan det være diffust at tale om følelser. Derfor er det rigtig vigtigt at få sat nogle personhistorier på, fortæller Signe Bille, der fortalte sin historie om en barndom som pårørende til psykisk sygdom til workshoppens fem konfirmander.

Kirken skaber et andet rum

MindU er et landsdækkende projekt under foreningen Det Sociale Netværk. Det er stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen for at sætte fokus på mental trivsel og for at afstigmatisere psykisk sårbarhed. For MindU er afsættet, at kirken kan skabe et andet rum til at tale om de svære ting.

– Det Sociale Netværk arbejder også inden for folkeskolen, og her ved vi, at det kan være et svært sted at få børnene til at åbne op. Dels fordi læreren måske kender forældrene, men også fordi klasselokalet ikke nødvendigvis er et rum, hvor man har de dybere snakke. Kirken har nogle andre rammer, hvor præsten kan give en anden autoritet og stille de mere eksistentielle spørgsmål, siger Rachad Aldin Koleilat.

MindU har som projekt eksisteret gennem to år og har også tidligere været på Bornholm. Det er dog første gang i Sct. Klemens Kirke og det glædede sognepræst Nikolaj Hartung Kjærby, at projektet nu kom til Klemensker.

– Der er ingen tvivl om, at corona har gjort tingene sværere og særligt for de unge. De er i en intens fase af deres liv med et meget stort behov for at blive bekræftet i sine tilhørsforhold. Mit håb for workshoppen var derfor også, at MindU kunne få de unge i tale på en anden måde, end jeg kan, fortæller Nikolaj Hartung Kjærby.

Sognepræst Nikolaj Hartung Kjærby fra Sct. Klemens Kirke i Klemensker havde inviteret projekt MindU til workshop. Foto: Jens-Erik Larsen

 

Skal gentages

Rachad Aldin Koleilat fortæller efter dagens workshop, at det er gået godt – omend lidt stille.

– Vi plejer at have en langt mere livlig diskussion, særligt efter at den personlige historie er blevet delt. Men de har lyttet, og så har vi forhåbentligt plantet nogle frø, siger

Rachad Aldin Koleilat, der i ugens løb også skal afholde workshops i Vestermarie og Østermarie. Ligesom sognepræst Nikolaj Hartung Kjærby mærker han også, at corona lægger et særligt pres på de unge. Han ser dog også en mulighed for nye erkendelser under pandemien.

– Corona har præsenteret os for en konstant, som vi ikke kan gøre noget ved. Her får vi virkelig lært på den hårde måde, at alt ikke altid kan være lykkeligt altid. Det tror jeg også, at der er meget læring i, fortæller koordinatoren. Også Nikolaj Hartung Kjærby oplever, at konfirmanderne har været forbeholdne til dagens workshop. Han håber derfor, at man kan gentage til næste år under forhåbentligt coronafrie omstændigheder.

– Vi plejer at arrangere en overnatningstur med konfirmanderne, der i år er aflyst på grund af corona. Jeg tænker, at man kunne invitere MindU med på turen og dermed skabe mere uforpligtende rammer for de unge, siger Nikolaj Hartung Kjærby.