I idrætsforeningen mærker man, at byen er kommet på landkortet

I idrætsforeningen mærker man, at byen er kommet på landkortet
Kim Rasmussen og Lene Møller. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 25. FEB 2021 • 20:17
Af:
Marie Hofman
| ABONNENT
25. FEB 2021 • 20:17

UDVIKLING

Hvor Tejn måske tidligere var en by, man kørte igennem, snarere end til, er ryet for den gamle fiskerby nu ved at ændre sig.

Et bryggeri, et arkæologicenter, et isværk og en bagerforretning med unge innovative bagersvende, er nogle af de nye attraktioner og tiltag, der i disse dage er ved at gøre Tejn til en slags hotspot.

Og spørger man Lene Møller, afdelingsformand og mangeårig ildsjæl i Tejn IF, kan hun kun nikke genkendende til udviklingen.

Hun har boet i Tejn hele sit liv, og ser, hvordan udviklingen i de senere år er vendt for den lille by på nordlandet.

– Vi er virkelig lykkedes med at vende skuden fra nedgang til fremgang. Man kan vel næsten sige, at vi har disrupted Tejn, griner Lene Møller.

Skolelukning var et hårdt slag

Igennem de seneste 16 år har hun siddet i bestyrelsen for Tejn IF og husker især, hvordan byen blev ramt af den kommunale skoles nedlukning.

– Dengang frygtede vi det værste. Det var den rene jammer, og vi tænkte; nu lukker alt. Men vi har jo gode folk, der har kæmpet for det som eksempelvis borgerforeningen, en dedikeret brugsuddeler i Dagli' Brugsen og senest bryggeriet Penyllan og Isværket. Alle har løftet i fælles flok på hver deres felt, og det giver en sneboldeffekt, siger Lene Møller, som oplever, at udviklingen for alvor vendte tilbage i 2015.

For Tejn IF's vedkommende skete der her et formandsskifte, hvor Kim Rasmussen fra foreningens løbeafdeling trådte til.

– Vi havde en god formand før det, men med Kim kom der nogle nye tiltag, som gjorde, at vi pludselig blev en idrætsforening, man lagde mærke til, siger Lene Møller og fremhæver en bred palette af både spinning, yoga, seniorbordtennis og gymnastik for poder i foreningens repertoire.

Sågar esport har været prøvet af. For der er ikke noget for stort, småt eller skørt til, at man ikke gider give det et skud i Tejn IF, fortæller Lene Møller.

– Når man udstråler, at man vil noget nyt og anderledes, så rygtes det også. Og vi har sagt, at vi gerne vil bruge penge på nye og alternative ideer, så længe vi kan finde passionerede instruktører, siger Lene Møller.


I 2019 åbnede Tejn IF sin egen lille idrætshal under navnet Mulighedernes Hus. Foto: Berit Hvassum

En lille by er en styrke

Hun mener dermed også, at Tejn IF's succes er en klar konsekvens af succesen for byen som helhed – og omvendt.

– Alting smitter jo af, og vi var aldrig lykkedes med at gøre os bemærket som by og idrætsforening, havde det ikke været for vores sammenhold her i Tejn, siger Lene Møller.

Hun fremhæver Tejns status som lille by som en klar grund til succesen.

– Vi er fasttømrede, og alle kender hinanden. Det har meget at sige, når vi alle løfter i flok mod samme formål. Stod man eksempelvis i Rønne med flere idrætsforeninger og langt flere mennesker, så var der også mange flere interesser at tilgodese. Her står vores forening for al sport, og det bliver infiltreret med resten af byens aktiviteter, siger Lene Møller og peger på Tejn IF's frivillige arbejde med blandt andet Trolling Master Bornholm og Wonderfestiwall, som hvert år har ivrige faste frivillige fra hele Bornholm.

– Modsat hvad man hører fra mange andre bornholmske foreninger, så har vi ikke svært ved at finde frivillige kræfter – tværtimod, siger Lene Møller.

Vigtigt med en fødekæde

I 2019 åbnede Tejn IF sin egen lille idrætshal under navnet Mulighedernes Hus, og på generalforsamlingen i 2020 stod det klart, at det gik forrygende for Tejn IF med et medlemstal på 500. Et flot tal for en by med bare 850 indbyggere, og godt 200 medlemmer kommer da også fra andre steder på Bornholm – og nogle endda fra Sjælland, fortæller Lene Møller.

– Vi oplever, at mange gerne vil støtte vores forening, fordi den er hyggelig og familiær, siger afdelingsformanden.

Lokalsamfundets støtte blev blandt andet synlig sidste år, da foreningen på bare ét døgn fik rejst 200.000 kroner i støtte i forbindelse med tabte indtægter under coronanedlukningen. I interessen for at sikre Tejn IF's overlevelse skal også findes momentum for en ny fremtid for Tejn, mener Lene Møller. En fremtid, som man hos Tejn IF blandt andet forsøger at fastholde ved at udbyde aktiviteter til alle aldre i foreningen.

– Vi tror på, at vi kan være med til at præge den gode udvikling ved at udbyde aktiviteter til både de unge, børnefamilier og seniorerne. Med vores nye idrætshal har vi også en ramme for et fællesskab i byen, siger Lene Møller, som desuden påpeger, at man i byen skal have øje for et generationsskifte.

– Det er vigtigt at have en fødekæde af folk nedad, som gerne vil overtage roret, når vi stopper. Det skaber en god kultur om foreningslivet, som også kommer byen til gode, siger Lene Møller og understreger, at hun dog ikke mener, at dette bliver et problem.

For trods et dystert år med corona og en fortsat nedlukning, som også tvinger Tejn IF's aktiviteter lukket, er Lene Møller optimistisk.

– Vi er lykkedes med at få et lille samfund her i byen, og det er skønt at opleve den synergi, der er i den positive udvikling. Når vi har dyrket idræt oppe i hallen, kan vi for eksempel gå ned på Penyllan og få en øl, vi kan gå ud og bade og snart også over på Isværket. Der er ikke meget negativt at sige om Tejn lige nu, siger Lene Møller.